TŁOCZONY NA ZIMNO,
NIERAFINOWANY
NAJZDROWSZY i NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:
OLEJ LNIANY ZŁOCISTY
w ciemnej butelce 750 ml
Wyprodukowany w Polsce przez: SEMCO
SemCo to polska firma z Wielkopolski posiadająca specjalistyczne laboratorium i produkuje oleje z certyfikatem ekologicznym. SemCo jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, zasiada we władzach Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Wielkopolsce oraz Slow Food Polska.
Termin przydatności do spożycia: 15 marzec 2014
Olej lniany tłoczony na zimno posiada maksymalnie 2- 3 miesięczny okres przydatności od daty produkcji.
Z najwyższej jakości złocistego siemienia lnu spożywczego, uprawianego w Wielkopolsce, według starej metody tłoczenia na zimno przygotowaliśmy Olej Lniany Złocisty o znakomitym smaku i zapachu. Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega – 6, które jako składniki diety regulują metabolizm.
Zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 – 67%, które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu.
Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT (zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera , ryb-śledzi, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek a szczególnie cebuli i czosnku , do sosu Winegret, majonezów, dresingów itp...
OLEJ LNIANY ZŁOCISTY w ciemnej butelce 750 ml
Wartość odżywcza w 100 ml
Energia - 3400 kJ (827 kcal)
Białko - 0g
Węglowodany - 0g
Cukry - 0g
Cholesterol - 0mg
Błonnik - 0g
Sód - 0g
Tłuszcze ogółem 92g w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone - 9g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 16g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 67g
Kwasy tłuszczowe Omega 3 - 50 g
Kwasy tłuszczowe Omega 6 - 15 g
UWAGA! Na dnie każdej butelki może pojawić się osad. Jest to zjawisko naturalne i nie świadczy o złej jakości oleju, ale o jego naturalnym pochodzeniu.
Sposób przechowywania:
Należy przechowywać go przed otwarciem butelki w temp. + 2- +20°C, a po otwarciu w lodówce.
Zastosowanie oleju lnianego
Najlepsze efekty dietetyczne oleju lnianego uzyskuje się przygotowując tzw. „pastę” wg. zaleceń dr Budwig, czyli mieszaninę chudego, białego sera i oleju lnianego nieoczyszczonego.
Znakomity jest do serów, jogurtu, kefiru, maślanki, kasz, makaronów, pieczywa, surówek i sałatek, mięs, ryb, do sosu Winegret, do dresingów.
Więcej zdjęć produktu: