Pomidory suszone na słońcu są jednym z najsmaczniejszych przetworów, które nadają bardzo indywidualny smak daniom. Używa się ich do wszystkich przepisów z pomidorami lub jako dodatek do sałatek i sosów. Dzięki tradycyjnej metodzie suszenia pomidorów na słońcu otrzymuje się przyprawę o bardzo intensywnym aromacie, niezwykle wzmocnionym smaku i zapachu.
Tradycja suszenia pomidorów pochodzi z północnych Włoch. Była to metoda przechowywania, pozwalająca na korzystanie z dobrodziejstw pomidorów w miesiącach zimowych, zanim wynaleziono pomidory w puszkach. W dawnych czasach dojrzałe pomidory suszono rozkładając je na dachówkach domów. Teraz w dalszym ciągu suszy się je na słońcu, jednak w kontrolowanych pod względem higienicznym warunkach.
Dzięki suszeniu otrzymujemy tzw. pomidora w pigułce, który zawiera wielokrotnie więcej wartości odżywczych niż świeży pomidor.
Suszone pomidory zawierają: - antyutleniacze przeciwdziałające nowotworom, - witaminę A, C, K, - witaminy z grupy B, - cynk, - fosfor, - magnez, - żelazo, - kwas foliowy.
Propozycja kulinarna
Spaghetti z suszonymi pomidorami
Składniki: spaghetti - 250g, wędzony boczek - 100g, suszone pomidory - 6 sztuk, czosnek - 1 ząbek, śmietana kremówka - 1szklanka, bazylia świeża - 15-20 dużych liści, orzechy włoskie - 2 łyżki, starty parmezan - 3 łyżki, pieprz biały.
Etapy przygotowywania dania:
- makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, - boczek i pomidory pokroić w paski, - czosnek, bazylię i orzechy posiekać, - na patelni delikatnie zarumienić boczek, - następnie dodać pomidory i czosnek, - smażyć około 2 minut - zmniejszyć ogień, - wlać śmietankę, - przyprawić pieprzem, - kiedy zacznie delikatnie się gotować dodać odcedzony makaron, - chwilkę podgrzewać, - dodać bazylię i dokładnie wymieszać, - makaron przełożyć na talerze, - posypać startym parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi, - przystroić świeżą bazylią, - teraz już możemy delektować się wspaniałym smakiem. Polecamy i życzymy smacznego!!!
W naszej ofercie 50 g pomidorów suszonych na słońcu. |