Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

POLSKI OLEJ Z OSTROPESTU 500ml TŁOCZONY NA ZIMNO

11-08-2014, 0:28
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 32.90 zł     
Użytkownik ekoNatura24_pl
numer aukcji: 4405457636
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 9   
Koniec: 10-08-2014 23:55:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

TŁOCZONY NA ZIMNO,

NIEOCZYSZCZONY, NAJZDROWSZY

NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:

 

OLEJ Z OSTROPESTU

w ciemnej butelce 500 ml

 

 

 

WYPRODUKOWANY W POLSCE PRZEZ: Ol'Vita Krzysztof Dziaduch
Firma Ol'Vita powstała w 2004 roku i jest firmą rodzinną. Jej działalność jest kontynuacją i wykorzystaniem 10-letniego doświadczenia w branży olejarskiej, z którą związani jesteśmy od 1994 roku. Znajomość dynamicznie rozwijającej się gałęzi przemysłu w Polsce, jakim jest przetwórstwo nasion oleistych, zaoowocowało w 2004 roku przyjęciem przez Nas przedstawicielstwa handlowego w Polsce czeskiej firmy FARMET a.s Ceska Skalice, oferującej prasy do tłoczenia oleju.

 

 

TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA:  30.11.2014

 

 

PRZECHOWYWANIE:

Olej należy przechowywać w temp. +2 - +20°C, a po otwarciu butelki w lodówce. 

 

 

OSTROPEST:
- leczy wątrobę

- obniżają one poziom cukru we krwi

- polepsza wzrok

- normalizują poziom cholersterolu 

- zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych oraz chorobom pęcherza moczowego

Ostropest stosuje się leczniczo: w zapaleniu krtani, jamy ustnej i dziąseł.

Związki zawarte w ostropeście mają również działanie przeciwzapalne, wspomagające leczenie schorzeń skóry i zakażeń oraz antynowotworowe – np. w przypadku czerniaka. 

 

 

 

Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna. Zawartość sylimaryny w owocach ostropestu waha się w granicach 1,5-3%. Sylimaryna stanowi mieszaninę flawonolignianów, wśród których najważniejszym z flawonoidów jest sylibina.

 

Ostropest już w czasach Cesarstwa Rzymskiego stosowano do zwiększenia przepływu żółci, a także do ochrony przed skutkami nadmiernego spożywania alkoholu. Mieszanina flawonolignianów czyli sylimaryna chroni przed wirusowym zapaleniem wątroby, przed czynnikami uszkadzającymi jej komórki np. alkohol, metale ciężkie, pomaga również w ich regeneracji. (Lipkowski, Szczucińska , Baranowska i in. Instytut Centrum Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN w Warszawie 2002).

 

Jest silnym antyutleniaczem, (silniejszym od witaminy E) chroniąc przed utratą glutiationu, najważniejszego antyutleniacza wewnątrz komórkowego jaki wytwarza organizm.

 

Sylimaryna działa również jako antidotum w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym jeżeli zostanie podana w 10 minut po zatruciu!!!

 

Olej z ostropestu działa żółciotwórczo i żółciopędnie, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, wspomaga pracę wątroby. Polecany do spożycia w diecie przy chorobach wątroby: wirusowe zapalenie wątroby, zmiany wątrobowe przy chorobie alkoholowej, uzależnieniach. Wspomaga działanie odtruwające i ochraniające wątrobę przed działaniem toksyn, zmniejsza uszkodzenia wątroby, wspomaga rekonwalescencję, przyśpieszając usuwanie substancji toksycznych odkładających się w organizmie.

 

Polecany przy migrenowych bólach głowy.

 

Przyczynia się do powstrzymywania krwawień, np. z żylaków odbytu, nosa, jelita grubego. Reguluje wypróżnienia (w większych dawkach wykazuje działanie rozwalniające), wykazuje działanie przeciw zapalne, obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy, znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku i łuszczycy, hamuje podziały komórek nowotworowych.

