Opis produktu
1.Pojemnikizamykane są szeroką, plastikową pokrywą z otworem służącym dozainstalowania rurki fermentacyjnej.
2.Pojemniki te dająrównież możliwość zamontowania kątowej rurkifermentacyjnej, po uprzednim wywierceniu otworu z boku pojemnika, wjego górnej części. Pozwala to na prowadzenie fermentacji w kilkupojemnikach jednocześnie, stawiając je jeden na drugim.
Wkomplecie do każdego pojemnika dodawane są dwa korki:jeden zdziurką a drugi z zaślepką, aby można było stosować zamiennierurkę fermentacyjną kątową z tradycyjną
Charakterystykaproduktu:
Tworzywo, z którego wykonane są pojemnikicharakteryzuje się dużą wytrzymałością i elastycznością.Pojemniki posiadają atest PZH dopuszczający je do kontaktu zproduktami spożywczymi.
Pojemniki są odporne na przebarwieniapowstające w wyniku kontaktu z garbnikami pochodzącymi z owoców.Biała barwa pojemnika nie jest przypadkowa, gdyż tworzywo w każdyminnym kolorze może pod wpływem powstającego alkoholu ulecodbarwieniu, czego konsekwencją może być przeniknięcie trującychsubstancji barwnikowych do wina.
Użytkowanie:
W celuułatwienia otwierania pojemnika należy uchylić pokrywę delikatnieciągnąć za uchwyt, wsunąć w powstałą szczelinę np.: trzonekłyżeczki, a następnie przeciągnąć go wokół brzegupojemnika.
Nie zaleca się czyszczenia pojemnikówszorstkimi myjkami, aby nie porysować ich powierzchni, któremogłoby stać się siedliskiem zakażeń.
UWAGA: Naczyniate można dodatkowo doszczelnić smarując brzegi pojemnika wazelinąlub olejem jadalnym.
Szerokość produktu: 42cm
Głębokośćproduktu: 42cm
Wysokość produktu: 38cm
Rurki plastikowe - wykonanez bardzo wysokiej jakości tworzywa sztucznego PVC,charakteryzującego się dużą wytrzymałością. Posiadają dużebanieczki, co zapewnia wolniejsze odparowywanie wody w czasieprowadzonej fermentacji. Dopasowane są do otworu znajdującego sięw korkach gumowych do balonów.
Charakterystykaproduktu:
Tworzywo, z którego wykonane są rurki posiadająwszelkie zezwolenia do kontaktu z żywnością, atestPZH.
Użytkowanie: :
Rurka fermentacyjnawypełniona wodą stosowana jest w procesie fermentacji w celuzabezpieczenia zawartości nastawu przed natlenieniem, a jednocześnieumożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla powstającegopodczas zachodzącego procesu.
Dzięki przesuwającemu sięsłupowi wody możemy obserwować zmieniającą się intensywnośćprocesu fermentacji z etapu burzliwego (intensywne bulgotanie) dostacjonarnego. Rzeczą naturalną jest parowanie wody stąd pamiętaćnależy o uzupełnianiu jej poziomu w rurce. Niedopatrzenie tejczynności spowodować może zbyt intensywne natlenienie się płynu,co za tym idzie utlenienie się powstającego etanolu do kwasuoctowego. Ten niekorzystny proces wywołać mogą również muszkiowocowe, które dostaną się do naczynia.
UWAGA:
wprzypadku ograniczonej możliwości kontroli poziomu wody w rurce,wypełnić możemy ją mniej parującą oleistą cieczą.
Szerokość produktu: 6cm
Głębokośćproduktu: 2cm
Wysokość produktu: 17cm