Jeszcze w połowie XX wieku mięso zwierzyny łownej często gościło na stołach, także w Polsce; później zainteresowanie nim - z wielu powodów - zmalało. Po latach przerwy wraca do łask. Bardzo dobrze, bo odpowiednio przyrządzone, uważane jest za wykwintny przysmak.
Jakkolwiek poszukiwanie składników i przygotowanie dań z dziczyzny będzie wymagało nieco więcej wysiłku, warto go podjąć. Autorka sięgnęła do rodzinnych zapisków kulinarnych i proponuje sprawdzone przepisy kuchni myśliwskiej, zachęcając do odkrywania na nowo różnorodnych, niebanalnych smaków.
Książka dostarczy wielu pomysłów na pyszne potrawy. Sięgając do tradycji, zaskoczymy naszych najbliższych, podając np. pieczeń z sarny w śmietanie, bażanta w wiśniowym sosie, kuropatwy duszone w czerwonej kapuście, bigos hultajski czy pasztet z zająca. Do opisanych dań idealnie pasować będą zaproponowane przez Ewę Aszkiewicz sosy (gorące i zimne), nalewki oraz konfitury.
Spis treści:
WSTĘP DZICZYZNA - MIĘSA PIECZONE Pieczeń z dzika po myśliwsku Pieczona szynka z dzika - peklowana. staropolska kuchnia szlachecka Pieczeń z dzika w sosie borówkowym, staropolska kuchnia ziemiańska Boeul Strogonow z polędwicy młodego dzika Pieczone polędwiczki z dzika. kuchnia staropolska Kładzione kluseczki z trancusxlego ciasta Wytworna pieczeń z dzika po szambelańsku. kuchnia staropolska Dziczyzna w cebulowym smaku, staropolska kuchnia szlachecka Pieczony udziec z dzika. staropolska kuchnia ziemiańska Udziec z dziczyzny pieczony w świeżych ziołach, staropolska kuchnia ziemiańska Filety z jelenia, staropolska kuchnia magnacka Kotlety mielone z sarniny, staropolska kuchnia szlachecka Comber sarni po polsku, staropolska kuchnia magnacka Sarnina pieczona w sosie śmietanowo-grzybowym. kuchnia staropolska Comber pieczony z sarniny, litewska kuchnia ziemiańska Zrazy z dziczyzny, kuchnia staropolska Comber z jelenia zapiekany ze śmietaną. kuchnia staropolska Pleczen z sarny. kuchnia staropolska Sarnina z morelami. staropolska kuchnia szlachecka Pieczona sarnina - do podania na zimno Pieczeń z sarny w śmietanie, staropolska kuchnia ziemiańska Comber jeleni. czyli królewskie pieczyste. staropolska kuchnia magnacxa Zrazy z dziczyzny. kuchnia francuska POTRAWY Z DZIKIEGO PTACTWA Przepiórki marynowane w winie. staropolska kuchnia magnacka Bażant pieczony, według cioci Godziszewskiej Bażant w wiśniowym sosie, staropolska kuchnia magnacka Pieczony bażant, kuchnia staropolska
|