Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRAKTYCZNE METODY BADANIA NABIAŁU 1931 nabiał

18-05-2012, 9:15
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 49.99 zł     
Użytkownik szmucpagina
numer aukcji: 2330620382
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 2   
Koniec: 17-05-2012 20:00:44
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

 

Płatność z góry
  • Przelew bankowy
  • List polecony ekonomiczny         5,10 zł

     

     

  • List polecony priorytetowy          6,20 zł

     

     


WYSYŁKA - LIST POLECONY LUB PACZKA POCZTOWA


PRZEJDŹ DO SPISU TREŚCI - KLIKNIJ



   
praktyczne metody bad nabialu 00

praktyczne metody bad nabialu 01

praktyczne metody bad nabialu 02

praktyczne metody bad nabialu 03

praktyczne metody bad nabialu 04

praktyczne metody bad nabialu 05

praktyczne metody bad nabialu 06


gif hosting

Wstęp:
PRZEDMOWA DO II WYDANIA.
Celem niniejszego podręcznika jest:
Ułatwienie   uczniom   mleczarskim   nauki   „Badania   na-
biału4t.
Umożliwienie  nie  zawodowcom   przeprowadzania   bada­
nia mleka i przetworów mlecznych w celach hodowlanych, lub
kontroli spółdzielni.
Podanie   koniecznych   wiadomości    odpowiednim    orga­
nom dla przeprowadzenia kontroli targowej nabiału tam, gdzie
czynności tej nie dokonywują zawodowcy.
Aby odpowiedzieć temu celowi, podręcznik niniejszy sku­pia prawie wszystkie używane w praktyce metody, podaje możliwie dokładny sposób ich wykonania, jakoteż sposób przy­gotowania odczynników. Starałem się opisać tak szczegółowo wszystkie metody, by wykonanie ich nie sprawiało trudności nawet nieobeznanym z podobnemi czynnościami. Przypuszczam, że i kolegom-zawodowym przyda się on też czasem. Przyrządy, przedstawiane na rycinach - o ile nie mają osobnych nume­rów — liczy się od strony lewej ku prawej.
Janusz   Swinarski.
W Toruniu, 1931 r.
Badania nabiału.— 1

Oprawa:
miękka

Format:15x23 cm

Ilość stron:120 str.

Stan:słaby - duza plama na stronach, zagiecia okladki, przybrudzenia, plamy itp.

Tytuł / autor / wydawnictwo
 
WYDAWNICTWO- ZJEDNOCZENIA ZWIĄZKÓW SPÓŁDZIELNI ROLNICZYCH RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ W WARSZAWIE
PRAKTYCZNE METODY
BADANIA NABIAŁU
WYDANIE DRUGIE
OPRACOWAŁ
JANUSZ SWINARS:

