Nowość 2014! Smaczna i zdrowa przekąska dla diabetyków sporządzona wg zasad kuchni Pięciu Przemian.
Prażone pestki dyni z ksylitolem (cukier z brzozy) to zdrowa i smaczna przekąska dla diabetyków, oraz osób które liczą kalorie, a nie mogą oprzeć się słodkim przysmakom.
Pestki dyni pochodzą z Polski co gwarantuję ich wysoką jakość. Dynia sama w sobie zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, bogata w witaminy serii B, mikroelementy takie jak mangan, magnez, fosfor, żelazo oraz cynk.
Prażone pestki zostały sporządzone z zachowaniem zasad kuchni Pięciu Przemian, z najwyższej jakości produktów.
Skład: pestki dyni bezłuskowej, ksylitol 7%, cynamon 2%, olej kokosowy, sól himalajska, sok ze świeżych pomarańczy.
Kraj pochodzenia: Polska
Stomatolodzy potwierdzają, ze regularne spożywanie produktów słodzonych ksylitolem skutecznie zabezpiecza nas przed próchnicą.
Ksylitol jest w pełni bezpieczną, naturalną substancją dopuszczoną do obrotu przez Ministerstwo Zdrowia.
Masa: 100 g
Producent: Pięć Przemian
Więcej o ksylitolu:
Ksylitol jest naturalną substancją, którą można również znaleźć w warzywach i owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w różnych drzewach liściastych - na przykład w brzozie. Jest to produkt pośredni, który pojawia się w procesie przemiany glukozy w organizmach ludzi oraz zwierząt, a także wielu roślin i mikroorganizmów. Ksylitol jest w naturalny sposób wytwarzany w naszych organizmach, w procesie normalnego metabolizmu w ilości ok. 15 gram dziennie. Ksylitol jest lustrzanym odbiciem cukru. W czasie, gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol naprawia i goi, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że ma własności bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Podczas gdy cukier tworzy kwasy, ksylitol ma charakter zasadowy. Wszystkie formy cukru, w tym sorbitol, popularny alternatywny słodzik, są cukrami sześciowęglowymi, wzmacniającymi niebezpieczne bakterie i grzyby.
Ksylitol jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier i nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku. Jest on dostępny pod w wielu postaciach. W formie krystalicznej może być stosowany w potrawach gotowanych i pieczonych lub też być stosowany jako słodzik do napojów. Stosowany jest również w gumach do żucia, miętówkach (dropsach) i w aerozolach do nosa.