Opis książki: Praktyczny Poradnik Żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy Typu 2Autorem książki jest mgr Aleksandra Cichocka - dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek.Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.Recenzentem jest prof. dr hab. Waldemar Karnafel (Kierownik Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii WUM; Wojewódzki Konsultant ds. Diabetologii).Książka skierowana jest do osób z nadwagą, otyłych, z nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz zagrożonych i chorych na cukrzycę typu 2. Uwzględnia najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia.Książka może być pomocna w pracy lekarzy, pielęgniarek, dietetyków - jako materiał edukacyjny, jak pacjent w praktyce ma realizować dietę niskokaloryczną, o niskim indeksie glikemicznym, z ograniczeniem węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych (
|