Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podstawy toksykologii Kompendium dla studentów

12-07-2012, 14:44
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 69.45 zł     
Użytkownik mira4043
numer aukcji: 2394489281
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 25   
Koniec: 03-07-2012 14:16:06

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

infoporadnki


Sprzedający

O mnie

Inne moje aukcje

Inni o mnie

Dodaj do ulubionych

Kontakt

Zadaj pytanie sprzedającemu

Tel.: 0 606 [zasłonięte] 729

e-mail

skypeskype

Czas dostawy

Paczka pocztowa ekonomiczna do 14 dni roboczych

Paczka pocztowa priorytetowa do 3 dni roboczych

Odbiór osobisty książek:
Ksiegarnia WITMIR
03-550 Warszawa
ul. Remiszewska 1 lok. 2
tel. 22 [zasłonięte] 40


Podstawy toksykologii. Kompendium dla studentów szkół wyższych


wydawnictwo: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne WNT
ISBN: 83-[zasłonięte]-3122-0
kod książki: 84010



parametry książki: 2005, B5, s. 492, rys. 156, tabl. 65



Książka stanowi kompendium wiedzy z dziedziny toksykologii. Przedstawiono w niej charakterystykę związków chemicznych pod względem ich toksyczności; omówiono ich toksykokinetykę i mechanizmy działania toksycznego. Dokonano przeglądu toksykologicznego metali ciężkich, wybranych substancji nieorganicznych, węglowodorów i ich pochodnych, pestycydów, kosmetyków, leków i środków odurzających, tworzyw sztucznych, promieniowania jonizującego itd. Przedstawiono zdrowotne skutki ich działania. Zwrócono też uwagę na problem utylizacji odpadów i ogólnie na zagadnienie bezpieczeństwa chemicznego.Wydawnictwa Naukowo-Techniczne polecają tę książkę studentom wydziałów: farmacji, analityki medycznej, zdrowia publicznego, ratownictwa medycznego, kosmetologii akademii medycznych i uniwersytetów medycznych, a także studentom wydziałów biologii, ochrony środowiska i weterynarii uniwersytetów i akademii rolniczych.


