Striped Cavern – zrób faszerowane pomidory
Owoce stworzone do faszerowania. Odmiana ceniona za wyjątkową urodę i trwałość owoców, które można przechowywać ok. 4 tygodni po zerwaniu. Skórka czerwona z delikatnymi, pomarańczowymi smugami. Owoce w kształcie papryki, z dużą ilością wolnego miejsca w środku. Ma niewielką ilość galaretki, cechuje go delikatny, słodkawy smak. Odmiana do gruntu i pod osłony. Pomidor o średniej sile wzrostu. Wspaniale smakuje faszerowany nadzieniem z pieczarek, żółtego sera i kaparów.
Plonuje po ok. 75-80 dniach od wysadzenia na stałe miejsce.
Składniki
- 6 pomidorów
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 200 g startych na tarce pieczarek
- 150 g startego żółtego sera
- 1 mała pokrojona cebula
- 1-2 łyżki kaparów
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano do smaku
Przygotowanie
Pomidory umyć, odkroić górną część. Wydrążyć miąższ. Podsmażyć cebulę, pieczarki, odparować płyn. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać pokrojony miąższ pomidorów z serem, pieczarkami, cebulką, czosnkiem, natką, oregano i kaparami. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Nakładać do wydrążonych pomidorów.
Metoda przygotowania
Z pomidorów odkroić górną część (1/3 od czubka). Ostrożnie wydrążyć miąższ, tak, aby pomidor został pusty. Odcedzić nadmiar soku i wyjąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez 2-3 minuty. Wymieszać pomidory z serem, pieczarkami, cebulą, czosnkiem, natką i kaparami. Doprawić pieprzem. Wymieszać z majonezem. Nakładać do wydrążonych pomidorów. Podawać na surowo lub zapiekane przez ok. 15-20 min w temp. 180 st.
Sprzedaję 15 nasion pomidora Striped Cavern.
Kupujesz kilka odmian – płacisz tylko raz za przesyłkę!
Zapraszam na inne moje aukcje.
|