Praktyczny kucharz warszawski
Autor:
Wydawca: Volumina
Ilość stron: 580
Książka jest nowa, nieużywana
Jest to reprint książki z 1895 roku
Praktyczny kucharz warszawski to wyjątkowo obszerna i praktyczna książka kucharska zawierająca ponad tysiąc dwieście przepisów regionalnej, mazowieckiej kuchni. We wstępie autor zaznacza, że książka ma uniwersalny charakter i jest przeznaczona dla wszystkich kobiet wiejskich i miejskich, młodych mężatek i niewiast bardziej doświadczonych w gospodarowaniu. Jest to nie tylko książka kucharska, ale i swoisty przewodnik po tym, co każda gospodyni wiedzieć powinna. Ponad trzysta zawartych tu porad dotyczy chowu domowych zwierząt, prania kolorowych tkanin, sposobów wywabiania trudnych plam i sporządzania środków czystości. To, co odróżnia tę książkę od pozostałych publikacji kulinarnych z tego okresu, to brak szczegółowych jadłospisów na każdy dzień roku. Tu autor postanawia dać jedynie wskazówki, jak urządzić jadalnię i nakryć stół, podać obiad bardziej lub mniej wystawny, co zjeść na śniadanie lub kolację - wybór dań pozostawiając kucharkom i uzależniając od tego, co akurat znajduje się w spiżarniach.