Przedmowa ... 7
Wykaz ważniejszych oznaczeń ... 11
1. Techniki pomiarowe – wiadomości ogólne – Barbara Krzesaj-Janyszek ... 15
2. Metody pomiarowe wielkości fizycznych – Barbara Krzesaj-Janyszek ... 19
3. Metody pomiarowe wybranych wielkości nieelektrycznych – Barbara Krzesaj-Janyszek ... 21
3.1. Pomiar temperatury ... 21
3.2. Pomiar ciśnienia ... 26
3.3. Pomiary przepływu ... 34
3.4. Pomiar masy ... 39
4. Pomiary czasu – Barbara Krzesaj-Janyszek ... 44
4.1. Czas w filozofii, fizyce i życiu ... 44
4.2. Pomiar czasu – zegary ... 48
5. Przetworniki i mikrosystemy pomiarowe – Barbara Krzesaj-Janyszek ... 54
5.1. Montaż czujników ... 54
5.2. Elektroniczne układy przetwarzania informacji ... 57
5.2.1. Układy analogowe ... 57
5.2.2. Układy cyfrowe ... 58
5.3. Zagadnienia konstrukcji przetworników przeznaczonych do pracy w obszarach zagrożonych wybuchem ... 60
5.4. Mikrosystemy ... 62
6. Czujniki chemiczne i bioczujniki – Barbara Krzesaj-Janyszek ... 65
6.1. Czujniki chemiczne ... 65
6.2. Bioczujniki ... 69
7. Błędy i niepewność pomiaru – Barbara Krzesaj-Janyszek ... 72
7.1. Pomiary ... 73
7.2. Jednostki i układy jednostek miar ... 74
7.3. Wzorce jednostek miar i przyrządy pomiarowe ... 74
7.3.1. Wzorce jednostek miar i ich właściwości ... 74
7.3.2. Przyrządy pomiarowe ... 76
7.4. Dokładność pomiaru ... 76
7.5. Definicje błędów pomiarowych ... 77
7.6. Niepewność pomiaru – podstawowe definicje ... 77
7.7. Metody obliczania niepewności standardowej dla serii pomiarów ... 79
7.8. Podstawowe pojęcia i zagadnienia związane z rachunkiem błędów przy wykorzystaniu statystyki matematycznej ... 81
7.8.1. Zmienna losowa i podział zmiennych losowych ... 81
7.8.2. Podstawowe parametry rozkładu zmiennych losowych ... 83
7.8.3. Rozkłady zmiennej losowej ... 84
7.9. Sposoby przedstawiania wyników pomiarów ... 87
8. Walidacja skomputeryzowanych systemów pomiarowych – Wojciech Szkolnikowski ... 89
8.1. Wymagania stawiane współczesnym systemom pomiarowym ... 89
8.2. Walidacja systemów i oprogramowania ... 94
8.3. Laboratorium wzorcujące i badawcze ... 98
8.3.1. Metody i zakres wzorcowania ... 100
8.3.2. Wzorcowanie higrometrów ... 103
8.3.3. Badania mikroklimatu pomieszczeń ... 106
8.3.4. Badania biegłości (porównania międzylaboratoryjne) ... 108
8.3.5. Walidacje systemów pomiarowych w warunkach przemysłowych ... 109
9. Wyznaczanie wilgotności względnej powietrza wilgotnego – Krzysztof Górnicki ... 112
9.1. Pomiar wilgotności względnej powietrza wilgotnego ... 117
9.1.1. Metody elektryczne ... 117
9.1.2. Metody grawimetryczne ... 118
9.1.3. Metody higroskopowe ... 118
9.1.4. Metody radiometryczne ... 119
9.1.5. Metody termometryczne ... 119
9.2. Rachunek błędów ... 121
10. Wyznaczanie współczynnika lepkości dynamicznej cieczy – Agnieszka Kaleta ... 122
10.1. Metoda kapilarna ... 123
10.2. Metoda opadającego ciała ... 125
10.3. Metoda rotacyjna ... 127
10.4. Metoda ultradźwiękowa ... 127
11. Wyznaczanie gęstości – Agnieszka Kaleta ... 128
11.1. Metoda bezpośrednia ... 129
11.2. Wyznaczanie gęstości względnej za pomocą piknometru ... 131
11.3. Wyznaczanie gęstości cieczy areometrem ... 132
11.4. Metoda opadania kropli ... 133
12. Pomiar ciśnienia manometrami cieczowymi: dwuramiennym i z rurką pochyłą – Krzysztof Górnicki ... 135
12.1. Mikromanometr cieczowy dwuramienny (U-rurka) ... 136
12.2. Mikromanometr z rurką pochyłą (manometr Recknagla) ... 137
