Duża zawartość witaminy C w pomarańczy poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, co pomaga zwalczyć zmęczenie. Ciekawostką jest fakt, że dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Jest to idealne rozwiązanie dla osób które nie mogą lub nie lubią spożywać mleka krowiego. Jedzenie pomarańczy pomaga zwalczyć grypę, zgagę, wzdęcia, zaparcia, szkorbut, gorączkę osteoporozę, nadciśnienie tętnicze, infekcje dróg oddechowych. Pomarańcze to słoneczna bomba witaminowa. Zawierają witaminy A, B, B, B12, C, PP, sole mineralne i peptyny, które pobudzają pracę jelit oraz przeciwdziałają wchłanianiu toksyn zalęgających w jelitach. Pomarańcze są zalecane podczas stosowania diet oczyszczających lub jednodniowych diet sokowych. Pomarańcze cechują się dużą zawartością terpenów – związków działających bakteriobójczo i przeciwwirusowo – dlatego są idealnym sposobem na walkę ze schorzeniami dróg oddechowych, w przypadku grypy czy zwykłego przeziębienia. Terpeny mają korzystny wpływ na krążenie ponieważ rozszerzają naczynia krwionośne, oraz idealne współdziałają z witaminą C, dzięki czemu mózg zostaje lepiej dotleniony. Witamina C pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejsza przyklejanie płytek krwi do ścian tętnic.
Witamina C pełni w organizmie ważne funkcje biochemiczne: bierze udział w wytwarzaniu kolagenu i w syntezie hormonów, podnosi przyswajalność żelaza, wzmaga detoksykację i odporność ustroju. Witamina C zapobiega chorobom nowotworowym - jako naturalny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki - wolne rodniki pełnią istotna rolę w procesach inicjacji i promocji nowotworów. Pomarańcze zawierają odkrywane dopiero teraz przez badaczy substancje: autropten, diomina, hesperydyna, które blokują powstawanie komórek nowotworowych. Pomarańcza skutecznie chroni przed rakiem, przede wszystkim szyjki macicy, sutka, jelita grubego i trzustki. Jest to również bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i potasu. Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego przejawiają się w poprawie perystaltyki jelit i ochronie przed chorobami przewodu pokarmowego (błonnik pobudza wydzielanie śliny, wiąże toksyny, pobudza ukrwienie jelit), zapobieganiu otyłości (błonnik spowalnia przyswajanie węglowodanów i tłuszczów, zmniejsza wartość energetyczną diety, daje poczucie sytości). Błonnik chroni też przed chorobami układu krążenia (obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi).
Zastosowanie:
W naszym użyciu pomarańcze pojawiają się w wielu wydaniach. Najbardziej popularne są jednak podawane na surowo, lub w postaci wyciśniętego z nich soku. Skórkę pomarańczową można wykorzystać jako przyprawę, nadającą naszym daniom niepowtarzalny aromat. Pyszne są również ciasta sporządzane z dodatkiem pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy są idealne jako przekąska oraz wspaniale nadają się do ciast. Drobno pokrojone ozdobią pączki, a plastry pięknie będą się prezentowały na wierzchu np. tortu czy świątecznego mazurka.