Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRAWDZIWY CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE

18-05-2014, 11:07
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 9 zł     
Użytkownik galera
numer aukcji: 4252132584
Miejscowość BIALA PISKA
Zostało sztuk: 12    Wyświetleń: 2   
Koniec: 01-06-2014 11:00:09
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

darmowy hosting obrazków

Zanim przejdę do opisu proponowanego chleba zacznę od tego skąd wzięła się moja pasja pieczenia chleba na zakwasie. Zrodziła się z bardzo prozaicznej chęci jedzenia smacznego i zarazem zdrowego pieczywa na co dzień. Marzył mi się „zwykły razowiec”, który do pełni doskonałości potrzebuje jedynie cienkiej warstewki masła…Wydawałoby się, że to nie tak wiele…

Jednak po wielu ciągle nieudanych próbach kupienia TAKIEGO chleba w sklepach postanowiłam wziąć sprawę w swoje ręce.

Doskonale pamiętam emocje przy wyhodowaniu pierwszego zakwasu i gdy pierwszy raz aromat pieczonego chleba wypełnił cały dom. Cudowne uczucie! Czy znalazłam TEN smak? Tak, zdecydowanie tak!

Od tej pory minęło już duuużo czasu, ale jedno się nie zmieniło…zapach pieczonego chleba zawsze mnie porusza i sprawia, że domownicy zaczynają krążyć w pobliżu kuchni…A jeśli jeszcze wspomnę, że mieszkam w pięknym otoczeniu mazurskich lasów, gdzie przez płot zaglądają leśne zwierzaki to może dodatkowo wyjaśni tą naturalną potrzebę zdrowego stylu życia, którego podstawę stanowi zdrowe żywienie.

Chleb, który Państwu proponuję to najzdrowszy chleb, jeśli chodzi o zawartość cennych składników-chleb z mąki żytniej raz mielonej, zrobiony na żytnim zakwasie. Mąka raz mielona pochodzi z przemiału całych ziaren, więc zawiera wszystkie trzy części ziarna bielmo, zarodek i łuskę (otręby). Otręby są pełne błonnika regulującego pracę jelit i żołądka, ale to zarodek skrywa najbardziej wartościowe składniki, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, żelazo, białko i niezwykle cenne i rzadkie przeciwutleniacze. Mąkę kupuję bezpośrednio u młynarza, który specjalnie dla mnie miele potrzebną mi ilość. Tak wspaniałej, wolnej od jakichkolwiek dodatków mąki nie dostanie się w żadnym sklepie.

Zakwas na chleb przygotowuję metodą trójfazową, w praktyce oznacza to, że chlebek gotowy jest na trzeci dzień. Tylko tak uzyskuje się TEN właściwy smak, na który korzystny wpływ ma właśnie długi czas fermentacji.

Jest to chleb o zwartym, wilgotnym miąższu o kwaskowatym smaku przełamanym miodową nutką…Im bardziej świeży tym bardziej klei się do noża, jak już trochę dojrzeje staje się łatwiejszy w obsłudze. Lubi odpocząć jeden dzień, aby uzyskać pełnię smaku. Jest bardzo przyjemnie sycący... Właściwie każdego dnia jest inny, zachowuje długo świeżość, ze względu na walory smakowe zalecam zjedzenie w przeciągu 7 dni-sądzę, że nie będzie z tym problemu...

Skórka od chleba świetnie nadaje się do przygotowania na niej zakwasu na żurek albo jako „zagęstnik” do mięsnych sosów.

Składniki chleba:

- zakwas żytni

- mąka żytnia z pełnego przemiału

- woda źródlana

- szczypta soli

- miód naturalny

Waga:

ok. 800 g

Chleby wysyłam w poniedziałki i wtorki z samego rana.

Zamówienia przyjmuję do piątku do godz. 11:00, zamówienia późniejsze będą realizowane przy następnym wypieku.

W celu ustalenia innego niż standardowy termin dostawy proszę o kontakt.

W przypadku płatności z góry, chleb wysyłam po otrzymaniu wpłaty na konto.


darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków