|
Poradnik
pszczelarza Krok po kroku Dla początkujących i
znawców Clement Henri
Wydawnictwo: Delta W-Z
ISBN:
[zasłonięte]978-8375-808-9 Format: 21.5x26.5cm Liczba
stron: 96 Oprawa: Twarda Wydanie: 2013
r.
To doskonale zilustrowana
książka prezentuje podstawowe zabiegi
pszczelarskie. Czynność po czynności, zdjęcie po zdjęciu -
wszystkie wiadomości przedstawione są w sposób jasny i
zrozumiały dla każdego.
Encyklopedia pszczelarska
Wilde Jerzy
Oprawa: Twarda
Format: 16.5x24.5cm
Ilość stron: 452
Rok wydania: 2013
ISBN: [zasłonięte]978-83-99028-4
Polska, podobnie jak większość krajów
Europy Zachodniej, jest krajem gęsto zaludnionym i stosunkowo
silnie napszczelonym (liczba rodzin pszczelich/km2). Sprzyja
to rozwojowi pszczelarstwa amatorskiego. Ten sposób
użytkowania pszczół był, jest i będzie dominujący w Europie.
Pszczelarstwo bowiem, poza możliwością uzyskiwania dodatkowego
dochodu i zasilania budżetu rodzinnego, fascynuje wielu ludzi
z powodu egzotyki samych pszczół. Interesująca biologia i
zachowanie się pszczół żyjących w idealnym społeczeństwie,
bogata historia pszczelarstwa i jego kulturotwórcze znaczenie,
lokalizacja pasiek w terenach czystych przyrodniczo, w
oddaleniu od rejonów silnie zurbanizowanych, zawsze będzie
miało swoich miłośników.
Opracowanie Encyklopedii
pszczelarskiej dedykujemy tym wszystkim, którzy chcieliby
gruntownie zapoznać się z najnowszą wiedzą pszczelarską.
Pszczelarze w Polsce otrzymują od 2005 roku pomoc z UE i
budżetu państwa (po 50%) poprzez Krajowy Program Wsparcia
Pszczelarstwa. W odróżnieniu od innych strukturalnych funduszy
unijnych z pomocy tej mogą skorzystać wszyscy pszczelarze,
nawet posiadający kilka rodzin pszczelich, jak i osoby dopiero
zamierzające zostać pszczelarzami (np. w zakresie szkoleń,
zakupu rodzin i wymiany matek). Spowodowało to znaczne
ożywienie wśród pszczelarzy, a tym samym zapotrzebowanie na
nowoczesną literaturę pszczelarską.
Sytuacja
pszczelarstwa w kraju uległa istotnym zmianom. Obserwuje się
coraz większe zainteresowanie użytkowaniem pszczół,
szczególnie wśród doświadczonych pszczelarzy. Powstaje wiele
pasiek z nowocześnie wyposażonym zapleczem, dostosowanym do
najnowszych wymogów w zakresie higieny produktów pszczelich.
Pasieki takie stają się wysoko wyspecjalizowane i kierunkowane
najczęściej na wąski zakres produkcji pasiecznej.
![okładka](http://images60.fotosik.pl/515/6b2d3aacc<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>47660.jpg)
|