Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
Tytuł |
Podstawy przetwórstwa żywności, cz. 1, podręcznik |
Autor |
Jadwiga Jabłecka, Anna Zaworska |
Wydawca |
eMPi2 |
Rok wydania |
2005 |
Liczba stron |
91 |
Okładka |
miękka |
Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Podstawy przetwórstwa żywności" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia: LP-RS/MENiS/2002.04.30). Podręcznik obejmuje treści programowe modułu 1 - "Składniki żywności" i części modułu 2 - "Operacje i procesy w przemyśle spożywczym". Przedstawiono m.in. podstawowe pojęcia związane z żywnością, źródła żywności i ich funkcje, wartość odżywczą i jakość zdrowotną żywności, a także operacje mechaniczne i termiczne w przemyśle spożywczym (np. czyszczenie, rozdrabnianie, mieszanie oraz gotowanie, rozparzanie itp. surowców roślinnych i zwierzęcych). Treści podręcznika uzupełniają liczne definicje, schematy, wykresy, tabele oraz tematyka do przemyślenia i wykonania.
Moduł I. Składniki żywności
1. Żywność - podstawowe pojęcia
2. Źródła żywności
3. Składniki odżywcze żywności i ich funkcje
4. Białka
5. Cukrowce
6. Tłuszcze
7. Składniki regulujące i składniki nieodżywcze
8. Wartość odżywcza i jakość zdrowotna żywności
9. Kryteria i ogólne zasady oceny surowców i produktów spożywczych
Moduł II. Operacje i procesy w przemyśle spożywczym
1. Operacje mechaniczne
1.1. Czyszczenie surowców roślinnych
1.2. Czyszczenie surowców zwierzęcych
1.3. Rozdrabnianie żywności
1.4. Mieszanie w przetwórstwie żywności
1.5. Rozdzielanie materiałów niejednorodnych
1.6. Dozowanie, pakowanie i transport
2. Operacje termiczne
2.1. Ogólna charakterystyka operacji cieplnych
2.2. Podgrzewanie, blanszowanie, gotowanie
2.3. Rozparzanie, prażenie, smażenie, pieczenie, ekstruzja
2.4. Inne operacje cieplne