Wstęp
1. Czystość i porządek świadectwem kultury
2. Wytyczne europejskie, krajowe i samorządowe utrzymania czystości
2.1. W miastach i osiedlach
2.2. W mieszkaniach i biurach
3. Charakterystyka zawodu sprzątacza
3.1. Klasyfikacja
3.2. Wymagania ogólne
3.3. Etyka zawodu
3.4. Działalność małego przedsiębiorstwa
3.5. Normy pracy
3.6. Organizacja pracy
3.6.1. Przygotowanie procesu
3.6.2. Organizacja stanowiska roboczego
3.6.3. Zużycie materiałów
3.7. Koszty pracy i wycena
4. Sprzęt, narzędzia i materiały stosowane do sprzątania
4.1. Sprzęt ręczny
4.2. Sprzęt mechaniczny
4.3. Środki do uzyskania i zachowania czystości
4.3.1. Detergenty
4.3.2. Preparaty chemiczne
4.3.3. Preparaty ekologiczne
4.3.4. Domowe środki używane w czyszczeniu i sprzątaniu
4.3.5. Zastosowanie środków czystości
4.4. Sprzęt pomocniczy
5. Sposoby sprzątania powierzchni płaskich i elementów wyposażenia
5.1. Ściany, sufity
5.2. Balkony
5.3. Podłogi i posadzki
5.4. Schody
5.5. Wykładziny i dywany
5.6. Okna, drzwi
5.7. Czyszczenie firan, zasłon, rolet i żaluzji
5.8. Pielęgnacja szkła, kryształów i luster
5.9. Czyszczenie kwiatów doniczkowych i sztucznych
5.10. Mycie i konserwacja mebli
5.11. Czyszczenie powierzchni marmurowych
5.12. Usuwanie plam i pleśni
6. Sprzątanie i konserwacja pomieszczeń zamkniętych
6.2.1. Sprzątanie kuchni
6.2.2. Pokoje dzienne, sypialnie
6.2.3. Domowe biuro
6.2.5. Łazienka i toaleta
6.2.5. Przedpokój
6.3. Sprzątanie mieszkania, w którym są zwierzęta
6.4. Pranie i prasowanie
7. Ogólne zasady bhp
7.1. Zagrożenia wiążące się z wykonywaniem zawodu
7.2. Typowe schorzenia i wypadki
7.3. Wypadki – pierwsza pomoc
8. Ogólne zasady sporządzania biznesplanu
8.1. Ocena szans powodzenia przedsięwzięcia
Literatura
|