Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

POPCORN - KUKURYDZA DO PRAŻENIA - 1 KG.

07-05-2015, 14:52
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 5 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 5 zł     
Użytkownik 1998maryna
numer aukcji: 5293861474
Miejscowość Płock
Kupiono sztuk: 17    Licytowało: 4    Wyświetleń: 17   
Koniec: 07-05-2015 14:49:10
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam.

 


Przedmiotem aukcji jest POPCORN – NAJTANIEJ NA ALLEGRO.

 


Popcorn (pol. prażona kukurydza) – przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy, co powoduje ich "spuchnięcie" i wyrzucenie z wnętrza miękkiej, chrupiącej, białkowo-skrobiowej masy.

Zdolność do "puchnięcia" pod wpływem prażenia posiada większość gatunków kukurydzy, ale najlepiej nadają się do tego wyselekcjonowane w tym celu odmiany. Zdolność ta związana jest z mniejszym ziarnem tych odmian, zawierającym jednocześnie więcej bielma. Także gęstsze upakowania włókien celulozy w łupinach (perykarpie) takich nasion sprawia, że o wiele lepiej przewodzą one ciepło niż łupiny innych odmian, a także dzięki większej gęstości i grubości dłużej stawiają opór. Wskutek tego ciepło jest efektywniej przekazywane do wnętrza bielma, a także łupina dłużej utrzymuje rosnące ciśnienie wewnątrz ziarna.

 

 

Popcorn można przyrządzać w gorącym oleju, za pomocą urządzeń wykorzystujących gorące powietrze czy w kuchenkach mikrofalowych.


 

Popcorn "puchnie" najlepiej w temperaturze ok. 190 °C. Gdy temperatura wewnątrz ziarna osiągnie punkt wrzenia wody i przekroczy go, zawarte w bielmie białka i skrobia miękną, a woda zamienia się w parę, co dodatkowo zmiękcza skrobię. Para uwięziona w mikroporach skrobii wywiera coraz silniejsze ciśnienie na łupinę, aż ta pęka. Mikropory z parą gwałtownie rozszerzają się, powodując "puchnięcie" i wyrzucenie na zewnątrz ziarna białej, miekkiej masy skrobiowo-białkowej. Masa ochładzając się sztywnieje i staje się chrupiąca. Efekt ten jest zależny od szczelności naczynia w którym przeprowadza się proces. Szczelne naczynia, uniemożliwiające ucieczkę nagromadzonej pary, powodują że bielmo przyrządzanych w nich ziaren zatrzymuje więcej wilgoci, co sprawia że popcorn jest twardszy i mniej chrupki

 

 

NAJTANIEJ NA ALLEGRO.


 

NAJLEPSZA JAKOŚĆ W NAJLEPSZEJ CENIE.

 

 

KONTAKT:[zasłonięte]606-78-66

 

 

Uwaga:

 

 

Sprzedawany produkt jest towarem luzowym, Po zakupie towar własnoręcznie pakujemy w woreczki. Dlatego też kupno np 4 x 1kg towaru będzie skutkować zapakowaniem go w woreczek 4 - kilogramowy, chyba że życzenie klienta jest inne. Wówczas należy nas o tym poinformować w formularzu opcji dostawy i zapłaty, lub drogą mailową. Brak wiadomości będzie oznaczać, iż nie mają państwo sprzeciwu w sposobie pakowania towaru przez naszą firmę.