Pokrzywa
W Ogrodzie i Kuchni
Autor: Guylaine Goulfier
Oprawa: miękka
Ilość stron: 79
Wymiary: 16,5 x 23 cm
- wzmacnia zdrowie
- poprawia urodę
- pielęgnuje rośliny
Nadszedł czas na to, by zrehabilitować pokrzywę! Roślina ta to nie tylko parzący chwast. Jest doskonałym sprzymierzeńcem ogrodnika – spryskiwanie lub podlewanie warzyw i kwiatów wywarami, naparami i maceratami z pokrzyw sprawia, że wzrasta ich odporność na choroby i ataki szkodników.
Pokrzywa może również zagościć w twoim jadłospisie. Zupa z tych parzących roślin, muffiny, naleśniki, suflety, ciastka są pyszne, zdrowe i łatwo je przygotować.
Z pokrzywy można także przygotować syropy, soki i napary, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm: pomagają leczyć m.in. choroby reumatyczne, dolegliwości żołądkowe i anginę. Mają też doskonały wpływ na naszą urodę – poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.
W książce znajdziesz:
- informacje o pokrzywie i jej właściwościach,
- omówienie znaczenia pokrzywy w ogrodnictwie,
- przepisy na gnojówkę, napar, wywar i macerat z pokrzyw, których używa się głównie w ogrodach ekologicznych,
- informacje dotyczące wpływu pokrzywy na zdrowie i urodę, przepisy kulinarne na dania z dodatkiem pokrzyw,
- liczne kolorowe zdjęcia.
Spis treści:
Przedmowa
Pokrzywa - roślina towarzysząca człowiekowi
Kto dotknie, ten sie sparzy
Gatunki pokrzywy
Pokrzywa i jej królestwo
Gnojówka z pokrzyw: magiczny preparat
Gnojówka z pokrzyw domowej roboty
Moja gnojówka z pokrzyw krok po kroku
Wywary, napary i inne preparaty
Wyciągi z pokrzywy na receptę
Sztuka opryskiwania
Mały obchód po odgrodzie
Uprawa pokrzywy
Pyszna pod ręką
Szybko i dobrze
Pokrzywa w roli głównej
Słodkie ciekawostki
Pokrzywa przez cały rok
Lecznicze działanie pokrzyw
Niezupełnie panaceum, ale...
Od kury po krowę
Tkanie, barwienie, czyszczenie: pokrzywa w domu
Od Autora
Źródła zdjęć
Indeks