Proso łuskane (Kasza Jaglana)
Doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadów, dań z mięs, zup i kleików. Spożywane jest na słodko z owocami lub bakaliami. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem boczku i cebulki.
Kasza ta zawiera witaminy z grupy B (ryboflawinę, tiaminę, kwas pantotenowy), witaminę E, magnez, potas, fosfor, wapń, mangan, cynk oraz żelazo. Jest w niej więcej soli mineralnych niż w pszenicy, jęczmieniu i życie. Posiada w swoim składzie także białka, węglowodany w postaci złożonej, co pozwala na łatwiejsze uwalnianie się do krwi podczas trawienia stały dopływów energii.
Polecana dla osób mających problemy z trzustką, wątrobą, jelitami oraz nerkami. leczy chore stawy i zbawiennie działa na paznokcie, zęby, włosy oraz skórę. W formie rozgotowanej (Kleik) pomagają szybciej wrócić do zdrowia po przebytych operacjach. Zawiera również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi.
nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na diecie bezglutenowej.
produkt może posiadać śladowe ilości alergenów.