Kukurydza popcorn 1 kg
Początki uprawy kukurydzy datuje się na około 5 tysięcy lat p.n.e. Do Europy te zboże dotarło dopiero na przełomie XV i XVI w. dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba. Aktualnie największymi producentami kukurydzy są między innymi: USA, Brazylia, Chiny oraz Argentyna.
• Popcorn stanowi wartościowe urozmaicenie diety wzbogacając ją w składniki mineralne takie jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź.
• Ziarna popcornu to również źródło witamin: A, B1, B6 oraz PP.
Popcorn powstający z ziaren kukurydzy, stanowi doskonałą alternatywę dla typowych, słodkich przegryzek. Dodatkowo, w przeciwieństwie do nich, jest ubogi w cukry.
Potrzebujesz: • garnek lub patelnię wraz z pokrywką, • olej, • kukurydzę, • ulubione dodatki, np.: sól, masło
Garnek lub patelnia powinny być odpowiednio duże, aby pomieścić popcorn już po uprażeniu. Pokrywka jest potrzebna, ponieważ inaczej strzelające ziarna kukurydzy będą latać po całej kuchni.
Wlej olej i dodaj sól wg swoich preferencji, wymieszaj. Rozgrzej olej, po czym wsyp ziarna kukurydzy, przykryj pokrywką. Wkrótce pierwsze ziarna zaczną strzelać. Po ok. 5 minutach, kiedy ziarna będą strzelać coraz rzadziej zdejmij garnek z ognia i przesyp gotowy popcorn do miski. Teraz możesz dodać pozostałe ulubione składniki, np. masło.
|