Portulaka to roślina jednoroczna o delikatnym cytrynowo-orzechowym smaku,
która należy do podstawowych warzyw w kuchni na Krecie,
ale znana już była w starożytnym Egipcie, gdzie parzono z niej herbatę
i podawano w przypadku dolegliwości ze strony układu moczowego.
Portulaka jest bogatym źródłem witamin A, B i C, przeciwutleniaczy, omega 3
oraz wapnia, żelaza, sodu, potasu i magnezu.
Dzięki temu doskonale oczyszcza krew
i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego.
Portulakę można przyrządzać jak szpinak, a surowe liście dodawac
do kanapek i sałatek, zwłaszcza w towarzystwie sałaty, zielonego ogórka,
pomidorów i grillowanego kurczaka.
Nie znajdziecie jej w supermarketach
ani na miejskich targach.
We Francji traktowana jest jak w Polsce szpinak,
jej zaletą jest to że jest słona w smaku i nie trzeba solić potraw,
do których się ją dodało.
Portulaka to rosnąca w szybkim tempie roślina jednoroczna.
W początkowym okresie swego rozwoju płoży się po ziemi,
w późniejszym natomiast rośnie w górę, osiągając nawet 15-40 cm wysokości.
Na jej czerwonawych łodygach osadzone są mięsiste, zgrubiałe, jajowate liście, charakteryzujące się brakiem ogonków. W zależności od odmiany
natura maluje je na kolor zielony lub żółty, mogący nawet przechodzić
w odcień złotożółty. W okresie kwitnienia, czyli od maja do września,
między liśćmi pojawiają się małe kwiaty o jasnożółtym
bądź pomarańczowym zabarwieniu.
Portulaka obfituje w witaminę C
100g liści kryje w sobie aż 22 miligramów tej substancji.
Do pozostałych składników należą witaminy B1, B2, B6, prowitamina A
i podstawowe składniki odżywcze, czyli węglowodany, białko
oraz makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, sód, fosfor.