Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Poradnik amatorów domowych alkoholi, destylator

10-06-2014, 8:32
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 10 zł     
Użytkownik szulvsop
numer aukcji: 4279078038
Miejscowość Pruszków
Wyświetleń: 10   
Koniec: 10-06-2014 08:04:07
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



Przedmiotem aukcji jest


książka pod tytułem,

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

"Poradnik amatorów domowych alkoholi"

Jeśli myślisz, że o destylacji bimbru, samogonu, księżycówki czy jakkolwiek go zwał domowego alkoholu wiesz wszystko, bo robił to twój dziad, ojciec i robisz Ty - to bądź pewien, że wiesz mało”. Sztuka destylacji i wiedza o niej stale się rozwija, jest tematem nie wyczerpanym a zmieniające się technologie, pozwalają uzyskiwać jeszcze lepiej, smaczniej, szybciej, więcej i taniej. Czy jeśli ktoś by Ci powiedział 30 lat temu, że samochody będą miały kilkanaście poduszek powietrznych, same parkowały, utrzymywały kierunek jazdy, reagowały na niebezpieczeństwa na drodze, posiadały autopilota samodzielnie kierującego pojazdem – powiedziałbyś że jest to science fiction. Ale to science fiction jest dziś rzeczywistością, ponieważ nauka i technika oraz nowoczesne technologie stale poszerzają nasze horyzonty i często urzeczywistniają nasze marzenia. Dlatego wiedza o wyrobie alkoholi jest żywa i ciągle się poszerza. Nowoczesne urządzenia destylacyjne, rektyfikacyjne i filtrujące mają skomplikowaną budowę są zautomatyzowane, skomputeryzowane i naszpikowane wszelkiego rodzaju elektroniką po to, by ich użytkownicy, często laicy nie mający elementarnej wiedzy o destylacji mogli uzyskiwać w sposób zautomatyzowany, bezobsługowy i bezpiecznie, najwyższej jakości destylaty, spirytus czy wódkę.

Dlatego warto mieć aktualny poradnik i być na czasie.

„Poradnik amatorów domowych alkoholi”

Autorzy:

Rafał Wawrowski i Marcin Szulakiewicz

Wydanie: I 2013r.

ISDN:978-83-[zasłonięte]919-0-6

Format: A5 Ilość stron: 100 Papier kredowy, miękka oprawa.

Najnowszy poradnik zawierający mnóstwo informacji i odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania związane z destylacją, rektyfikacją, przygotowaniem wszelkiego rodzaju zacierów, nastawów fermentacyjnych na bazie cukru, owoców, glukozy, melasy i zbóż.

Książka jest niezwykle przydatna a zawarta w niej praktyczna wiedza może być natychmiast wykorzystana w działaniu przez amatorów domowych alkoholi.

Po za praktyczną wiedzą o destylacji, zawiera wiele artykułów poświęconych budowie różnych, nowoczesnych urządzeń destylacyjnych i rektyfikacyjnych. Zawiera porównania opisujące zalety i wady różnych rozwiązań stosowanych zarówno w kolumnach destylacyjnych jak i zbiornikach. Podaje charakterystyki oraz różnice (w tym zalety i wady) dla zestawów destylacyjnych z różnego rodzaju ogrzewaniem a zwłaszcza ogrzewaniem gazowym, ogrzewaniem elektrycznym z grzałkami, ogrzewaniem elektrycznym w zbiorniku z płaszczem olejowym.

W poradniku są opisane różne metody oczyszczania, uszlachetniania i zaprawiania alkoholu.

Bez wątpienia, jest to najlepszy poradnik dla początkujących i średnio-zaawansowanych amatorów domowych alkoholi. Doskonale uzupełnia dostępną na rynku publikację pt. „Destylaty Alkoholowe – teoria i praktyka”, ponieważ zawiera informacje o różnych produktach dostępnych na rynku i urządzeniach do wyrobu wysokiej jakości destylatów.

Bogate opisy, porównania, tabele i schematy bardzo ułatwiają wejście w świat domowych alkoholi wszystkim amatorom a średnio-zaawansowanym użytkownikom poszerzają już zdobytą i stosowaną wiedzę.

