Tytuł |
Podstawy przetwórstwa spożywczego |
Autor |
pod
red. Aleksandry Zajączkowskiej |
Wydawca |
FORMAT - AB |
Liczba stron |
404 |
Wymiary |
150
x 205 mm |
Okładka |
miękka |
Podręcznik dla szkół kształcących w zawodzie technik agrobiznesu. Dopuszczony do
użytku szkolnego, nr w zestawie (dopuszczenia) 73/98.
Spis
treści:
1.
Wiadomości wstępne;
1.1.
Cel i zakres przedmiotu;
1.2.
Ogólna charakterystyka polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego;
1.3.
Klasyfikacja przemysłu spożywczego;
1.4.
Kierunki rozwoju produkcji żywności;
Pytania
i zadania kontrolne;
2.
Produkty rolne jako surowiec dla przetwórstwa spożywczego;
2.1.
Podział płodów rolnych;
2.2.
Wykorzystanie płodów rolnych w przemyśle spożywczym;
2.3.
Charakterystyka poszczególnych grup płodów rolnych pod względem ich składu
chemicznego i wartości odżywczych;
2.4.
Ocena wartości surowców;
2.5.
Czynniki warunkujące jakość surowców roślinnych i zwierzęcych;
2.6.
Organizacja skupu płodów rolnych;
2.7.
Organizacja transportu;
2.8.
Przechowywanie surowców;
Pytania
i zadania kontrolne;
3.
Procesy jednostkowe w przetwórstwie spożywczym;
3.1.
Wstęp;
3.2.
Ogólna charakterystyka procesów jednostkowych stosowanych w przemyśle
spożywczym;
3.3.
Procesy mechaniczne;
3.4.
Procesy cieplne;
3.5.
Procesy dyfuzyjne;
3.6.
Wytyczne do projektowania procesu technologicznego;
3.7.
Procesy chemiczne w technologii żywności;
3.8.
Procesy biochemiczne w technologii żywności;
Pytania
i zadania kontrolne;
4.
Utrwalanie żywności;
4.1.
Podział metod utrwalania;
4.2.
Fizyczne metody utrwalania żywności;
4.3.
Chemiczne metody utrwalania żywności;
4.4.
Metody biochemiczne utrwalania żywności;
Pytania
i zadania kontrolne;
5.
Organizacja procesów technologicznych wybranych produktów przemysłu spożywczego;
5.1.
Wiadomości ogólne;
5.2.
Struktura organizacyjna zakładu przetwórstwa zbóż;
5.3.
Zakłady piekarskie i ciastkarskie;
5.4.
Linia uboju;
5.5.
Technologia uzyskiwania olejów i tłuszczów;
Pytania
i zadania kontrolne;
6.
Wybrane kierunki przetwórstwa spożywczego;
6.1.
Przemysł zbożowo-młynarski;
6.2.
Przemysł piekarsko-ciastkarski;
6.3.
Przemysł ziemniaczany;
6.4.
Przemysł mięsny;
6.5.
Przemysł jajczarsko-drobiarski;
6.6.
Przemysł mleczarski;
6.7.
Przemysł olejarski;
6.8.
Przemysł owocowo-warzywny;
Pytania
i zadania kontrolne;
7.
Towaroznawstwo;
7.1.
Podstawowe pojęcia w zakresie towaroznawstwa;
7.2.
Klasyfikacja towarów;
Pytania
i zadania kontrolne;
8.
Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym;
8.1. Co
to jest środowisko i na czym polega jego ochrona;
8.2.
Zanieczyszczenie środowiska o istotnym znaczeniu dla przemysłu spożywczego i
sposoby ich unieszkodliwiania;
Pytania
i zadania kontrolne;
Wykaz
ważniejszych oznaczeń; Literatura.
|