Tytuł
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Podręcznik dla szkół kształcących w zawodzie technik agrobiznesu.
Dopuszczony do użytku szkolnego, nr w zestawie (dopuszczenia) 73/98.
Spis treści:
1. Wiadomości wstępne;
1.1. Cel i zakres przedmiotu;
1.2. Ogólna charakterystyka polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego;
1.3. Klasyfikacja przemysłu spożywczego;
1.4. Kierunki rozwoju produkcji żywności;
Pytania i zadania kontrolne;
2. Produkty rolne jako surowiec dla przetwórstwa spożywczego;
2.1. Podział płodów rolnych;
2.2. Wykorzystanie płodów rolnych w przemyśle spożywczym;
2.3. Charakterystyka poszczególnych grup płodów rolnych pod względem ich składu chemicznego i wartości odżywczych;
2.4. Ocena wartości surowców;
2.5. Czynniki warunkujące jakość surowców roślinnych i zwierzęcych;
2.6. Organizacja skupu płodów rolnych;
2.7. Organizacja transportu;
2.8. Przechowywanie surowców;
3. Procesy jednostkowe w przetwórstwie spożywczym;
3.1. Wstęp;
3.2. Ogólna charakterystyka procesów jednostkowych stosowanych w przemyśle spożywczym;
3.3. Procesy mechaniczne;
3.4. Procesy cieplne;
3.5. Procesy dyfuzyjne;
3.6. Wytyczne do projektowania procesu technologicznego;
3.7. Procesy chemiczne w technologii żywności;
3.8. Procesy biochemiczne w technologii żywności;
4. Utrwalanie żywności;
4.1. Podział metod utrwalania;
4.2. Fizyczne metody utrwalania żywności;
4.3. Chemiczne metody utrwalania żywności;
4.4. Metody biochemiczne utrwalania żywności;
5. Organizacja procesów technologicznych wybranych produktów przemysłu spożywczego;
5.1. Wiadomości ogólne;
5.2. Struktura organizacyjna zakładu przetwórstwa zbóż;
5.3. Zakłady piekarskie i ciastkarskie;
5.4. Linia uboju;
5.5. Technologia uzyskiwania olejów i tłuszczów;
6. Wybrane kierunki przetwórstwa spożywczego;
6.1. Przemysł zbożowo-młynarski;
6.2. Przemysł piekarsko-ciastkarski;
6.3. Przemysł ziemniaczany;
6.4. Przemysł mięsny;
6.5. Przemysł jajczarsko-drobiarski;
6.6. Przemysł mleczarski;
6.7. Przemysł olejarski;
6.8. Przemysł owocowo-warzywny;
7. Towaroznawstwo;
7.1. Podstawowe pojęcia w zakresie towaroznawstwa;
7.2. Klasyfikacja towarów;
8. Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym;
8.1. Co to jest środowisko i na czym polega jego ochrona;
8.2. Zanieczyszczenie środowiska o istotnym znaczeniu dla przemysłu spożywczego i sposoby ich unieszkodliwiania;