Jest to najobszerniejsza,
znana mi, książka kulinarna poświęcona potrawom z grzybów. Warto ją nabyć, by
przekonać się, że poza marynowaniem i suszeniem, są setki innych sposobów na
sporządzanie tych wspaniałych owoców lasu. Książka idealna dla osób, które lubią
poznawać nowe smaki
i czerpią przyjemność nie tylko ze zbierania grzybów, ale również z ich
przyrządzania.
Do napisania niniejszego
poradnika zmobilizował mnie brak na rynku wydawniczym książek kucharskich o
potrawach z grzybów i z grzybami. Poradnik ten obejmuje duży wybór przepisów na
takie potrawy. Oddając go w ręce Czytelników mam nadzieję, że przyjęty będzie
życzliwie.
W celu ułatwienia korzystania z książki podzieliłem ją tematycznie na rozdziały,
nie jest to jednak podział ścisły, np. w tym samym rozdziale mogą być zarówno
przepisy na przekąski, jak i na drugie dania. Przepisy zasadniczo obliczone są
na 4 osoby, choć i tu są wyjątki ze względów technologicznych lub zwyczajowych.
Od Autora 5
Ogólne wiadomości o grzybach 6
Grzyby w daniach samodzielnych 9
Zupy grzybowe i z grzybami 37
Potrawy z warzyw z grzybami 73
Potrawy z kasz i ryżu z grzybami 96
Potrawy z ciasta gotowanego z grzybami 108
Potrawy z ciasta smażonego z grzybami 137
Potrawy z ciasta pieczonego z grzybami 153
Potrawy z jaj z grzybami 175
Potrawy z mięsa z grzybami 194
Potrawy z drobiu i dzikiego ptactwa z grzybami 278
Potrawy z ryb z grzybami 320
Sosy grzybowe i z grzybami 345
Przetwórstwo grzybów 366
Słowniczek przypraw 372
Alfabetyczny spis potraw 387
|