Praktyczny kucharz warszawski to wyjątkowo obszerna i praktyczna książka kucharska zawierająca ponad tysiąc dwieście przepisów regionalnej, mazowieckiej kuchni. We wstępie autor zaznacza, że książka ma uniwersalny charakter i jest przeznaczona dla wszystkich kobiet wiejskich i miejskich, młodych mężatek i niewiast bardziej doświadczonych w gospodarowaniu. Jest to nie tylko książka kucharska, ale i swoisty przewodnik po tym, co każda gospodyni wiedzieć powinna. Ponad trzysta zawartych tu porad dotyczy chowu domowych zwierząt, prania kolorowych tkanin, sposobów wywabiania trudnych plam i sporządzania środków czystości. To, co odróżnia tę książkę od pozostałych publikacji kulinarnych z tego okresu, to brak szczegółowych jadłospisów na każdy dzień roku. Tu autor postanawia dać jedynie wskazówki, jak urządzić jadalnię i nakryć stół, podać obiad bardziej lub mniej wystawny, co zjeść na śniadanie lub kolację - wybór dań pozostawiając kucharkom i uzależniając od tego, co akurat znajduje się w spiżarniach.
|
Praktyczny kucharz... z pewnością będzie bardzo dobrym pomysłem na elegancki prezent z okazji ślubu lub urodzin. Książkę oprawiliśmy w barwioną tekturę, grzbiet został wykonany z zadrukowanego na biało papieru ozdobnego, a blok zdobią dopasowane kolorystycznie kapitałki. Przód okładki zaopatrzyliśmy w ręcznie wprawioną naklejkę tytułową o lekko przyblakłych barwach. Reprint wydrukowaliśmy na szlachetnym papierze objętościowym, który z czasem ulegnie delikatnemu zażółceniu, co nada książce wyrafinowany charakter retro. Proces ten można przyspieszyć wystawiając książkę bezpośrednio na działanie promieni słonecznych. |
Ilość stron: 580 Format: 170 x 240 mm
|
Oprawa: twarda
Rok wydania oryginału: 1895
|
|
|