Przedmowa
Rozdział 1Ogólne wiadomości o toksykologii
1.1. Substancje toksyczne naturalne i syntetyczne
l.2. Rys historyczny
1.3. Struktura i zadania współczesnej toksykologii
Bibliografia
Rozdział 2Toksykometria
2.1. Wprowadzenie
2.2. Kierunki badań
2.3. Ocena toksyczności związku na podstawie zależności miedzy jego budową chemiczną a aktywnością biologiczną
2.4. Zwierzęta doświadczalne i drogi narażenia
2.5. Badanie toksyczności na zwierzętach doświadczalnych
2.5.1. Ocena toksyczności ostrej
2.5.2. Ocena działania drażniącego i działania uczulającego
2.5.3. Badania uzupełniające
2.5.4. Ocena toksyczności z zastosowaniem powtarzanych wysokich dawek
2.5.5. Ocena toksyczności podprzewlekłej i przewlekłej
2.6. Ocena efektów odległych
2.6.1. Charakterystyka efektów odległych
2.6.2. Ocena działania mutagennego
2.6.3. Ocena działania rakotwórczego
2.6.4. Ocena działania teratogennego
2.6.5. Ocena toksycznego wpływu na płodność, rozrodczość i potomstwo
2.7. Ocena działania neurotoksycznego
2.8. Metody obliczeniowe w ocenie toksyczności
2.8.1. Cele badań toksykometrycznych
2.8.2. Zależność dawka-efekt
2.8.3. Zależność dawka-odpowiedź
2.9. Ekstrapolacja wyników badań toksykometrycznych ze zwierząt doświadczalnych na człowieka
2.10. Alternatywne metody oceny toksycznościBibliografia
Rozdział 3Drogi wchłaniania, metabolizm i wydalanie ksenobiotyków
3.1. Drogi wchłaniania
3.2. Transport ksenobiotyków przez błony biologiczne
3.3. Wchłanianie w drogach oddechowych
3.3.1. Charakterystyka ogólna
3.3.2. Czynniki warunkujące wchłanianie gazów i par w układzie oddechowym
3.4. Wchłanianie przez skórę
3.5. Wchłanianie drogą pokarmową
3.6. Dystrybucja i wiązanie tkankowe ksenobiotyków
3.7. Biotransformacja ksenobiotyków
3.7.1. Charakterystyka ogólna
3.7.2. Reakcje I fazy i cytochrom P-450
3.7.3. Reakcje II fazy - sprzęganie metabolitów
3.8. Wydalanie substancji z ustroju
3.8.1. Drogi wydalania
3.8.2. Wydalanie z powietrzem wydychanym
3.8.3. Wydalanie z moczem
3.8.4. Wydalanie z kałemBibliografia
Rozdział 4Mechanizmy działania toksycznego
4.1. Uwagi ogólne4.2. Działanie fizyczne4.3. Niedotlenienie tkanek lub nieprawidłowe wykorzystanie energii spalania4.3.1. Deficyt tlenu w powietrzu oddechowym4.3.2. Niedotlenienie wywołane toksyczną niedokrwistością - hipoksja4.3.3. Unieczynnienie hemoglobiny4.3.4. Zablokowanie oddychania tkankowego4.3.5. Rozprzężenie oksydacyjnej fosforylacji4.4. Inhibitory reakcji enzymatycznych4.4.1. Charakterystyka ogólna4.4.2. Inhibitory esterazy acetylocholinowej4.4.3. Fluorooctan: synteza letalna4.4.4. Zatrucia luizytem i tlenkiem arsenu(III)4.5. Wpływ trucizn na procesy przewodzenia bodźców w układzie nerwowym4.5.1. Mechanizm przewodzenia bodźców4.5.2. Agoniści receptora cholinergicznego4.5.3. Substancje blokujące receptor cholinergiczny4.5.4. Substancje blokujące uwalnianie acetylocholiny4.5.5. Substancje wpływające na migrację jonów sodu przez błonę neuronu4.6. Aktywne metabolity: wiązanie kowalencyjne4.6.1. Wiadomości wprowadzające4.6.2. Acetaminofen4.6.3. Bromobenzen4.7. Działanie toksyczne wolnych rodników4.7.1. Charakterystyka wolnych rodników4.7.2. Powstawanie rodników tlenowych w warunkach fizjologicznych4.7.3. Wzmożona generacja rodników pod wpływem ksenobiotyków4.7.4. Substancje chroniące organizm przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki - antyoksydanty4.8. Działanie chemiczne - kancerogeneza chemiczna4.9. Oddziaływanie immunologiczne ksenobiotykówBibliografia
Rozdział 5Kinetyka przemian i wydalania substancji toksycznych
5.1. Wprowadzenie5.2. Modele kinetyczne5.2.1. Charakterystyka ogólna5.2.2. Model jednoprzedziałowy otwarty5.2.3 .Model metaboliczny5.2.4. Model dwuprzedziałowy otwarty5.2.5. Uproszczenia modeli5.3. Rytmy ekspozycji5.3.1. Wiadomości wprowadzające5.3.2. Ekspozycja ciągła5.3.3. Jednodobowy cykl ekspozycji przemysłowej5.3.4. Ekspozycja codzienna5.3.4.1. Substancje nieulegające kumulacji5.3.4.2. Substancje ulegające kumulacji5.4. Inne modele toksykokinetyczne5.4.1. Wprowadzenie5.4.2. Metody allometryczne5.4.3. Fizjologiczne modele toksykokinetyczneBibliografia
Rozdział 6Metale
