Aktinidia Chińska potocznie
znana jako Kiwi, pochodzi z
Chin,
jest pnączem , uprawianym w Nowej Zelandii, w Australii, Kalifornii,
Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Jest
rośliną
dwupienną, na osobnych roślinach występują kwiaty męskie i żeńskie.
Aktinidia kwitnie w maju, kwiaty koloru kremowego i białego, po
przekwitnięciu na roślinie pojawiają się smaczne, jadalne owoce znane
pod nazwą Kiwi. Owoce brązowe i owłosione, mają kształt jajowaty,
często bardziej wydłużony, o wielkości kurzego jaja. Owoce Aktinidii
dojrzewają jesienią, a po osiągnięciu dojrzałości spożywczej nie
przejrzewają i nie spadają. Mogą pozostać na roślinie ponad 2 miesiące.
Ogromną zaletą owoców Aktinidii Chińskiej jest to, że
zawierają
bardzo dużo witaminy C, bijąc pod tym względem nawet owoce dzikiej
róży. Aktinidia lubi stanowiska ciepłe i osłonięte od
wiatrów ale nie w pełni słoneczne. Dobrze rośnie na żyznych
glebach, mogą to być gleby bardziej piaszczyste lub gliniaste, ale
najważniejsze, aby były żyzne, pulchne i nie przesychające. Gleba
powinna mieć odczyn lekko kwaśny lub obojętny o pH 5-6,5. Aktinidie są
wrażliwe na susze i wymagają obfitego podlewania, zwłaszcza w czasie
intensywnego wzrostu jak i podczas upałów.
Aktinidia Chińska na
zimę musi być dokładnie okryta poleca się uprawę podosłonami.
Wysiew nasion i uprawa:
Siew całoroczny w chłodnym miejscu np. półciepłego parapetu
(tunel foliowy lub inspekt) do doniczek z zwykłą ziemią ogrodniczą,
siewki są wrażliwe na mróz.
SZCZEGÓŁOWA INSTRUKCJA
WYSIEWU I DALSZEJ UPRAWY WRAZ Z NASIONAMI.