Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu PZWL

27-06-2015, 10:45
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 17 zł     
Użytkownik poltax
numer aukcji: 5399857635
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 3   
Koniec: 27-06-2015 10:40:43

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2011
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu

Autor: Anna Rogulska
Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
ISBN: 978-83-[zasłonięte]-4374-7
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 80
Oprawa: miękka
Format: 14,5 x 20,5
Wydanie: 1 dodruk

Wysyłka w ciągu 3-5 dni

EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00437


Autorka jest dietetykiem medycznym, specjalistą do spraw żywienia. W latach 2[zasłonięte]004-20 była konsultantem w poradni endokrynologicznej Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Od 2009 roku prowadzi w Łodzi własną poradnię dietetyczną.

W książce w sposób kompleksowy przedstawiono problem niedożywienia, pojawiający się u przewlekle chorych w okresie hospitalizacji i po jego zakończeniu. Autorka omawia przyczyny niedożywienia oraz sposoby jego rozpoznania, a także sposoby leczenia poprzez stosowanie odpowiedniej diety.

W publikacji czytelnicy znajdą charakterystykę diet specjalnych i przemysłowych.

Książka adresowana jest do lekarzy oraz do wszystkich osób uczestniczących w opiece nad przewlekle chorym w czasie i po hospitalizacji.



SPIS TTREŚCI:

1. Ogólne informacje o niedożywieniu

Typy niedożywienia
Przyczyny niedożywienia
Jak rozpoznać niedożywienie?

2. Wskazówki dietetyczne w wybranych dolegliwościach występujących u chorych niedożywionych
Brak apetytu
Utrata masy ciała
Problemy z połykaniem
Uczucie suchości w ustach
Problemy z gryzieniem
Nudności
Wymioty

3. Główne składniki diety w niedożywieniu
Składniki diety
Zapotrzebowanie na energię

4. Dieta w niedożywieniu
Zasady przygotowywania potraw (uwagi technologiczne)
Przykładowe jadłospisy
Jak zwiększyć kaloryczność posiłków?

5. Diety specjalne
Dieta płynna
Dieta płynna z produktów naturalnych
Dieta papkowata
Dieta kleikowa

6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych u pacjenta z niedożywieniem
Dieta przemysłowa
Zalety gotowych diet przemysłowych
Charakterystyka gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej

7. Leczenie żywieniowe drogą przewodu pokarmowego
Wskazania do żywienia dojelitowego
Przeciwwskazania do żywienia dojelitowego
Metody podawania pokarmu

8. Żywienie dojelitowe (enteralne) w wybranych jednostkach chorobowych
Żywienie dojelitowe (enteralne) w niewydolności przewodu pokarmowego, w zaburzeniach trawienia i wchłaniania
Preparaty do żywienia
Żywienie dojelitowe w stanach ostrego stresu metabolicznego
Preparaty do żywienia
Żywienie dojelitowe w przewlekłych chorobach płuc
Preparaty do żywienia
Żywienie dojelitowe chorych z niewydolnością nerek
Preparaty do żywienia
Żywienie dojelitowe chorych na nowotwory
Preparaty do żywienia
Żywienie dojelitowe chorych z cukrzycą
Preparaty do żywienia

9. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych – HEN (Home Enteral Nutrition)

Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu PZWL