6.l. Wprowadzenie6.2. Arsen6.2.1. Właściwości6.2.2. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia6.2.3. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie6.2.4. Mechanizm działania toksycznego6.2.5. Toksyczność ostra i objawy zatrucia6.2.6. Toksyczność przewlekła i objawy zatrucia6.2.7. Efekty odległe6.2.8. Normatywy higieniczne i ocena narażenia6.2.9. Arsenowodór (arsyna)6.3. Chrom6.3.1. Właściwości6.3.2. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia6.3.3. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie6.3.4. Toksyczność i objawy zatrucia6.3.5. Efekty odległe6.3.6. Normatywy higieniczne i ocena narażenia6.4. Kadm6.4.1. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia6.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie6.4.3. Metalotioneina (MT)6.4.4. Mechanizm działania toksycznego6.4.5. Toksyczność ostra i objawy zatrucia6.4.6. Toksyczność przewlekła i objawy zatrucia. Choroba Itai-itai6.4.7. Efekty odległe6.4.8. Normatywy higieniczne i ocena narażenia6.5. Nikiel6.5.1. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia6.5.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie6.5.3. Mechanizm działania toksycznego6.5.4. Toksyczność ostra i objawy zatrucia6.5.5. Toksyczność przewlekła i objawy zatrucia6.5.6. Efekty odległe6.5.7. Normatywy higieniczne i ocena narażenia6.5.8. Karbonylek niklu6.6. Ołów6.6.1. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia6.6.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie6.6.3. Mechanizm działania toksycznego6.6.4. Toksyczność ostra i przewlekła, objawy zatrucia6.6.5. Wpływ na układ nerwowy6.6.6. Wpływ na układ krwiotwórczy6.6.7. Działanie na nerki6.6.8. Wpływ na układ krążenia6.6.9. Efekty odległe6.6.10. Normatywy higieniczne i ocena narażenia6.6.11. Tetraetyloołów (Et4Pb)6.7. Rtęć6.7.1. Występowanie, zastosowanie, źródła narażenia6.7.2. Rtęć elementarna (metaliczna, pary rtęci)6.7.3. Nieorganiczne związki rtęci6.7.4. Organiczne związki rtęci (metylortęć)6.7.5. Epidemie zatrućBibliografia
Rozdział 7Wybrane związki nieorganiczne
7.1. Tlen (O2)7.1.1. Właściwości i źródła narażenia7.1.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.1.3. Objawy zatrucia7.2. Ozon (O3)7.2.1. Właściwości i źródła narażenia7.2.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.2.3. Objawy zatrucia ostrego7.2.4. Objawy zatrucia przewlekłego7.2.5. Normatywy higieniczne7.3. Tlenek węgla (CO)7.3.1. Właściwości i źródła narażenia7.3.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.3.3. Objawy zatrucia ostrego7.3.4. Objawy zatrucia przewlekłego7.3.5. Normatywy higieniczne7.4. Ditlenek węgla (CO2)7.4.1. Właściwości i źródła narażenia7.4.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.4.3. Objawy zatrucia ostrego7.4.4. Normatywy higieniczne7.5. Ditlenek siarki (SO2)7.5.1. Właściwości i źródła narażenia7.5.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.5.3. Objawy zatrucia7.5.4. Normatywy higieniczne7.6. Tlenki azotu7.6.1. Właściwości i źródła narażenia7.6.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.6.3. Objawy zatrucia7.6.4. Normatywy higieniczne7.7. Azotany(III) i azotany(V)7.7.1. Właściwości i źródła narażenia7.7.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.7.3. Objawy zatrucia i normatywy higieniczne7.8. Cyjanowodór (HCN)7.8.1. Właściwości i źródła narażenia7.8.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.8.3. Objawy zatrucia ostrego7.8.4. Normatywy higieniczne7.9. Siarkowodór (H2S; sulfan)7.9.1. Właściwości i źródła narażenia7.9.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.9.3. Objawy zatrucia7.9.4. Normatywy higieniczne7.10. Fosforowodór (PH3; fosfan)7.10.1. Właściwości i źródła narażenia7.10.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.10.3. Objawy zatrucia7.10.4. Normatywy higieniczne7.11. Chlor (C12)7.11.1. Właściwości i źródła narażenia7.11.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.11.3. Objawy zatrucia7.11.4. Normatywy higieniczne7.12. Fosgen (COC12)7.12.1. Właściwości i źródła narażenia7.12.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.12.3. Objawy zatrucia7.12.4. Normatywy higieniczne7.13. Amoniak (NH3; azan)7.13.1. Właściwości i źródła narażenia7.13.2. Wchłanianie i mechanizm działania7.13.3. Objawy zatrucia i normatywy higieniczne7.14. Silne zasady7.15. Silne kwasyBibliografia
Rozdział 8Wybrane związki alifatyczne