 

 

 

 

SKŁAD:

 

Owoce ostropestu zawierają około 18% oleju zawartego w łusce i bielmie. Olej z ostropestu plamistego posiada skład kwasów tłuszczowych zbliżony do olejów jadalnych, a skład fitosteroli jest najbliższy składowi oleju sojowego. Zawiera on ponadto pewne ilości flawonoidów, a zwłaszcza sylimaryny czym podwyższa stabilność oksydatywną oleju.Dlatego olej z ostropestu sam lub w mieszaninach z innymi olejami może być stosowany jako olej prozdrowotny. Również z uwagi na te cechy olej ten może być również wykorzystywany jako olej biologicznie czynny w kosmetyce.

 

 

ZASTOSOWANIE:

 

 

Olej ten można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Zastosowanie profilaktyczne: 3 razy dziennie po 1 łyżeczce na około 30 min przed posiłkiem lub jako dodatek do potraw zimnych np.: do sałatek, jajek. Stosowany zewnętrznie: przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn. Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze.

 

 

 

 

PRZECIĘTNA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH: 

 

Wartość energetyczna w 100g produktu: 900kcal (3700kJ)

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Białko 0g

Węglowodany 0g

Tłuszcz 100g, w tym:

- kwasy nasycone 7-12g

- kwasy jednonienasycone 15-25g

- kwasy wielonienasycone 46-65g

(w tym sterole 2g)

- cholesterol 0,1g

 

 

 

 

ZASTOSOWANIA CIĄG DALSZY I COŚ JESZCZE:

 

Ostropest plamisty to roślina, która od setek lat jest używana w medycynie ludowej. Ostropest jest bowiem źródłem silimaryny, która jest znana ze znakomitego oddziaływania na wątrobę oraz cały układ pokarmowy. Silimaryna regeneruje komórki wątroby – chroni je oraz wspomaga powstawanie nowych, pomaga również odtruwać wątrobę po zatruciach, zarówno po tych powszednich jak np. alkoholowych jak i ciężkich. Pomaga chronić i odbudowywać lipidowe otoczki komórek- błony komórkowe. Czysta silimaryna jest również stosowana do pomocy chorym na przewlekłe zatrucia a nawet marskość wątroby.

Olej z ostropestu może być używany przez osoby dbające o swoje zdrowie, zwłaszcza wiedząc, że do naszego pożywienia dodawanych jest dzisiaj mnóstwo substancji, których nie jesteśmy w stanie uniknąć, a które mogą nam szkodzić.

Silimaryna ma również działanie żółciopędne dzięki czemu pomaga przy trawieniu tłustych potraw. Osoby, które chcą zapobiec kłopotom trawiennym mogą przed jedzeniem wypić odrobinę (ok. 0,5 łyżeczki od herbaty) oleju z ostropestu.

Olej z ostropestu zawiera również wiele innych, bardzo cennych składników: witaminę E, jest to tak zwana witamina młodości, witaminę K która reguluje procesy krzepnięcia krwi) substancje śluzowe, które chronią przed uszkodzeniem układ pokarmowy. W składzie ostropestu występują również fitosterole, które m. in. pomagają usunąć z krwi zły cholesterol a także mieszaninę Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) zwanych czasem witaminą F co dodatkowo wplywa na jego właściwości przeciwzapalne.

 

 

URODA:

 

Olej z ostropestu uzywany jest również w kosmetyce. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu oraz antyoksydacyjnemu (zatrzymuje wolne rodniki) olej ten jest składnikiem coraz większej ilości kosmetyków.

Olej ten działa przeciwtrądzikowo (zwłaszcza jako dodatek do kremów i mleczek- nie zatyka wtedy porów w skórze), rozjaśniające (może przysłużyć się osobom z przebarwieniami skórnymi) oraz regenerujące (stymuluje odnowę komórkową) jest więc orężem przeciwko starzeniu się skóry.

Zmniejsza zaczerwienienia skórne, wspomaga leczenie uszkodzeń naskórka i zmiękcza zrogowaciałą skórę np. dłoni i stóp.

 

Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.

 

 

 

Więcej zdjęć produktu: