Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podstawy przetwórstwa spożywczego Zajączkowska

05-02-2014, 18:59
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik atena106
numer aukcji: 3921200401
Miejscowość Augustów
Wyświetleń: 2   
Koniec: 05-02-2014 19:05:07

Dodatkowe informacje:
Rodzaj: tradycyjny podręcznik
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 1998
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Tytuł

Podstawy przetwórstwa spożywczego

Podstawy przetwórstwa spożywczego

Autor pod red. Aleksandry Zajączkowskiej
Wydawca FORMAT - AB
Liczba stron 404
Wymiary 150 x 205 mm
Okładka miękka



Podręcznik dla szkół kształcących w zawodzie technik agrobiznesu.

Dopuszczony do użytku szkolnego, nr w zestawie (dopuszczenia) 73/98.

Spis treści:

1. Wiadomości wstępne;

1.1. Cel i zakres przedmiotu;

1.2. Ogólna charakterystyka polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego;

1.3. Klasyfikacja przemysłu spożywczego;

1.4. Kierunki rozwoju produkcji żywności;

Pytania i zadania kontrolne;

2. Produkty rolne jako surowiec dla przetwórstwa spożywczego;

2.1. Podział płodów rolnych;

2.2. Wykorzystanie płodów rolnych w przemyśle spożywczym;

2.3. Charakterystyka poszczególnych grup płodów rolnych pod względem ich składu chemicznego i wartości odżywczych;

2.4. Ocena wartości surowców;

2.5. Czynniki warunkujące jakość surowców roślinnych i zwierzęcych;

2.6. Organizacja skupu płodów rolnych;

2.7. Organizacja transportu;

2.8. Przechowywanie surowców;

Pytania i zadania kontrolne;

3. Procesy jednostkowe w przetwórstwie spożywczym;

3.1. Wstęp;

3.2. Ogólna charakterystyka procesów jednostkowych stosowanych w przemyśle spożywczym;

3.3. Procesy mechaniczne;

3.4. Procesy cieplne;

3.5. Procesy dyfuzyjne;

3.6. Wytyczne do projektowania procesu technologicznego;

3.7. Procesy chemiczne w technologii żywności;

3.8. Procesy biochemiczne w technologii żywności;

Pytania i zadania kontrolne;

4. Utrwalanie żywności;

4.1. Podział metod utrwalania;

4.2. Fizyczne metody utrwalania żywności;

4.3. Chemiczne metody utrwalania żywności;

4.4. Metody biochemiczne utrwalania żywności;

Pytania i zadania kontrolne;

5. Organizacja procesów technologicznych wybranych produktów przemysłu spożywczego;

5.1. Wiadomości ogólne;

5.2. Struktura organizacyjna zakładu przetwórstwa zbóż;

5.3. Zakłady piekarskie i ciastkarskie;

5.4. Linia uboju;

5.5. Technologia uzyskiwania olejów i tłuszczów;

Pytania i zadania kontrolne;

6. Wybrane kierunki przetwórstwa spożywczego;

6.1. Przemysł zbożowo-młynarski;

6.2. Przemysł piekarsko-ciastkarski;

6.3. Przemysł ziemniaczany;

6.4. Przemysł mięsny;

6.5. Przemysł jajczarsko-drobiarski;

6.6. Przemysł mleczarski;

6.7. Przemysł olejarski;

6.8. Przemysł owocowo-warzywny;

Pytania i zadania kontrolne;

7. Towaroznawstwo;

7.1. Podstawowe pojęcia w zakresie towaroznawstwa;

7.2. Klasyfikacja towarów;

Pytania i zadania kontrolne;

8. Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym;

8.1. Co to jest środowisko i na czym polega jego ochrona;

8.2. Zanieczyszczenie środowiska o istotnym znaczeniu dla przemysłu spożywczego i sposoby ich unieszkodliwiania;

Pytania i zadania kontrolne;