8.1. Węglowodory alifatyczne8.1.1. Ogólna charakterystyka toksykologiczna8.1.2. Ropa naftowa8.1.2.1. Właściwości i źródła narażenia8.1.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.1.2.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.1.2.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia8.1.3. Produkty destylacji ropy naftowej8.1.3.1. Właściwości i źródła narażenia8.1.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.1.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.1.3.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia8.1.4. n-Heksan8.1.4.1. Właściwości i źródła narażenia8.1.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.1.4.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.1.4.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia8.1.5. Cykloheksan8.1.5.1. Właściwości i źródła narażenia8.1.5.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.1.5.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.1.5.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia 8.2. Alkohole8.2.1. Charakterystyka ogólna8.2.2. Alkohol etylowy8.2.2.1. Właściwości i źródła narażenia8.2.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.2.2.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.2.2.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia8.2.3. Alkohol metylowy8.2.3.1. Właściwości i źródła narażenia8.2.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.2.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.2.3.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia8.2.4. Glikol etylenowy8.2.4.1. Właściwości i źródła narażenia8.2.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.2.4.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.2.4.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia8.3. Chloropochodne węglowodorów alifatycznych8.3.1. Ogólna charakterystyka toksykologiczna8.3.2. Chlorek metylu8.3.2.1. Właściwości i źródła narażenia8.3.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.3.2.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.3.2.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia8.3.3. Chloroform8.3.3.1. Właściwości i źródła narażenia8.3.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.3.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia
8.3.3.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia8.3.4. Tetrachlorek węgla8.3.4.1. Właściwości i źródła narażenia8.3.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.3.4.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.3.4.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia8.3.5. Trichloroetylen8.3.5.1. Właściwości i źródła narażenia8.3.5.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.3.5.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.3.5.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia8.3.6. Tetrachloroetylen8.3.6.1. Właściwości i źródła narażenia8.3.6.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.3.6.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.3.6.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia8.3.7. Chlorek winylu8.3.7.1. Właściwości i źródła narażenia8.3.7.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie8.3.7.3. Toksyczność i objawy zatrucia8.3.7.4. Normatywy higieniczne i ocena narażeniaBibliografia
Rozdział 9Wybrane związki aromatyczne
9.1. Wiadomości ogólne9.2. Benzen9.2.1. Właściwości i źródła narażenia9.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.2.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.2.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia9.3. Toluen9.3.1. Właściwości i źródła narażenia9.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.3.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia9.4. Ksyleny9.4. l. Właściwości i źródła narażenia9.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.4.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.4.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia9.5. Etylobenzen9.5.1. Właściwości i źródła narażenia9.5.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.5.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.5.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia9.6. Węglowodory aromatyczne zawierające 9 atomów węgla (związki C9)9.6. l. Właściwości i zastosowanie9.6.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.6.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.6.4. Normatywy higieniczne9.7. Styren9.7. l. Właściwości i źródła narażenia9.7.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.7.