Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podstawy przetwórstwa żywności cz. 1

20-01-2012, 0:09
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2038713588
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 7   
Koniec: 15-01-2012 09:01:50
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

 

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
Tytuł Podstawy przetwórstwa żywności, cz. 1, podręcznik
Autor Jadwiga Jabłecka, Anna Zaworska
Wydawca eMPi2
Rok wydania 2005
Liczba stron 91
Okładka miękka

   
 

 

 

 

Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Podstawy przetwórstwa żywności" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia: LP-RS/MENiS/2002.04.30). Podręcznik obejmuje treści programowe modułu 1 - "Składniki żywności" i części modułu 2 - "Operacje i procesy w przemyśle spożywczym". Przedstawiono m.in. podstawowe pojęcia związane z żywnością, źródła żywności i ich funkcje, wartość odżywczą i jakość zdrowotną żywności, a także operacje mechaniczne i termiczne w przemyśle spożywczym (np. czyszczenie, rozdrabnianie, mieszanie oraz gotowanie, rozparzanie itp. surowców roślinnych i zwierzęcych). Treści podręcznika uzupełniają liczne definicje, schematy, wykresy, tabele oraz tematyka do przemyślenia i wykonania.

Moduł I. Składniki żywności

1. Żywność - podstawowe pojęcia
2. Źródła żywności
3. Składniki odżywcze żywności i ich funkcje
4. Białka
5. Cukrowce
6. Tłuszcze
7. Składniki regulujące i składniki nieodżywcze
8. Wartość odżywcza i jakość zdrowotna żywności
9. Kryteria i ogólne zasady oceny surowców i produktów spożywczych

Moduł II. Operacje i procesy w przemyśle spożywczym

1. Operacje mechaniczne
    1.1. Czyszczenie surowców roślinnych
    1.2. Czyszczenie surowców zwierzęcych
    1.3. Rozdrabnianie żywności
    1.4. Mieszanie w przetwórstwie żywności
    1.5. Rozdzielanie materiałów niejednorodnych
    1.6. Dozowanie, pakowanie i transport
2. Operacje termiczne
    2.1. Ogólna charakterystyka operacji cieplnych
    2.2. Podgrzewanie, blanszowanie, gotowanie
    2.3. Rozparzanie, prażenie, smażenie, pieczenie, ekstruzja
    2.4. Inne operacje cieplne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podstawy przetwórstwa żywności cz. 1