Tytuł |
Podstawy produkcji zwierzęcej (zawód rolnik i technik rolnik) |
Autor |
pod red. S. Lewandowski |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
1997 |
Liczba stron |
360 |
Wymiary |
145 x 205 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83[zasłonięte]86384-4 |
Podręcznik „Podstawy produkcji zwierzęcej” należy do nielicznej jeszcze grupy wydawnictw dostosowanych do programów kształcenia w technikach i zasadniczych szkołach rolniczych.
Istotną nowością podręcznika jest więc jego przeznaczenie dla dwóch różnych zawodów, zawodu rolnik oraz zawodu technik rolnik (w technikum rolniczym). Dotyczy to głównie części III i IV podręcznika.
Układ treści podręcznika różni się w sposób znaczący od podręczników wydawanych w ostatnich kilkunastu latach. W Podstawach produkcji zwierzęcej znalazły się wszystkie treści ogólne, w tym m.in. wiadomości z zoohigieny i biologiczne podstawy produkcji.
Część I obejmuje "Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej", tj. komórki, tkanki zwierzęce oraz charakterystykę zwierząt od pierwotniaków do ssaków. Szczególną uwagę zwrócono na te gatunki, które mają największe znaczenie w rolnictwie. Ta część podręcznika przeznaczona jest tylko (z wyjątkiem wiadomości o komórkach i tkankach) dla uczniów zasadniczej szkoły rolniczej.
Część II to "Anatomia i fizjologia zwierząt" - wyłącznie dla uczniów technikum. Dla uczniów szkoły zawodowej skrócona wersja anatomii z fizjologią znalazła się bowiem w części pierwszej.
Część III i IV obejmuje "Podstawy żywienia zwierząt i paszoznawstwo", łącznie dla uczniów technikum i szkoły zawodowej, gdyż ilość godzin przewidziana na ten problem w obu typach szkół jest do siebie zbliżona.
Część V to "Zoohigiena", dział, który dotąd nie był wyodrębniony w podręcznikach do technikum rolniczego. Zawarta jest tu wiedza, która jest niezbędna w prowadzeniu gospodarstwa.
Spis treści
Wstęp
Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej
Budowa i funkcje organizmu zwierzęcego
Różnorodność świata zwierząt
Anatomia i fizjologia zwierząt
Układ kostny
Układ mięśniowy
Układ powłokowy
Układ naczyniowy
Układ oddechowy
Układ pokarmowy
Układ moczowy (wydalniczy)
Układ rozrodczy
Układ dokrewny
Układ nerwowy
Narządy zmysłów
Podstawy żywienia zwierząt i paszoznawstwo
Racjonalne żywienie zwierząt
Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt
Wartość pokarmowa pasz
Charakterystyka pasz
Zielonki stosowane w żywieniu zwierząt
Kiszonki i sianokiszonki
Okopowe i produkty uboczne ich przerobu
Siana i susze z zielonek
Pasze słomiaste i ich charakterystyka
Pasze treściwe i pochodzenia zwierzęcego
Przemysłowe mieszanki, koncentraty i dodatki
Dodatki mineralne i syntetyczne związki azotowe
Zoohigiena
Zadania i cele zoohigieny
Wpływ czynników klimatycznych na organizm zwierzęcy
Wpływ czynników glebowych na organizm zwierzęcy
Higiena pomieszczeń dla zwierząt
Higiena pojenia zwierząt
Higiena żywienia
Higiena łąk i pastwisk
Higiena transportu zwierząt
Choroby zwierząt
Ekonomika w produkcji zwierzęcej
Ekonomiczne cechy produkcji zwierzęcej
Organizacja bazy paszowej i ekonomika żywienia