Autorem książki jest mgr Aleksandra Cichocka – dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz
wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek.
Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.
Recenzentem jest prof. dr hab. Waldemar Karnafel (Kierownik Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii WUM; Wojewódzki Konsultant ds. Diabetologii).
Książka skierowana jest do osób z nadwagą, otyłych, z nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem cholesterolu
we krwi oraz zagrożonych i chorych na cukrzycę typu 2. Uwzględnia najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Książka może być pomocna w pracy lekarzy, pielęgniarek, dietetyków - jako materiał edukacyjny, jak pacjent w praktyce ma realizować dietę niskokaloryczną, o niskim indeksie glikemicznym, z ograniczeniem węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych (<7% energii) i cholesterolu (<200 mg/dzień).
Książka liczy 320 kolorowych stron, zawierających poza częścią ogólną, 165 przepisów potraw z wyliczoną wartością
odżywczą i kaloryczną jednej porcji. Większość potraw jest zilustrowana zdjęciem. Wydana na papierze kredowym,
w formacie albumowym.
SPIS TREŚCI
Przedmowa do wydania II
Recenzje
prof. Leszek Czupryniak
prof. Barbara Cybulska
prof. Wiktor B. Szostak
prof. Waldemar Karnafel
Piramida Zdrowego Żywienia
Dlaczego dieta jest ważna?
Dieta w cukrzycy typu 2
Dieta, która pomoże unormować stężenie cholesterolu LDL we krwi
Dieta. która pomoże unormować stężenie triglicerydów we krwi
Dieta, która pomoże unormować ciśnienie tętnicze krwi
Odchudzanie
Witaminy i składniki mineralne
Jak zmniejszyć ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych w cukrzycy, najnowsze rekomendacje
Uwagi dodatkowe
1. Płatki, kanapki, pasty
2. Zupy
3. Drób
4. Ryby
5. Mięsa
6. Produkty zbożowe oraz ziemniaki
7. Surówki i sałatki
8. Desery