Poradnik zawiera wiele porównań i cennych wskazówek, pozwalających wybrać dobry destylator. Wylicza wady i zalety różnych rozwiązań technicznych oraz ujawnia chwyty stosowane przez różnych „producentów” destylatorów. Jeżeli nosisz się z zamiarem zakupu destylatora to przeczytaj wcześniej poradnik, który być może uchroni Cię przed zakupem niebezpiecznego dla życia i zdrowia destylatora oraz zaoszczędzi Twój czas i pieniądze.

Poniżej przedstawiam część przykładowych tematów opisanych w poradniku:

  1. Drożdże –podstawa fermentacji alkoholowej

- drożdże TURBO

- drożdże regionalne

- inne drożdże gorzelniane

2. Jak wybrać drożdże?

- Szybkość fermentacji

- wysoka zawartość % alkoholu po fermentacji

- czystość i dobra jakość

- na duże łączone nastawy

- ekonomia

- sprawdzone marki

3. Dobór drożdży do zacierów zbożowych

- przelicznik skrobi w wybranych surowcach

4. Enzym do przygotowania zacieru skrobiowo-cukrowego

5. Zacieranie

- co to jest słód ?

- jak sprawdzić czy skrobia została przerobiona ?

- drożdże do zacierów zbożowych i domowej whisky

- drożdże gorzelnicze do RUMU

6. Klarowanie

7. Przygotowanie nastawu cukrowego

8. Temperatura fermentacji

9. Przygotowanie nastawu owocowego

10. Nastawy cukrowe a glukozowe

-fermentacja

- smak

- wydajność i ekonomika

11.Przygotowanie nastawu z przetworów: kompoty, dżemy, etc…

12. Przepis na delikatną wódkę pszeniczną

13. Przepis na wódkę ziemniaczaną

14. Przepis na domową Whisky ze słodu i glukozy

15. Przepis na domową Whisky z suchego ekstraktu słodowego i glukozy

16. Przepis na Rum z melasy i glukozy

17. Dlaczego czasami nastaw fermentacyjny zamienia się w „galaretę”?

18. Rodzaje bakterii i ich wpływ na nastaw

19. Bezpieczeństwo i Higiena Destylacji – BHD destylera

20. Pojęcie terminów: przegony, pogony-ogony, wygon, serce.

21. Czym się różni wódka od destylatu

22. Budowa i wyposażenie nowoczesnego destylatora

23. Reflux zewnętrzny i reflux wewnętrzny

24. Ogrzewanie gazowe destylatora – zalety i wady

25. Jak wybrać taboret gazowy do destylatora.

26. Zbiornik z płaszczem wodnym czy olejowym – fakty, mity, zalety i wady

27. Wysokość kolumny destylacyjnej - jej wpływ na stężenie i jakość destylatu.

28. Jak wybrać dobry destylator – cenne porady i porównania różnych urządzeń dostępnych na rynku.

29. Opisy różnych urządzeń destylacyjnych

30. Stężenie alkoholu a jego czystość

31. Oczyszczanie węglem aktywnym – rodzaje i zastosowanie

32. Użycie upłynnionego węgla aktywnego

33. Oczyszczanie destylatu przy użyciu różnych środków

34. Ustalanie mocy spirytusu

35. Mętnienie destylatu podczas mieszania z wodą

36. Esencje i zaprawki smakowe do destylatów

37. Zestawy ziół do przygotowywania nalewek

38. Susze do wyrobu domowych wódek, win i nalewek

39. Wszystko o płatkach dębowych: francuskich i USA

- rodzaje

- schematy organoleptyczne

- łączenie płatków dębowych – schematy i tabele

- stosowanie, przechowywanie,

40. Kostki dębowe

41. Płatki drzew owocowych

42. Zastosowanie pras do wyciskania owoców

oraz wiele, wiele innych.

W ramach poradnika, zostały dodatkowo przygotowane opracowania dotyczące domowego warzenia piwa dla początkujących. Tematyka obejmuje ważenie piwa z popularnych i oryginalnych brew-kitów dostępnych na rynku.


Zasady aukcji:

Koszty wysyłki - są wyszczególnione cenniku.

Wysyłki z płatnością za pobraniem są realizowane do osób z minimum 10 pozytywami w systemie komentarzy. Ponad to nie realizujemy wysyłek pobraniowych do użytkowników, którzy posiadają chociażby 1 komentarz negatywny za nieodebranie przesyłki pobraniowej lub użytkowników bez pełnej aktywacji konta na allegro..

