LANDGARTEN -
PRAŻONE ZIARNA SOI W MLECZNEJ CZEKOLADZIE – BIO
Najwyższej jakości produkt sporządzony z prażonych ziaren soi z kontrolowanej, ekologicznej uprawy, w polewie
z ekologicznej mlecznej czekolady.
Produkt bezglutenowy, bez orzechów, wegetariański, nie modyfikowany genetycznie, o dużej zawartości błonnika,
o wysokiej zawartości żelaza ziemnych, wapnia, cynku
i naturalnych izoflawonów.
Produkt wolny jest od pestycydów, metali ciężkich i innych środków trujących zgodnie z przepisami Unii Europejskiej
Składniki: mleczna czekolada* – 61 % (cukier trzcinowy*, masło kakaowe*, masa kakaowa*, mleko w proszku, emulgator: lecytyna), ziarna soi* – 35 %, dekstroza*, polewa* (Gummi arabicum*, sacharoza*, dekstroza*), sól morska*.
* – z kontrolowanej, ekologicznej uprawy
Zawartość kakao w czekoladzie – minimum 37 %, produkt może zawierać śladowe ilości orzechów.
Pochodzenie: gospodarstwa rolne Unii Europejskiej i inne, ziarna soi z upraw w Austrii.
Organ kontrolny: Lacon/AT-BIO-402
Wartości odżywcze (zawartość w 100 g):
Wartość energetyczna: 504 kcal/2108 kJ
Białko: 17,0 g
Węglowodany: 36,2 g, w tym cukier: 35,4 g
Tłuszcze: 32,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 16,1 g
Cholesterol: 0 mg
Błonnik: 7,4 g
Sód: 0,5 g
Magnez: 111 mg = 30 % RDA♦
Żelazo: 4 mg = 31 % RDA♦
Wapń: 196 mg = 25 % RDA♦
Cynk: 2,2 mg = 22% RDA♦
Izoflawony: 196 mg
♦ RDA – Recommended Daily Allowances (zalecana dawka dzienna)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zawartość netto: 55 g
Okres przydatności do spożycia: 14 miesięcy od daty produkcji.
Produkt i jego opakowanie są zgodne z austriacką ustawą LMSVG 2006 oraz rozporządzeniami Unii Europejskiej 834/2007, 1924/2006, 1935/2004.
Ziarna soi są chrupiące, mają stałą strukturę i zawierają 40 % mniej tłuszczu niż orzeszki ziemne.
Firma LANDGARTEN opracowała nowatorski proces prażenia ziaren soi przy pomocy gorącego powietrza, dzięki któremu wrażenia smakowe uległy zdecydowanemu wzbogaceniu. Poprzez zastosowanie beztłuszczowego procesu prażenia, wszystkie składniki nie tracą nic ze swojej wartości. Po prażeniu wszystkie ziarna soi podlegają ręcznej selekcji i tylko produkty najwyższej jakości przeznaczane są do dalszej obróbki.
Ziarna soi są niepowtarzalnym naturalnym źródłem energii. Soja zawiera wysokiej wartości białko (do 40%), a równocześnie nie posiada cholesterolu. Dodatkowo zawiera węglowodany, błonnik, oleje roślinne, żelazo, fosfor, magnez, wapń i izoflawony.
Te roślinne hormony posiadają właściwości obniżające cholesterol, zmniejszają ryzyko osteoporozy, chorób serca, raka piersi. Soja jest również bardzo ważnym elementem diety dla wegetarian.
Izoflawony:
W krajach, w których soja stanowi podstawowy element diety, wskaźniki zachorowalności na choroby serca i różnego rodzaju nowotwory są zazwyczaj niższe. Soja jest roślinnym źródłem fitoestrogenów i jednym z najbogatszych źródeł najlepiej zbadanego izoflawonu o nazwie genisteina. Izoflawony występujące w soi: genisteina i daidzeina pomagają regulować równowagę hormonalną u kobiet, mogą zapobiegać osteoporozie oraz mają silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i obniżają poziom cholesterolu.
Izoflawony to naturalne fitoestrogeny roślinne, które przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, wpływają na różnicowanie się komórek i chronią przed skutkami chemioterapii. Produkty sojowe zawierają różnorodne dobroczynne składniki
i mają wyjątkowe właściwości, które chronią przed nowotworami i chorobami serca.
INFORMACJE O PRODUCENCIE I CERTYFIKATACH
LANDGARTEN
W roku 1987 Herbert Stava i Johannes Strobl zapoczątkowali uprawę soi w Dolnej Austrii. Posiadłość rodziny Stava w Bruck an der Leitha oferowała idealne warunki do uprawy soi: łagodny i słoneczny klimat, urodzajne ziemie, wolny od jakichkolwiek zanieczyszczeń teren. Prawdziwy wiejski ogród – jak brzmi dosłowne tłumaczenie nazwy firmy LANDGARTEN.
Rośliny dojrzewały fantastycznie i w ten sposób ziarna soi stały się pierwszym produktem firmy – ekologiczną przekąską.
Tysiące roślin soi rosnących obecnie na polach należących do firmy, stały się podstawą sukcesu marki LANDGARTEN.
Wszystkie produktu firmy LANDGARTEN są bezglutenowe,
z kontrolowanych, ekologicznych upraw i dlatego nie modyfikowane genetycznie.
Uczciwe podejście do wszystkich partnerów firmy powoduje, że ekologiczne chrupiące przekąski i pełnowartościowe łakocie smakuję jeszcze lepiej. Od roku 2009 firma używa do produkcji tylko czekolad z certyfikatem FAIRTRADE. Również inne surowce używane do produkcji są systematycznie zamieniane na produkty ze znakiem FAIRTRADE.
Jakość produktów ze znakiem LANDGARTEN jest corocznie sprawdzana przez niezależne instytucje:
- BIO – wszystkie produkty posiadają certyfikaty austriackiego organu kontrolnego Lacon (AT-BIO-402)
- IFS – jakość zarządzania firmy Landgarten spełnia kryteria IFS (International Food Standard) na „wyższym poziomie” to znaczy
powyżej 95 %
- FAIRTRADE – FLO-CERT potwierdza, że firma Landgarten spełnia standardy FAIRTRADE.
Motto firmy LANDGARTEN brzmi:
„ Świat nie został nam darowany w spadku przez naszych przodków lecz został nam wypożyczony przez nasze dzieci”
Zdaniem właścicieli firmy długofalowy rozwój osadzony jest na 3 kolumnach: ekologia, stosunki międzyludzkie i ekonomia. Kluczem do sukcesu jest harmonia pomiędzy tymi elementami.
Firma przykłada olbrzymie znaczenie do ochrony środowiska i dlatego zwraca dużą uwagę na sposób i miejsce skąd pochodzą surowce do produkcji, jak również w jaki sposób utylizowane są odpady.
Założyciele firmy LANDGARTEN są mocno zaangażowani w rozwój alternatywnych źródeł energii – gaz ekologiczny, energia wiatrowa, produkcja alg, kompostowanie odpadów.