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.7.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia9.8. Naftalen9.8.1. Właściwości i źródła narażenia9.8.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.8.3. Toksyczność, objawy zatrucia i normatywy higieniczne9.9. Hydroksypochodne aromatyczne9.9.1. Właściwości i źródła narażenia9.9.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.9.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.9.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia9.10. Nitro- i aminopochodne aromatyczne9.10.1. Właściwości i źródła narażenia9.10.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.10.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.10.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia9.11. Chlorowcopochodne aromatyczne9.11.1. Chloropochodne benzenu9.11.1.1. Właściwości i źródła narażenia9.11.1.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.11.1.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.11.1.4. Normatywy higieniczne i ocena narażenia9.11.2. Polichlorowane bifenyle9.11.2.1. Właściwości i źródła narażenia9.11.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.11.2.3. Toksyczność dla zwierząt i objawy zatrucia9.11.2.4. Toksyczność dla ludzi i objawy zatrucia9.11.2.5. Ocena narażenia9.11.3. Bromopochodne benzenu9.11.3.1. Właściwości i źródła narażenia9.11.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.11.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.11.4. Polibromowane bifenyle9.11.4.1. Właściwości i źródła narażenia9.11.4.2. Toksyczność i objawy zatrucia9.12. Dioksyny9.12.1. Właściwości i źródła narażenia9.12.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.12.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.12.4. Ocena narażenia9.13. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)9.13.1. Właściwości i źródła narażenia9.13.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie9.13.3. Toksyczność i objawy zatrucia9.13.4. Normatywy higieniczneBibliografia
Rozdział 10Pestycydy
10.1. Wiadomości ogólne10.2. Klasyfikacja pestycydów10.3. Formy użytkowe i sposób stosowania pestycydów10.4. Zanieczyszczenie środowiska przez pestycydy10.5. Trwałość pestycydów w środowisku10.6. Polichlorowane pochodne związków cyklicznych10.6.1. Charakterystyka ogólna10.6.2. DDT (dichlorodifenylotrichloroetan)10.6.2.1. Właściwości i źródła narażenia10.6.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie10.6.2.3. Toksyczność, objawy zatrucia i ocena narażenia10.6.3. Metoksychlor (analog DDT).10.6.3.1. Właściwości i źródła narażenia10.6.3.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie10.6.3.3. Toksyczność i objawy zatrucia10.6.4. Heksachlorocykloheksan (HCH)10.6.4.1. Właściwości i źródła narażenia10.6.4.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie10.6.4.3. Toksyczność i objawy zatrucia10.6.5. Polichlorocyklodieny10.6.5.1. Właściwości i źródła narażenia10.6.5.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie10.6.5.3. Toksyczność i objawy zatrucia10.7. Chlorofenole i pochodne kwasów chlorofenoksykarboksylowych10.7.1. Pentachlorofenol (PCP)10.7.1.1. Właściwości i źródła narażenia10.7.1.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie10.7.1.3. Toksyczność i objawy zatrucia10.7.2. Kwasy chlorofenoksykarboksylowe10.7.2.1. Właściwości i źródła narażenia10.7.2.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie10.7.2.3. Toksyczność i objawy zatrucia10.8. Związki fosforoorganiczne10.8.1. Właściwości i źródła narażenia10.8.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie10.8.3. Toksyczność i objawy zatrucia10.8.4. Ocena narażenia10.9. Pochodne kwasu karbaminowego i mocznika10.9.1. Właściwości i źródła narażenia10.9.2. Wchłanianie, metabolizm, wydalanie10.9.3. Toksyczność i objawy zatrucia10.10. Pochodne kwasu ditiokarbaminowego10.10.1. Właściwości i źródła narażenia10.10.2. Toksyczność i objawy zatrucia10.11. Inne grupy pestycydów10.11.1. Pochodne dinitrofenolu10.11.2. Heterocykliczne związki azotu10.11.3. Piretroidy10.11.4. Organiczne związki metaliBibliografia
Rozdział 11Leki wywołujące zatrucia ostre