12.3. Błędy popełniane przy pomiarze manometrem cieczowym ... 138
13. Zastosowanie równania Bernoullego do pomiarów prędkości przepływu – Agnieszka Kaleta ... 140
13.1. Rurka Prandtla ... 141
13.2. Kryza pomiarowa ... 142
14. Wyznaczanie współczynnika wypływu otworu w dnie zbiornika
– Agnieszka Kaleta ... 145
15. Pomiar ciepła właściwego – Agnieszka Kaleta ... 149
15.1. Metoda kalorymetryczna (metoda mieszanin) ... 150
15.2. Metoda różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC) ... 152
16. Wyznaczanie współczynnika przewodzenia ciepła – Agnieszka Kaleta ... 155
16.1. Metody wykorzystujące ustalony ruch ciepła ... 160
16.2. Metody wykorzystujące nieustalony ruch ciepła ... 162
17. Wyznaczanie współczynnika dyfuzji cieplnej – Agnieszka Kaleta ... 165
17.1. Metoda pośrednia ... 167
17.2. Metody bezpośrednie ... 168
18. Wyznaczanie współczynnika wnikania ciepła – Agnieszka Kaleta ... 169
18.1. Metody analityczne ... 171
18.2. Zastosowanie teorii podobieństwa zjawisk ... 172
18.3. Zastosowanie analizy wymiarowej ... 174
19. Wyznaczanie wilgotności produktów biologicznych i krzywej kinetyki suszenia – Krzysztof Górnicki ... 179
19.1. Metody wyznaczania wilgotności produktów biologicznych ... 181
19.2. Przygotowanie próbki do pomiaru ... 182
19.3. Wyznaczanie krzywej kinetyki suszenia ... 182
20. Dobór masy próbki przy pomiarze zawartości wody w ciałach stałych – Krzysztof Górnicki ... 184
21. Wyznaczanie objętości produktów biologicznych podczas ich suszenia i rehydratacji – Krzysztof Górnicki ... 188
22. Zastosowanie metod instrumentalnych w analizie chemicznej – Agata Wawrzyniak, Magdalena Górnicka ... 192
22.1. Metody spektroskopowe ... 192
22.1.1. Spektrofotometria absorpcyjna w zakresie światła UV-VIS ... 192
22.1.2. Spektrofluorymetria w zakresie światła UV-VIS ... 196
22.1.3. Absorpcyjna spektrofotometria atomowa (ASA) ... 199
22.2. Metody chromatograficzne ... 202
22.2.1. Chromatografia gazowa (GC) ... 202
22.2.2. Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) ... 207
23. Pojęcie barwy oraz wybrane metody jej instrumentalnego pomiaru – Monika Janaszek ... 211
23.1. Gdzie kryje się barwa? ... 211
23.2. Natura światła ... 212
23.3. Jak widzimy barwę? ... 214
23.4. Przepis na barwę ... 216
23.5. Barwa czy kolor? ... 219
23.6. Jak zmierzyć barwę? ... 221
24. Wybrane zagadnienia z mikroskopii świetlnej – Radosław Winiczenko ... 229
24.1. Budowa i zasada działania mikroskopu optycznego ... 229
24.2. Podstawowe definicje i wzory ... 231
24.3. Przygotowanie preparatu biologicznego do badań mikroskopowych ... 232
24.4. Techniki w mikroskopii świetlnej ... 233
24.4.1. Technika jasnego pola ... 233
24.4.2. Technika ciemnego pola ... 234
24.4.3. Mikroskopia stereoskopowa ... 234
24.4.4. Mikroskopia kontrastowo-fazowa ... 235
24.4.5. Mikroskopia fluorescencyjna ... 237
24.4.6. Mikroskopia polaryzacyjna ... 239
25. Kalorymetria w analizie żywności – Magdalena Górnicka, Agata Wawrzyniak ... 241
25.1. Pomiar wartości energetycznej produktów spożywczych ... 241
25.1.1. Metody fizyczne pomiaru wartości energetycznej produktów spożywczych ... 242
25.1.2. Metody analityczne pomiaru wartości energetycznej produktów spożywczych ... 245
25.2. Różnicowa kalorymetria skaningowa w analizie żywności ... 247
26. Wykorzystanie ultradźwięków w badaniu właściwości materiałów biologicznych – Arkadiusz Ratajski ... 251
Bibliografia ... 259