Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

POPCORN - KUKURYDZA DO PRAŻENIA -1KG- SUPER JAKOŚĆ

04-07-2012, 6:02
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 5.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: 5.50 zł     
Użytkownik 1998maryna
numer aukcji: 2459816072
Miejscowość Płock
Kupiono sztuk: 1    Zostało sztuk: 19    Licytowało: 1    Wyświetleń: 6   
Koniec: 15-07-2012 09:26:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam.

Przedmiotem aukcji jest POPCORN – NAJTANIEJ NA ALLEGRO.

 

Popcorn (pol. prażona kukurydza) – przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy, co powoduje ich "spuchnięcie" i wyrzucenie z wnętrza miękkiej, chrupiącej, białkowo-skrobiowej masy.

Zdolność do "puchnięcia" pod wpływem prażenia posiada większość gatunków kukurydzy, ale najlepiej nadają się do tego wyselekcjonowane w tym celu odmiany. Zdolność ta związana jest z mniejszym ziarnem tych odmian, zawierającym jednocześnie więcej bielma. Także gęstsze upakowania włókien celulozy w łupinach (perykarpie) takich nasion sprawia, że o wiele lepiej przewodzą one ciepło niż łupiny innych odmian, a także dzięki większej gęstości i grubości dłużej stawiają opór. Wskutek tego ciepło jest efektywniej przekazywane do wnętrza bielma, a także łupina dłużej utrzymuje rosnące ciśnienie wewnątrz ziarna.

 

Popcorn można przyrządzać w gorącym oleju, za pomocą urządzeń wykorzystujących gorące powietrze czy w kuchenkach mikrofalowych.

 

Popcorn "puchnie" najlepiej w temperaturze ok. 190 °C. Gdy temperatura wewnątrz ziarna osiągnie punkt wrzenia wody i przekroczy go, zawarte w bielmie białka i skrobia miękną, a woda zamienia się w parę, co dodatkowo zmiękcza skrobię. Para uwięziona w mikroporach skrobii wywiera coraz silniejsze ciśnienie na łupinę, aż ta pęka. Mikropory z parą gwałtownie rozszerzają się, powodując "puchnięcie" i wyrzucenie na zewnątrz ziarna białej, miekkiej masy skrobiowo-białkowej. Masa ochładzając się sztywnieje i staje się chrupiąca. Efekt ten jest zależny od szczelności naczynia w którym przeprowadza się proces. Szczelne naczynia, uniemożliwiające ucieczkę nagromadzonej pary, powodują że bielmo przyrządzanych w nich ziaren zatrzymuje więcej wilgoci, co sprawia że popcorn jest twardszy i mniej chrupki 

 

NAJTANIEJ NA ALLEGRO.NAJLEPSZA JAKOŚĆ W NAJLEPSZEJ CENIE. 

 

KONTAKT:[zasłonięte]606-78-66

 

GG:[zasłonięte]52069

 

Cennik dostaw : PRZESYŁKA KURIERSKA K-EX: 

 

PACZKA KURIERSKA

 

do    5 kg   14,00 zł

do  10 kg   15,00 zł

do  15 kg   16,00 zł

do  19 kg   17,00 zł

do  29 kg   18,00 zł

 

 

PACZKA KURIERSKA POBRANIOWA

 

do    5 kg   19,00 zł

do  10 kg   20,00 zł

do  15 kg   21,00 zł

do  19 kg   22,00 zł

do  29 kg   23,00 zł 

 

 

 

Cennik dostaw: POCZTA POLSKA 

                       

PACZKA POCZTOWA EKONOMICZNA

 

ponad    1 kg  do    1,90 kg   11,00 zł

ponad    2 kg  do    4,50 kg   13,00 zł

ponad    5 kg  do    9,50 kg   18,00 zł

ponad  10 kg  do  14,50 kg   21,00 zł

ponad  15 kg  do  19,00 kg   30,00 zł

ponad  20 kg  do  29,00 kg   36,00 zł

 

PACZKA POCZTOWA POBRANIOWA

 

 

ponad        1 kg  do    1,90 kg   14,00 zł

ponad        2 kg  do    4,50 kg   16,00 zł

ponad        5 kg  do    9,50 kg   22,50 zł

ponad      10 kg  do  14,50 kg   27,00 zł

ponad      15 kg  do  19,00 kg   36,00 zł

ponad      20 kg  do  29,00 kg   42,00 zł