|
Pomidor 'San Marzano' (Lycopersicon lycopersicum)
Według niektórych źródeł, pierwsze San Marzano przybyły w 1770 roku, jako dar od wicekróla Peru dla króla Neapolu. Posadzono je w obszarze obecnego miasta San Marzano sul Sarno, gdzie zakorzeniła się dobrze dzięki żyznej wulkanicznej glebie. Zazwyczaj są one uprawiane na zboczach Wezuwiusza.
San Marzano jest uznawany za najważniejszego przemysłowego pomidora XX wieku. Owoce są niezwykle smaczne i uznane przez szefów kuchni za najlepsze na świecie. Mają lekko słodki, wyraźny smak o niewielkiej kwaskowatości. Nadają się do dań surowych, gotowanych, smażonych i są dodawane do sałatek, pizzy, sosów, do makaronów, na przeciery i koncentrat.
Blisko spokrewniona odmiana "Roma" jest hybrydą powstałą z trzech różnych odmian pomidorów, w tym właśnie "San Marzano" oraz jego hybrydowym odpowiednikiem "San Marzano Hybrid", dzięki zwiększonej odporności na choroby i łatwości zbioru metodami mechanicznymi wyparła tradycyjną odmianę. W rzeczywistości tradycyjna odmiana jest o wiele smaczniejsza, mutacje występujące u mieszańców hamują produkcję związków, odpowiedzialnych za wyjątkowy, bogaty smak i dobroczynne właściwości. W porównaniu z pomidorem "Roma", "San Marzano" ma bardziej wyraźny smak co jest odczuwalne nawet po przetworzeniu na przecier.
Dobrze nasłonecznione miejsce będzie najodpowiedniejsze do posadzenia. Przy uprawie gruntowej, wcześniej przygotowane 4-6 tygodniowe sadzonki można wysadzać 1 - 2 tygodnie po ostatnich przymrozkach, w gruncie roślina osiąga 1,2m. Wymaga gleby żyznej, organicznej, najlepiej z kompostem, lekko lub średnio kwaśnej (pH 5.0 - 6.5), oraz solidnej podpory. Jeśli uprawiana jest w ogrzewanych pomieszczeniach (w szklarni lub oranżerii), roślina nigdy nie kończy się rozrastać, może osiągnąć kilka metrów, rośnie jak winorośl, należy regularnie podcinać zbyt słabe pędy, dzięki temu roślina przez wiele lat będzie dawać spore ilości owoców, dzięki cieplejszej temperaturze, zwiększy się również plon.
Owoce:
-wielkość: 10cm
-kształt: podłużny
-dojrzałe po ok. 80 dniach
-kolor: czerwony
Wszystkie pomidory zawierają duże ilości witaminy A i C, bardzo wysoką zawartość likopenu, kwasu chlorogenowego i P-kumarowego które są silnymi przeciwutleniaczami nieocenionymi w zwalczaniu komórek nowotworowych, o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwwirusowym, pomagają w detoksykacji, chronią przed wolnymi rodnikami, promieniowaniem UV, obniżają poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi dzięki temu również chronią przed chorobami serca oraz cukrzycą typu 2, poza tym są korzystne dla cukrzyków ponieważ posiadają chom, który reguluje poziom cukru we krwi. Pomidory zawierają również dużo witaminy K i wapnia, które przyczyniają się do wzrostu kości i chroni przed osteoporozą. Właściwie wpływa pozytywnie na cały układ odpornościowy, przyspieszają regenerację organizmu, poprawia jakość skóry i włosów.
Największe korzyści zdrowotne mają tradycyjne odmiany z własnej uprawy, w skomercjalizowanym świecie pomidory są wyjałowione, pozbawione w dużym stopniu minerałów i witamin, nowe odmiany wytwarzane są pod wysokie plony i szybkie zyski, chociaż zdarzają się wyjątki, jak hybryda 'Health Kick' o zwiększonym poziomie likopenu, czy niebieskie pomidory GMO o dużej zawartości antocyjanin. Coraz bardziej popularna terapia zdrowotna Gersona nie bez powodu opiera się właśnie na starych odmianach.
Cena przedmiotu dotyczy 20 nasion pomidora 'San Marzano'. kiełkowalność ok.: 90% Instrukcja dołączana jest do każdych nasion.
2,5 zł list nierejestrowany (bez możliwości reklamacji, na odpowiedzialność kupującego) 5,5 zł list polecony priorytetowy
NIE DOPŁACASZ ZA KOLEJNE PRZEDMIOTY KUPIONE NA JAKIEJKOLWIEK Z MOICH AUKCJI !!!żadnych ukrytych manipulacji kosztami wysyłki!!! |
|
|