Na pojemnikach jest nadrukowana skala z pojemnością (z dwóch stron pojemnika) oraz cenne porady wprzygotowaniu domowego wina, piwa oraz wędlin.
Opisproduktu
1.Pojemniki zamykane są szeroką, plastikową pokrywą z otworem służącym do zainstalowania rurki fermentacyjnej.
2.Pojemniki te dają również możliwość zamontowania kątowej rurki fermentacyjnej, po uprzednim wywierceniu otworu z boku pojemnika, w jego górnej części. Pozwalato na prowadzenie fermentacji w kilku pojemnikach jednocześnie,stawiając je jeden na drugim.
W komplecie do każdego pojemnika dodawane są dwa korki:jeden z dziurką a drugi z zaślepką, aby można było stosować zamiennie rurkę fermentacyjną kątową z tradycyjną.
Charakterystyka produktu:
Tworzywo, z którego wykonane są pojemniki charakteryzuje się dużą wytrzymałością i elastycznością. Pojemniki posiadają atest PZH dopuszczający je dokontaktu z produktami spożywczymi.
Pojemniki są odporne naprzebarwienia powstające w wyniku kontaktu z garbnikami pochodzącymiz owoców. Biała barwa pojemnika nie jest przypadkowa, gdyż tworzywo w każdym innym kolorze może pod wpływem powstającego alkoholu ulec odbarwieniu, czego konsekwencją może być przeniknięcie trujących substancji barwnikowych do wina.
Użytkowanie:
W celu ułatwienia otwierania pojemnika należy uchylić pokrywę delikatnie ciągnąć za uchwyt, wsunąć wpowstałą szczelinę np.: trzonek łyżeczki, a następnie przeciągnąć go wokół brzegu pojemnika.
Nie zaleca się czyszczenia pojemników szorstkimi myjkami, aby nie porysować ich powierzchni, które mogłoby stać się siedliskiem zakażeń.
UWAGA:Naczynia te można dodatkowo doszczelnić smarując brzegi pojemnika wazeliną lub olejem jadalnym.
Rurki plastikowe - wykonane zbardzo wysokiej jakości tworzywa sztucznego PVC, charakteryzującego się dużą wytrzymałością. Posiadają duże banieczki, co zapewnia wolniejsze odparowywanie wody w czasie prowadzonej fermentacji. Dopasowane są do otworu znajdującego się w korkach gumowych do balonów.
Charakterystyka rurki:
Tworzywo, z którego wykonane są rurki posiadają wszelkie zezwolenia do kontaktu z żywnością, atest PZH.
Użytkowanie: :
Rurka fermentacyjna wypełniona wodą stosowana jest w procesie fermentacji w celu zabezpieczenia zawartości nastawu przed natlenieniem, a jednocześnie umożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla powstającego podczas zachodzącego procesu.
Dzięki przesuwającemu sięsłupowi wody możemy obserwować zmieniającą się intensywność procesu fermentacji z etapu burzliwego (intensywne bulgotanie) dostacjonarnego. Rzeczą naturalną jest parowanie wody stąd pamiętać należy o uzupełnianiu jej poziomu w rurce. Niedopatrzenie tej czynności spowodować może zbyt intensywne natlenienie się płynu,co za tym idzie utlenienie się powstającego etanolu do kwasuoctowego. Ten niekorzystny proces wywołać mogą również muszkiowocowe, które dostaną się do naczynia.
UWAGA:
w przypadku ograniczonej możliwości kontroli poziomu wody w rurce,wypełnić możemy ją mniej parującą oleistą cieczą.
Szerokość produktu: 6cm
Głębokośćproduktu: 2cm
Wysokość produktu: 17cm