Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

POMORSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA

08-03-2012, 2:07
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 38 zł      Najwyzsza cena licytacji: 38 zł     
Użytkownik proksiegarnia
numer aukcji: 2113249284
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 1    Zostało sztuk: 19    Licytowało: 1    Wyświetleń: 12   
Koniec: 11-03-2012 18:06:41

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Untitled Document

Przesylki realizujemy za posrednictwem:

oraz firmy kurierskiej:


Nie prowadzimy odbiorów osobistych!

Klikajac "Kup teraz", akceptujesz regulamin aukcji zawarty w zakladce "O mnie".

Numer konta znajda Państwo w zakladce "O mnie".


  Pomorska książka kucharska



Pomorska książka kucharska to 160 stron, 50 przepisów, krótki esej o historii kulinarnej Pomorza oraz archiwalne zdjęcia towarzyszące współczesnym fotografiom proponowanych potraw – wszystko w opracowaniu Grażyny Zaremby-Szuby.

Gotowanie według starych receptur to wielka podróż w nieznane. Nie wiemy, co ze sobą zabrać, aby dotrzeć do lądu. I co tam znajdziemy? Rozpoczęłyśmy podróż po historii kuchni pomorskiej. Śladów jej obecności szukamy nie tylko w gotowaniu. Rozpytujemy wśród starszych ludzi. Szukamy zapisów, zdjęć, książek. Karmimy się też własnymi wspomnieniami.
Autorki dawnych książek kucharskich we wstępie do gotowania podkreślały, że przepisy przez nie zebrane miały być tanie i łatwe w przygotowaniu. Czasy jednak się zmieniły, minęło sto lat i dziś cielęcina jest na wagę złota, dobre ryby trudno kupić, kasztany jadalne są co prawda w sklepach, ale nie ma świeżych, a trufle są do nabycia tylko w drogich delikatesach.

Wszystkie przepisy z tej książki zostały sprawdzone, przetestowane, a kiedy tego wymagały, zmodyfikowane dla potrzeb współczesnej kuchni. Jednostki miar i wag tak przeliczone, aby każdy skłonny do kulinarnych poszukiwań mógł łatwo i bez przeszkód samodzielnie przygotować danie. Przy niektórych przepisach zamieściłam swoje uwagi. Wybierałyśmy spośród setek przepisów tylko te, które naszym zdaniem będziecie chcieli i mogli wypróbować bez przeszkód.

Mamy nadzieję, że praca, którą stworzyłyśmy będzie z powodzeniem wykorzystywana przez zwolenników tradycyjnej kuchni, dzisiaj nazywanej modnie slow food. Dlatego czytelnik dostaje do rąk opis zabawy w gotowanie, a także próbę wiązania porozrywanych nitek ze światem, który odszedł wraz z żyjącymi tu niegdyś ludźmi.
Grażyna (Nina) Zaremba-Szuba



Oprawa: Twarda
Format: 21.0x19.5cm
Ilość stron: 160
Wydanie: 1
Rok wydania: 2011