Tytuł |
Postępowanie ze zwierzyną ubitą |
Autor |
Andrzej Gembarzewski, Gustaw Matuszewski |
Wydawca |
Świat |
Rok wydania |
2009 |
Liczba stron |
72 w tym 32 wkładki barwnej |
Wymiary |
B5 |
Okładka |
miękka |
W książce przedstawiono zagadnienia dotyczące postępowania ze zwierzyną i jej transport po polowaniu. Podstawowa problematyka została zawarta w dwóch głównych rozdziałach, z których pierwszy dotyczy patroszenia, obielania i preparowania trofeów łowieckich - skór, poroży, czaszek i oręża, a drugi użytkowania dziczyzny (podstawowe zasady obrotu tuszami zwierzyny oraz użytkowanie dziczyzny w gospodarstwie domowym).
Książka zawiera 18 rysunków kreskowych i 59 ilustracji barwnych.
Barwne ilustracje przedstawiają krok po kroku sposób patroszenia i obielania zwierzyny ubitej (sarny, dzika, lisa, zająca i ptaków łownych) i preparowania trofeów łowieckich.
Spis treści:
Wstęp
I. Czynniki wpływające na jakość dziczyzny i trofeów
- Choroby zwierzyny jako czynnik ograniczający wartość dziczyzny i trofeów
- Wpływ sposobu ubicia i postępowania ze zwierzyną ubitą na jakość dziczyzny
- Inne czynniki wpływające na jakość trofeów
II. Postępowanie ze zwierzyną i jej transport po polowaniu
- Zasady obchodzenia się z upolowaną zwierzyną grubą
- Zasady obchodzenia się z upolowaną zwierzyną drobną
III. Preparowanie trofeów łowieckich
- Obielanie zwierzyny i konserwacja skór
- Obielanie "na płasko"
- Obielanie "metodą workową"
- Preparowanie poroży, czaszek i oręża
- Preparowanie poroży i czaszek zwierzyny płowej
- Preparowanie oręża zwierzyny czarnej
IV. Użytkowanie dziczyzny
- Podstawowe zasady obrotu tuszami zwierzyny
- Dziczyzna użytkowana w gospodarstwie domowym
Minisłownik pojęć z zakresu użytkowania dziczyzny
Literatura
Barwne zdjęcia przedstawiające patroszenie i obielanie zwierzyny oraz preparowanie trofeum jelenia