Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Poradnik. Oczyszczanie ścieków przemysłowych

28-04-2014, 13:31
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 50 zł     
Użytkownik sniezka102
numer aukcji: 4152833747
Miejscowość Szczecin
Wyświetleń: 13   
Koniec: 28-04-2014 13:24:32

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Waga (z opakowaniem): 1.00 [kg]
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 1998
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Spis treści

 

SŁOWO WSTĘPNE

1. ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE DLA OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW PRZEMYSŁOWYCH  
1.1. Uwagi ogólne  
1.2. Dane o zakładzie i jego produkcji  
1.3. Dane o poborze wody w m3/h, m3/d, m3/a  
1.4. Dane dotyczące ilości odprowadzanych ścieków i ładunków zanieczyszczeń

2. WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI ŚCIEKÓW ODPROWADZANYCH DO ODBIORNIKÓW  
2.1. Uwagi ogólne  
2.2. Odprowadzenia pośrednie  
2.3. Odprowadzenia bezpośrednie

3. PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY  
3.1. Produkcja cukru  

3.1.1. Uwagi ogólne  
3.1.2. Wody i ścieki z cukrowni  
3.1.3. Woda do ekstrakcji  
3.1.4. Kondensaty  
3.1.5. Ścieki ze skraplaczy barometrycznych  
3.1.6. Ścieki resztkowe  
3.1.7. Bilanse wodne  
3.1.8. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 3.1  
3.2. Przemysł skrobiowy  
3.2.1. Uwagi ogólne  
3.2.2. Proces produkcji  
3.2.3. Ilość i skład ścieków  
3.2.4. Wewnątrzzakładowe środki prowadzące do zmniejszenia ilości ścieków i ładunków zanieczyszczeń  
3.2.5. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 3.2  
3.3. Przetwórstwo owoców i warzyw  
3.3.1. Wstęp  
3.3.2. Przegląd produktów i planów przetwórstwa  
3.3.3. Linie produkcyjne, linie wyrobów gotowych i charakterystyka pojęć  
3.3.4. Odpływ i składniki ścieków  
3.3.5. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
3.3.6. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 3.3  
3.4. Przemysł ziemniaczany  
3.4.1. Uwagi ogólne  
3.4.2. Proces produkcyjny  
3.4.3. Ilość ścieków  
3.4.4. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
3.4.5. Podczyszczanie ścieków  
3.4.6. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 3.4  
3.5. Produkcja i przetwórstwo tłuszczów i olejów jadalnych  
3.5.1. Uwagi ogólne  
3.5.2. Metody pozyskiwania rafinacji i przetwórstwa tłuszczów i olejów jadalnych  
3.5.3. Ilość ścieków  
3.5.4. Składniki ścieków i ładunki zanieczyszczeń  
3.5.5. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze ograniczające ilość i stopień zanieczyszczenia ścieków  
3.5.6. Podczyszczanie i oczyszczanie ścieków  
Literatura do 3.5  
3.6. Rzeźnie i zakłady przetwórstwa mięsnego   
3.6.1. Uwagi ogólne  

3.6.2. Proces produkcyjny  
3.6.3. Ilość ścieków  
3.6.4. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
3.6.5. Podczyszczanie ścieków  
3.6.6. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 3.6  
3.7. Przemysł mleczarski  
3.7.1. Pochodzenie i skład ścieków z mleczarni  
3.7.2. Technologia podczyszczania ścieków  
3.7.3. Przepisy administracyjne o odprowadzeniach bezpośrednich  
3.7.4. Przykłady podczyszczania  
3.7.5. Przykłady oczyszczalni zakładowych z bezpośrednimi odprowadzeniami ścieków  
Literatura do 3.7  
3.8. Przetwórstwo ryb  
3.8.1. Uwagi ogólne  
3.8.2. Technologia produkcji, ilości ścieków i ich składniki  
3.8.3. Ładunki zanieczyszczeń  
3.8.4. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
3.8.5. Podczyszczanie ścieków  
3.8.6. Oczyszczanie ścieków  
3.8.7. Przykłady urządzeń oczyszczających i podczyszczających  
Literatura do 3.8

4. PRODUKCJA NAPOJÓW I PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY  
4.1. Ścieki z przemysłu wód mineralnych, napojów orzeźwiających i soków owocowych  

4.1.1. Uwagi ogólne  
4.1.2. Technologia produkcji  
4.1.3. Skład ścieków i ładunki jednostkowe  
4.1.4. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
4.1.5. Technologia podczyszczania ścieków  
4.1.6. Technologia oczyszczania ścieków  
Literatura do 4.1  
4.2. Przemysł piwowarski  
4.2.1. Uwagi ogólne  
4.2.2. Technologia produkcji, ilość ścieków, ładunki zanieczyszczeń i wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
4.2.3. Technologia podczyszczania ścieków  
4.2.4. Technologie oczyszczania ścieków  
Literatura do 4.2  
4.3. Winiarstwo  
4.3.1. Uwagi ogólne  
4.3.2. Winiarstwo  
4.3.3. Ilość ścieków, rodzaj i ładunki zanieczyszczeń  
4.3.4. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
4.3.5. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 4.3  
4.4. Gorzelnie i produkcja spirytualiów  
4.4.1. Uwagi ogólne  
4.4.2. Produkcja alkoholu i jego właściwości chemiczne  
4.4.3. Ilość i składniki ścieków  
4.4.4. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze i oczyszczanie ścieków  
Literatura do 4.4  
4.5. Drożdżownie i gorzelnie przetwarzające melasę  
4.5.1. Uwagi ogólne  
4.5.2. Technologia produkcji  
4.5.3. Ilość ścieków  
4.5.4. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 4.5