Zwroty – kupujący ma prawo zwrotu towaru bez podania przyczyna w czasie 10 dni od jego zakupu lub otrzymania. Zwracana książka nie może być uszkodzona, rozpakowana z oryginalnej folii zabezpieczającej ani nosić jakichkolwiek śladów użytkowania.

W przypadku realizacji zwrotu książki proszę skontaktować się ze sprzedawcą w celu uniknięcia nieporozumień i niepotrzebnych kosztów.

Nie przyjmujemy zwrotów wysłanych za pobraniem. Za zwrócone przedmioty zwracamy pieniądze przelewem na wskazany rachunek lub poprzez płatności PayU w czasie do 14 dni. Nie zwracamy kosztów wysyłki – rezygnując z zakupu trzeba pamiętać, że nie ponosimy kosztów za kaprys i rozmyślenie się kupującego. Jeżeli zwracana książka nie spełnia warunków zwrotu to zwrot nie zostanie uznany a książkę odeślemy do kupującego na jego koszt. Nie przyjęcie zakupionej książki z wysyłką w opcji płatność za pobraniem nie zwalnia kupującego z obowiązku zapłaty za koszty wysyłki – w tym wypadku podwójne koszty wysyłki, ponieważ nie podjęta książka przez kupującego wraca do sprzedawcy, co powoduje konieczność dodatkowej zapłaty za wysyłkę zwrotną. W takim przypadku bezwzględnie będziemy dochodzić pokrycia naszych strat zgodnie z obowiązującym regulaminem allegro oraz prawa. Dlatego bardzo proszę o rozsądne i przemyślane zakupy, ponieważ nie odwołuje ofert. Wszystkich traktujemy uczciwie, etycznie i oczekujemy tego samego.

Jeżeli opis sprzedawanego przedmiotu, warunków sprzedaży, kosztów wysyłki budzi jakieś wątpliwości lub masz jakiekolwiek wątpliwości związane z oferowanym przedmiotem lub zasadami aukcji to koniecznie napisz do nas – to nic nie kosztuje a pomoże rozwiać jakiekolwiek wątpliwości. Na zapytania odpowiadamy nie dłużej niż w czasie 24h. Jeżeli oczekujesz odpowiedzi natychmiast – zadzwoń pod nr. 22 [zasłonięte]4848 lub 888[zasłonięte]684

ODBIÓR OSOBISTY - tylko zapłata gotówką.

Książkę można odebrać osobiście w:

1. Sklepie Firmowym DESTYLATORY V.S.O.P. Technika

Pruszków ul. Działkowa 4a/lok.5, przed odbiorem proszę o telefon z potwierdzeniem. nr. tel: 22 [zasłonięte]4848 lub 888[zasłonięte]684, sklep firmowy jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 10:00-18:00, w soboty w godzinach 10:00 - 14:00


2. Sklepie STACJA PIWA

Warszawa Al. KEN 53, sklep jest czynny od wtorku do niedzieli w godzinach 14:00 - 22:00

Dla zainteresowanych większą lub hurtową ilością możemy wystawić aukcję z dowolną ilość książek.

Galeria z kilkudziesięcioma fotografiami z książki jest dostępna na serwerze V.S.O.P. Technika pod adresem: http://vsop.com.pl/galeria/sklep/literatura/poradnik/

lub kliknij TU.

Zapraszamy również na nasz blog:

http://vsop.blox.pl

Fotografie i materiały informacyjne są dostępne na serwerze ftp pod adresami:

www.vsop.com.pl/galeria

www.vsop.com.pl/pliki

oraz na nasze pozostałe aukcje - kliknij TU

na których oferujemy bogaty wybór urządzeń destylacyjnych i filtrujących, literaturę branżową oraz wszelkie niezbędne materiały do wytwarzania alkoholi domowych, takich jak: piwa, cydry, wina, destylaty, nalewki. Na pozostałych aukcjach można kupić kilkadziesiąt rodzajów drożdży, środki klarujące, pożywki, zaprawki, alkoholomierze, winomierze, cukromierze, termometry, filtry, literaturę branżową i wiele, wiele innych.

Wszystkie prezentowane fotografie w aukcji jak również na serwerze V.S.O.P. Technika zostały zapisane z prawami autorskimi (identyfikator), i bez zgody V.S.O.P. Technika nie mogą być wykorzystywane przez inne osoby i podmioty.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą i nabycia książki,

DESTYLATORY V.S.O.P. Technika.