Wstęp, cel, zakres, metody badań i źródła informacji 5
1. Analiza zmian w makrootoczeniu rynku żywnościowego 9
1.1. Sytuacja gospodarcza 10
1.2. Klimat koniunktury 18
1.3. Polityka kredytowa i popyt na kredyt 22
1.4. Synteza wyników 26
2. Tendencje zmian w czynnikach kształtujących popyt na produkty żywnościowe 27
2.1. Klasyfikacja i hierarchizacja potrzeb konsumpcyjnych 27
2.2. Miejsce potrzeb żywnościowych w hierarchii potrzeb konsumpcyjnych 31
2.3. Czynniki kształtujące popyt 32
2.3.1. Czynniki ekonomiczne 34
2.3.2. Czynniki socjologiczne 38
2.3.3. Czynniki psychologiczne 39
2.3.4. Czynniki marketingowe 41
2.4. Proces podejmowania decyzji zakupu 42
2.5. Synteza wyników 44
3. Tendencje zmian na rynku mleczarskim i tłuszczowym 45
3.1. Kryteria doboru reprezentantów do badań 45
3.2. Poziom zaspokojenia potrzeb żywnościowych 46
3.2.1. Metodologia badań ekonometrycznych 46
3.2.2. Metodologia badań jednoźródłowych (TGI) 48
3.2.3. Poziom zaspokojenia potrzeb żywnościowych według metodologii badań ekonometrycznych 50
3.2.4. Poziom zaspokojenia potrzeb żywnościowych według metodologii badań jednoźródłowych (TGI) 53
3.3. Zmiany w układzie preferencji nabywczych 58
3.4. Zmiany we wzorcach spożycia żywności w Polsce na tle pozostałych krajów UE 71
3.5. Synteza wyników 75
4. Funkcjonowanie przedsiębiorstw w warunkach oligopolu 76
4.1. Pojęcie konkurencji i konkurencyjności 76
4.2. Pojęcie i źródła przewagi konkurencyjnej 78
4.3. Cechy charakterystyczne rynku żywnościowego w Polsce 80
5. Analiza ekonomiczna wybranych do badań branż 82
5.1. Definicja branż wybranych do badań 82
5.2. Liczba przedsiębiorstw 83
5.3. Przychody w branżach 84
5.4. Cykle koniunkturalne 89
5.5. Sezonowość 91
5.6. Prognozy na podstawie konsensusu eksperckiego 93
5.7. Analiza bilansu 97
5.8. Analiza rachunku wyników 102
5.9. Analiza wskaźnikowa podstawowych obszarów działania przedsiębiorstw 107
5.10. Synteza wyników 121
6. Analiza ekonomiczna przedsiębiorstw w wybranych branżach przemysłu spożywczego 127
6.1. Analiza koncentracji 127
6.2. Najwięksi gracze i ich udziały rynkowe 131
6.3. Grupy rówieśnicze i ich bilanse 132
6.4. Klasy rówieśnicze - zyski i straty 144
6.5. Klasy rówieśnicze branży I i II - wielkość i struktura wyników 149
6.6. Analiza wskaźnikowa klas rówieśniczych 151
6.7. Analiza wskaźnikowa dla przedsiębiorstw giełdowych 153
6.8. Synteza wyników 159
7. Perspektywy rozwoju wybranych do badań branż 162
Podsumowanie 167
Bibliografia 169
Aneks I 174
Aneks II 176
Aneks III 180
Aneks IV 183