11.1. Wprowadzenie11.2. Pochodne kwasu barbiturowego (malonylomocznika)11.3. Inne leki o działaniu nasennym i uspokajającym11.3.1. Glimid11.3.2. Talidomid11.3.3. Metakwalon11.3.4. Stilnox11.3.5. Zopiklon11.4. Pochodne fenotiazyny11.5. Trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne (tymoleptyki)11.5.1. Pochodne dibenzoazepiny11.5.2. Pochodne cykloheptadienu11.6. Pochodne benzodiazepiny11.7. Nienarkotyczne leki przeciwbólowe11.7.1. Pochodne kwasu salicylowego11.7.2. Fenacetyna11.7.3. Paracetamol11.8. Postępowanie w ostrych zatruciach lekami11.9. Wykrywanie leków w materiale biologicznymBibliografia
Rozdział 12Środki uzależniające
12.1. Zatrucia substancjami uzależniającymi12.2. Uzależnienie i tolerancja12.3. Alkaloidy opium (opiaty, opioidy)12.4. Kokaina12.5. Kannabinole12.6. Środki halucynogenne (halucynogeny)12.6.1. Charakterystyka ogólna12.6.2. Dietyloamid kwasu d-lizergowego (LSD)12.6.3. Meskalina12.6.4. Psylocybina i psylocyna12.6.5. Fencyklidyna12.7. Atropina12.8. Amfetamina i jej pochodneBibliografia
Rozdział 13Tworzywa sztuczne
13.1. Związki wielkocząsteczkowe13.2. Tworzywa sztuczne13.2.1. Charakterystyka ogólna i zastosowanie13.2.2. Klasyfikacja tworzyw sztucznych i ich otrzymywanie13.2.3. oksyczność tworzyw sztucznych13.3. Przegląd wybranych monomerów i polimerów, istotnych z punktu widzenia toksykologii13.3.1. Tworzywa otrzymywane w reakcji polimeryzacji13.3.2. Tworzywa otrzymywane w reakcji polikondensacji13.3.3. Tworzywa otrzymywane w reakcji poliaddycji13.3.4. Substancje pomocnicze stosowane do produkcji tworzyw sztucznych13.4. Procesy rozkładu polimerów i ich produkty13.4.1. Rozkład termiczny - piroliza13.4.2. Depolimeryzacja i degradacja13.5. Utylizacja odpadów13.5.1. Recykling13.5.2. Biodegradacja13.6. Włókna organiczne13.6.1. Wprowadzenie13.6.2. Włókna organiczne chemiczne13.6.3. Zastosowanie włókien organicznych chemicznych 13.6.4. Rozkład włókien organicznych chemicznych (piroliza) i jego produkty13.7. Toksyczność włókien organicznych oraz skutki zdrowotneBibliografia
Rozdział 14Kosmetyki
14.1. Skład preparatów kosmetycznych i ich zastosowanie14.1.1. Wprowadzenie14.1.2. Węglowodory, tłuszcze i ich pochodne14.1.3. Oleje i woski silikonowe14.l .4. Przeciwutleniacze14.1.5. Środki konserwujące14.l .6. Emulgatory14.1.7. Barwniki14.1.8. Substancje zapachowe14.1.9. Środki promieniochronne14.1.10. Substancje biologicznie czynne14.2. Wprowadzanie kosmetyków na rynek i ocena ich bezpieczeństwa14.2.1. Zasady ogólne14.2.2. Badania toksyczności nowych składników kosmetyków14.2.3. Badania na ludziach14.2.4. Badania gotowych kosmetyków wprowadzanych na rynek14.2.4.1. Badania dermatologiczne14.2.4.2. Ocena czystości mikrobiologicznej i chemicznej14.3. Uregulowania prawne dotyczące kosmetyków14.4. Działania niepożądane kosmetyków14.4. l. Wprowadzenie14.4.2. Budowa skóry14.4.3. Odczyny skórne14.4.3.1. Charakterystyka ogólna14.4.3.2. Odczyny skórne wywołane działaniem czynników drażniących14.4.3.3. Odczyny skórne o charakterze alergicznym14.4.3.4. Odczyny fototoksyczne i fotoalergiczne14.4.4. Inne efekty niepożądane14.4.4.1. Przypadkowe podrażnienia14.4.4.2. Działanie układowe14.4.5. Częstość występowania objawów niepożądanychBibliografia
Rozdział 15Bezpieczeństwo chemiczne
15.1. Wprowadzenie15.2. Co rozumiemy przez bezpieczeństwo chemiczne?15.3. Ocena ryzyka15.3.1. Wprowadzenie15.3.2. Identyfikacja zagrożenia15.3.3. Ocena zależności dawka (stężenie)-efekt lub dawka (stężenie)-odpowiedź15.3.4. Ocena i charakterystyka narażenia15.4. Ważniejsze przepisy regulujące zagadnienia bezpieczeństwa chemicznego w Polsce15.4.1. Zasady ogólne15.4.2. Klasyfikacja i oznakowanie substancji chemicznych15.4.3.Karty charakterystykiBibliografia
Rozdział 16Szkodliwe działanie promieniowania jonizującego
16.1. Źródła i rodzaje promieniowania jonizującego16.1.1. Charakterystyka ogólna16.1.2. Naturalne źródła promieniowania jonizującego16.1.3. Sztuczne źródła promieniowania jonizującego16.2. Oddziaływanie promieniowania jonizującego na materię16.3. Oddziaływanie promieniowania jonizującego na żywą tkankę16.4. Dawki promieniowania i jednostki stosowane w ochronie radiologicznej16.5. Aparatura pomiarowa16.6. Następstwa zdrowotne ekspozycji na promieniowanie jonizujące16.6.1. Skutki stochastyczne16.6.2. Skutki deterministyczne16.7. Nadzorowanie ekspozycji w świetle zaleceń Międzynarodowej Komisji Ochrony Radiologicznej (ICRP)16.7.1. Przykłady ekspozycji populacji ogólnej (środowiskowej) na promieniowanie jonizujące
BibliografiaSkorowidz

Podstawy toksykologii Kompendium dla studentów