5. ZAKŁADY PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA ZWIERZĘCEGO  
5.1. Ścieki z zakładów intensywnej hodowli ryb  

5.1.1. Uwagi ogólne  
5.1.2. Zdefiniowanie pojęć  
5.1.3. Ocena technologii ścieków  
5.1.4. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 5.1  
5.2. Produkcja skór  
5.2.1. Uwagi ogólne  
5.2.2. Produkcja skór  
5.2.3. Ilość i skład ścieków  
5.2.4. Podczyszczanie i oczyszczanie ścieków  
Literatura do 5.2  
5.3. Zakłady przetwórstwa jelit  
5.3.1. Uwagi ogólne  
5.3.2. Technologia produkcji  
5.3.3. Ilość ścieków  
5.3.4. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
5.3.5. Podczyszczanie ścieków  
5.3.6. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 5.3  
5.4. Zakłady przerobu sierści, szczeciny i piór  
5.4.1. Uwagi ogólne  
5.4.2. Technologia produkcji  
5.4.3. Ilość ścieków  
5.4.4. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
5.4.5. Podczyszczanie ścieków  
5.4.6. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 5.4  
5.5. Zakłady utylizacji padliny  
5.5.1. Uwagi ogólne  
5.5.2. Technologia produkcji  
5.5.3. Ilość ścieków  
5.5.4. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
5.5.5. Podczyszczanie ścieków  
5.5.6. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 5.5  
5.6. Fabryki mączki rybnej  
5.6.1. Uwagi ogólne  
5.6.2. Technologia produkcji  
5.6.3. Ilości ścieków i ich składniki  
5.6.4. Ładunki zanieczyszczeń  
5.6.5. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
5.6.6. Podczyszczanie ścieków  
5.6.7. Oczyszczanie ścieków  
5.6.8. Urządzenia oczyszczające i podczyszczające ścieki  
Literatura do 5.6

6. FABRYKI PAPIERU, TEKSTYLIÓW I LAKIERÓW  
6.1. Papiernie i celulozownie  
6.1.1. Uwagi ogólne  
6.1.2. Technologia produkcji  
6.1.3. Ilość ścieków i ich składniki  
6.1.4. Ładunki zanieczyszczeń  
6.1.5. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
6.1.6. Mechaniczna separacja ciał stałych  
6.1.7. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 6.1  
6.2. Ścieki z przemysłu tekstylnego  
6.2.1. Uwagi ogólne  
6.2.2. Technologia produkcji i ilość ścieków  
6.2.3. Ilość i właściwości ścieków  
6.2.4. Wewnątrzzakładowe środki ograniczające ilość odprowadzanych ścieków i ładunków zanieczyszczeń  
6.2.5. Możliwości oczyszczania ścieków  
Literatura do 6.2  
6.3. Produkcja materiałów powłokowych (fabryki lakierów)  
6.3.1. Uwagi ogólne  
6.3.2. Surowce do produkcji lakierów  
6.3.3. Technologia produkcji  
6.3.4. Ilość i składniki ścieków  
6.3.5. Oczyszczanie ścieków  
6.3.6. Przykład biologicznego oczyszczania ścieków z przemysłu lakierniczego

7. PRZEMYSŁ CHEMICZNY I PRZEMYSŁY POKREWNE  
7.1. Przemysł petrochemiczny  

7.1.1. Uwagi ogólne  
7.1.2. Oczyszczanie ścieków z zakładów petrochemicznych  
7.1.3. System oczyszczania ścieków z zakładu petrochemicznego  
Literatura do 7.1  
7.2. Rafinerie ropy naftowej  
7.2.1. Uwagi ogólne  
7.2.2. Zapotrzebowanie wody, ilość ścieków i ich składniki  
7.2.3. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze  
7.2.4. Podczyszczanie ścieków  
7.2.5. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 7.2  
7.3. Przemysł chemiczny ze ściekami pochodzenia organicznego  
7.3.1. Uwagi ogólne  
7.3.2. Ścieki  
7.3.3. Wewnątrzzakładowe środki zapobiegawcze i podczyszczanie ścieków  
7.3.4. Oczyszczanie ścieków  
Literatura do 7.3

8. ŚCIEKI ZAWIERAJĄCE SKŁADNIKI NIEORGANICZNE  
8.1. Charakterystyka opisanych gałęzi przemysłu  
8.2. Warunki wprowadzania, wartości graniczne  
8.2.1. Użytkownicy odprowadzeń bezpośrednich  
8.2.2. Użytkownicy odprowadzeń pośrednich  
8.3. Technologie oczyszczania ścieków obciążonych produktami nieorganicznymi  
8.3.1. Reakcje chemiczne w procesie oczyszczania ścieków  
8.3.2. Technologia w procesie oczyszczania ścieków  
8.3.3. Technologia jonowymienna i metoda recyklingowa  
8.4. Specjalne metody oczyszczania ścieków i recyklingu w poszczególnych gałęziach przemysłu  
8.4.1. Produkcja kwasów mineralnych  
8.4.2. Produkcja ługu sodowego i chloru  
8.4.3. Przemysł sodowy  
8.4.4. Przemysł nawozów mineralnych  
8.4.5. Produkcja farb mineralnych i wypełniaczy  
8.4.6. Produkcja żelaza i stali - zakłady półfabrykatów  
8.4.7. Przemysł metali nieżelaznych  
8.4.8. Przemysł przetwórstwa metalowego  
8.4.9. Przemysł akumulatorowy  
8.4.10. Laboratoria fotograficzne  
8.4.11. Drukarnie  
8.4.12. Przemysł materiałów skalnych i mineralnych  
8.4.13. Przemysł ceramiczny  
8.4.14. Przemysł szklarski