Opis książki: W książce w sposób kompleksowy przedstawiono problem niedożywienia, pojawiający się u przewlekle chorych w okresie hospitalizacji i po jego zakończeniu. Autorka omawia przyczyny niedożywienia oraz sposoby jego rozpoznania, a także sposoby leczenia poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Prawidłowo zaplanowana dieta przyśpiesza bowiem powrót do zdrowia i, co najważniejsze, skraca czas pobytu w szpitalu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań. W publikacji czytelnicy znajdą charakterystykę diet specjalnych i przemysłowych. Książka adresowana jest do lekarzy oraz do wszystkich osób uczestniczących w opiece nad przewlekle chorym.
1. Ogólne informacje o niedożywieniu Typy niedożywienia Przyczyny niedożywienia Jak rozpoznać niedożywienie 2. Wskazówki dietetyczne w wybranych dolegliwościach występujących u chorych niedożywionych Brak apetytu Utrata masy ciała Problemy z połykaniem Uczucie suchości w ustach Problemy z gryzieniem Nudności Wymioty 3. Główne składniki diety w niedożywieniu Składniki diety Zapotrzebowanie na energię 4. Dieta w niedożywieniu Zasady przygotowywania potraw (uwagi technologiczne) Przykładowe jadłospisy Jak zwiększyć kaloryczność posiłków 5. Diety specjalne Dieta płynna Dieta płynna z produktów naturalnych Dieta papkowata Dieta kleikowa 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych u pacjenta z niedożywieniem Dieta przemysłowa - Zalety gotowych diet przemysłowych Charakterystyka gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej 7. Leczenie żywieniowe drogą przewodu pokarmowego Wskazania do żywienia dojelitowego Przeciwwskazania do żywienia dojelitowego Metody podawania pokarmu 8. Żywienie dojelitowe w wybranych jednostkach chorobowych Żywienie dojelitowe (enteralne) w niewydolności przewodu pokarmowego, w zaburzeniach trawienia i wchłaniania - Preparaty do żywienia Żywienie dojelitowe w stanach ostrego stresu metabolicznego - Preparaty do żywienia Żywienie dojelitowe w przewlekłych chorobach płuc - Preparaty do żywienia Żywienie dojelitowe chorych z niewydolnością nerek - Preparaty do żywienia Żywienie dojelitowe chorych na nowotwory - Preparaty do żywienia Żywienie dojelitowe chorych z cukrzycą - Preparaty do żywienia 9. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych - HEN (Home Enteral Nutrition)
|