Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu
Autor: Anna Rogulska Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL ISBN: 978-83-[zasłonięte]-4374-7 Rok wydania: 2011 Ilość stron: 80 Oprawa: miękka Format: 14,5 x 20,5 Wydanie: 1 dodruk
Wysyłka w ciągu 3-5 dni
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00437
Autorka jest dietetykiem medycznym, specjalistą do spraw żywienia. W latach 2[zasłonięte]004-20 była konsultantem w poradni endokrynologicznej Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Od 2009 roku prowadzi w Łodzi własną poradnię dietetyczną. W książce w sposób kompleksowy przedstawiono problem niedożywienia, pojawiający się u przewlekle chorych w okresie hospitalizacji i po jego zakończeniu. Autorka omawia przyczyny niedożywienia oraz sposoby jego rozpoznania, a także sposoby leczenia poprzez stosowanie odpowiedniej diety. W publikacji czytelnicy znajdą charakterystykę diet specjalnych i przemysłowych. Książka adresowana jest do lekarzy oraz do wszystkich osób uczestniczących w opiece nad przewlekle chorym w czasie i po hospitalizacji. SPIS TTREŚCI: 1. Ogólne informacje o niedożywieniu Typy niedożywienia Przyczyny niedożywienia Jak rozpoznać niedożywienie? 2. Wskazówki dietetyczne w wybranych dolegliwościach występujących u chorych niedożywionych Brak apetytu Utrata masy ciała Problemy z połykaniem Uczucie suchości w ustach Problemy z gryzieniem Nudności Wymioty 3. Główne składniki diety w niedożywieniu Składniki diety Zapotrzebowanie na energię 4. Dieta w niedożywieniu Zasady przygotowywania potraw (uwagi technologiczne) Przykładowe jadłospisy Jak zwiększyć kaloryczność posiłków? 5. Diety specjalne Dieta płynna Dieta płynna z produktów naturalnych Dieta papkowata Dieta kleikowa 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych u pacjenta z niedożywieniem Dieta przemysłowa Zalety gotowych diet przemysłowych Charakterystyka gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej 7. Leczenie żywieniowe drogą przewodu pokarmowego Wskazania do żywienia dojelitowego Przeciwwskazania do żywienia dojelitowego Metody podawania pokarmu 8. Żywienie dojelitowe (enteralne) w wybranych jednostkach chorobowych Żywienie dojelitowe (enteralne) w niewydolności przewodu pokarmowego, w zaburzeniach trawienia i wchłaniania Preparaty do żywienia Żywienie dojelitowe w stanach ostrego stresu metabolicznego Preparaty do żywienia Żywienie dojelitowe w przewlekłych chorobach płuc Preparaty do żywienia Żywienie dojelitowe chorych z niewydolnością nerek Preparaty do żywienia Żywienie dojelitowe chorych na nowotwory Preparaty do żywienia Żywienie dojelitowe chorych z cukrzycą Preparaty do żywienia 9. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych – HEN (Home Enteral Nutrition)
|