1931
LWÓW - CIESZYN - KRAK.ÓW-WARSZAWA - WILNO - KATOWICE - TORUŃ

  Spis treści:
TREŚĆ.
Przedmowa   do  II wydania        1
Wstęp   ........        3
I.   BADANIE MLEKA PEŁNEGO        5
A.    Cel badania        -5
B.    Skład mleka pełnego     .       .       .       .       .       .    .    5
1.    Badanie z m y s ł a m i^ ^ j^^^,..    - .     -...-..-     . -       -    ^
Wygląd mleka.      ~        8
Zapach mleka        8
Smak mleka        8
2.    B r a n ii e ip r ó b k i        9
Konserwowanie próbek .       .       .        13
Dwuchromian potasu     ,           .       .    14
Formalina.    .16
Próba oborowa    .       .       .       ,        12
Oznaczanie zanieczyszczeń  w mleku       .       .       .    16
Aparat Stutzera        17
Aparat Spatha        18
Aparat Record   2    .       .       .       ,        18
Aparat Henkla     ^   .       .    19
Aparat Hollandiia    .       .       .       .       .       .       ,       .       .19
Aparat Rotifix        19
Aparat Rascha         .   .    .    . .       .       .       .       .       ,       .       .    19
Aparat Mały  Rascha      .........    20
Aparat Prakla        20
5.    Ozinaczenieciężaru w ł a ś c i w e g o ni 1 e k a    .       .       -    20
a.    Lactodenzyimetr    .........    22
b.    Piknometr    ...........    25
c.    Waga Westphala       ....       „       ....    26
d.    Serum   (osooze)    .            27
Waga uniwersalna .       .       .    -       -    .       .       .    28
6.    W s k a ź n i k i       .       ,       .       .       .       .       .       .       .       .       .    28
Lakmus     .           .       -       -    28
Fenolftaleina        28
Alizaryna        29
Rozkład mleka     ..........    29
Oznaczanie kwasowości imleka  .   .       .       -       -       -    31
Badanie lakmusem        -       -    32
Próba przez zagotowanie    -       -       -       -    32
Próba alkoholowa  .       .       .       .            32
Podwójna próba alkoholowa        33
Próba alkoholowa Morresa    ^
Próba alizarolowa Morresa        ^
Przyrząd Dr. C. Haokmanma        3o
.Oznaczenie kwasowości miareczkowaniem        36
Metoda Dornica      .        37
Metoda Marshalla        38
Metoda Soxhleta        38
Metoda Soxhleta-Henkla        39
Metoda Petera        40
Metoda Morresa        40
Metoda Thórnera        40
Metoda Pfeiffera        40
9.    Oznaczenie  procentowej   zawartości  tłuszczu    41
Cremometr Chevalliera        41
Cremometr Quesvilla        41
Aparat Krokera        41
Lactoskop  Donne^go        41
Metoda areometryczna Soxhleta        42
Metoda   Babckoka        43
^        Metoda  Gerbera        43
Metoda  bezkwasowa   Sichlera        51
Metoda salowa    ,       .       .    51
Metoda  nowosalowa        51
Metoda  Morsina        52
Metoda Hoyberga        52
Metoda lactoskopowa Jórgena Jakobsena        53
Lactoskop   Fesera        .54
Oznaczenie procentu tłuszczu w mleku kwaśnem ...    54
10.    Oznaczenie   zafałszowania   mleka   .       .       .       .    55
Obliczenie  rozwodnienia    60
Metoda  kryoskopowa    62~
Reakcja   na   azotany           62
Obliczenie  zebrania    .    63
E)    Obliczenie zafałszowania podwójnego    64
F)    Liczba   mleczna   Herza    .65
G)    Badanie na  zawartość  skrobji    65
H) Wykrycie   alkaljów    65
1)  Wykrycie focrmaliny metodą  UtzJa      ....       66
11.    Enzymy    67
Enzym   reduktaza    .    68
Próba  resazurolowa      .........       70
Enzym katalaza    70
Enzym   peroksydaza    72
Metoda Tillmana        73
Próba    fermentacyjna        73
Próba   podpuszczkowa        76
Próba kazeinowa        77
Badanie na leukocyty.        78
Próba  ftyibroimolowa        78
Próba  fenorolowa        80
Próba na zawartość chloru    .80
Cedziulka czarne    .       .       .       .       .       .       .    .       .    81
II.   BADANIE MLEKA  CHUDEGO      .       .       .       ...       .    82
Cechy  i   skład        82
Oznaczenie  kwasowości        83
Oznaczenie  procentu  tłuszczu        83
VI
III.    BADANIE  SERWATKI        84
Skład   serwatki        84
Oznaczenie   procentu   tłuszczu     .        84
Oznaczenie  kwasowości        84
IV.    BADANIE   MAŚLANKI        84
Oznaczenie procentu tłuszczu        85
Oznaczenie  kwasowości        ........    85
V.    BADANIE   ŚMIETANKI        86
Oznaczenie    ciężaru    właściwego       .       .       .       .    86
Oznaczenie  -procentu   tłuszczu        87
Metoda Gerbera przez rozwodnienie        88
Metoda  Gerbera przez odważanie        88
Metoda  Siegfelda                   90
Metoda  Kóhlera        90
Metoda   Hamimershmiedita                    91
Metoda   WeiibuUa        93
Metoda Morsina        95
3.    Oznaczenie  kwasowości   i  trwałości  śmietany    95
AMzaroł do śmietaniki        97
4.    Wykrycie    skrobji                    97
VI.   BADANIE   MASŁA   ......       .                .       .    97
Cechy   masła        97
Branie   próbki        98
1.    Oznaczę n i e   zawartości   w o d y   w   m a ś 1 e   przez
I                             odparowanie                .       .       .       ,       .       ,       .    99
2.    Oznaczenie   procentu  tłuszczu   w   maśle       .       .    101
                Metoda Voigtherra          .........    101
Metoda   salowa   Gerbera                   .    103
Oznaczenie  w buityrometrach produktywnych        .       .       .    103
Oznaczenie   soli   łuchennej   w   m a ś 1 e      .       .       .    103
Oznaczenie   p a s t e u r y z a c j i   masła      .       .       .       .    103
Próba   przez   topienie           .    104
Wykrycie   dodatku   farby         .       .       .       .       .    - -    104
Badanie farby  do  masła      .       .       .       .  .    .       .       -       -    104
O znaczenie   barwy   masła        104
Oznaczenie   stopnia   kwasowości   masła      .       .    105
Wykrycie    margaryny                   106
VII.   BADANIE   SERA
B r a n i e p r ó b k i      .       .       .       .-    106
Oznaczenie   procentowej   zawartości   wody      .     107
Metoda Haimmerischnaiedta    -       -       -
Aparat Inż. Ruschego        i08
Metoda Rodera i Holziimgera        109
Metoda   przez   wysuszenie        109
VII
3.    Oznaczę n i e   p r o c e n t u   i i u s -z c z u   w   s e r z e      .       .    110
Metoda Herramhoia       .       .       .       .       .       .       ...    110
Metoda Hammerscłwndedita    .       .       .    .       .       .    110
Metoda Siegfelda     ............    111
Metoda bezalkoholowa W, D. Koopera    .       ....    111
Metoda lipoinetryczina           .    112
4.    Oznaczenie   procentu   tłuszcz u   w   suchej   m a-
Olti    ł    #    ł    o    J    ti    #    e    #    #    ł
Metoda   Herza         .       .       .       .    ,       .    .       .    115
5.    Oznaczenie   kwasowości   sera        .       .       .       .       .    116
VIII.    RAD ANIE TWAROGU   
Wykrycie iżelaza w twarogu       .       ...       .       .       -
IX.    RADANIE MLEKA SPROSZKOWANEGO   .   -   .       .       .       -
Oznaczenie rprocentu- tłuszczu w mleku kondensowanem .       .     117
X.    WSKAZÓWKI DLA KONTROLERÓW TARGOWYCH      .       .     117
XI.    PIŚMIENNICTWO    ...    ...     120

Zdjęcia / rysunki / ilustracje:



Powrót do zdjęć



Dodaj do ulubionych Sprzedających

Dodatkowe informacje w zakładce "strona o mnie"

Pozostałe książki - moje aukcje


Zdjęcia/skany poddane kompresji - mogą występować charakterystyczne zniekształcenia - zwłaszcza wokół liter.