Opis książki: Od naturalnego źródła życia do słodkiej trucizny!Cukier naturalny "wymyślony" przez naturę umożliwia prawidłowy przebieg reakcji chemicznych w procesie przemiany materii, zachodzących codziennie w naszym organizmie. Jest niezbędny dla zdrowia. Cząsteczki cukru stanowią paliwo dla komórek; dzięki nim funkcjonują nasze ciało i umysł. Drugi rodzaj cukru - oczyszczony biały kryształ - został opracowany przez przemysł spożywczy. Jadany w dużych ilościach ma dla organizmu zgubne skutki: powoduje nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie, próchnicę, a nawet depresję. Autor ostrzega w swojej książce przed niefrasobliwym traktowaniem tego zagrożenia. Przedstawia genezę chorób uwarunkowanych nadmiernym spożyciem cukru; zwraca przy tym szczególną uwagę na niebezpieczne skutki spożycia cukru przez dzieci. Podpowiada, jak rozszyfrowywać etykiety na produktach spożywczych: cukier często jest ukryty pod różnymi niewiele nam mówiącymi określeniami. Autor radzi także, jak można bez cukru zdrowo gotować, jeść i żyć, unikając w ten sposób "cukrowej pułapki".
Prawdy i mity na temat cholesterolu!Cholesterol jest niezbędną dla życia substancją tłuszczową, która pełni różne funkcje w organizmie. Stężenie cholesterolu we krwi po winno mieścić się w określonych normach, gdyż w przeciwnym razie grożą nam poważne choroby. Codziennie nasz organizm produkuje cholesterol i wraz z pożywieniem przyjmuje go w różnych ilościach. Aby utrzymać w równowadze stężenie lipidów we krwi, konieczna jest odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia. Poradnik pomoże poznać różnice między "dobrym" i "złym" cholesterolem i wyjaśni, jak możesz samo dzielnie sterować swoją gospodarką lipidową, właściwie się odżywiając i dbając o odpowiednią aktywność fizyczną. Dzięki tabelom substancji odżywczych, poradom dotyczącym zajęć fitness i smakowitym przepisom kulinarnym z łatwością uzyskasz kontrolę nad swoim cholesterolem!
|