Miód gryczany ze względu na dużą zawartość substancji lotnych, pochodnych olejków eterycznych, dużą ilość soli mineralnych, witamin oraz inhibin, rutyny, enzymów, hormonów i innych substancji o właściwościach odżywczych i leczniczych należy do najbardziej wartościowych. Występuje w kolorze od bursztynowego do ciemnobrązowego. Ma zapach kwiatów gryki, w smaku ostry, lekko piekący. Ziele gryki, kwiat i nektar gryki zawiera dużą ilość rutyny, jest to unikalna substancja, która oczyszcza i uszczelnia włoskowate naczynia krwionośne czyniąc je bardziej elastycznymi i wytrzymałymi. Miód ten jest wyjątkowo przydatny w leczeniu serca i naczyń krwionośnych. Zaleca się rozpuszczenie miodu w szklance letniej wody wieczorem po to, żeby spożyć go na czczo z rana, dzięki temu jego znaczenie w leczeniu dolegliwości układu krążenia wzrasta 250-krotnie. Stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, a także po złamaniach.
Składniki: 100% miodu naturalnego
Wartości odżywcze 100g:
Energia: 368 kcal;
Energia: 1542kJ;
Tłuszcze: 0g;
Białko: 0,4g;
Węglowodany: 80g.
Waga: 1000g
Pozyskano i zapakowano w Polsce
Produkt gotowy do spożycia.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.
Nie podawać dzieciom poniżej 1 roku.