Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podstawy produkcji zwierzęcej Lewandowski

05-02-2014, 0:48
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 19.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 3919356458
Miejscowość Warszawa
Zostało sztuk: 10    Wyświetleń: 2   
Koniec: 05-02-2014 00:49:25

Dodatkowe informacje:
Rodzaj: tradycyjny podręcznik
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

 

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.

 
Tytuł Podstawy produkcji zwierzęcej
(zawód rolnik i technik rolnik)
Autor pod red. S. Lewandowski
Wydawca Hortpress
Rok wydania 1997
Liczba stron 360
Wymiary 145 x 205 mm
Okładka miękka
ISBN 83[zasłonięte]86384-4

 
 


 

Podręcznik „Podstawy produkcji zwierzęcej” należy do nielicz­nej jeszcze grupy wydawnictw dostosowanych do programów kształcenia w technikach i zasadniczych szkołach rolniczych.

Istotną nowością podręcznika jest więc jego przeznaczenie dla dwóch różnych zawodów, zawodu rolnik oraz zawodu technik rolnik (w technikum rolniczym). Dotyczy to głównie części III i IV podręcznika.

Układ treści podręcznika różni się w sposób znaczący od pod­ręczników wydawanych w ostatnich kilkunastu latach. W Podstawach produkcji zwierzęcej znalazły się wszystkie treści ogólne, w tym m.in. wiadomości z zoohigieny i biologiczne podsta­wy produkcji.

Część I obejmuje "Biologiczne podstawy produkcji zwierzę­cej", tj. komórki, tkanki zwierzęce oraz charakterystykę zwierząt od pierwotniaków do ssaków. Szczególną uwagę zwrócono na te ga­tunki, które mają największe znaczenie w rolnictwie. Ta część pod­ręcznika przeznaczona jest tylko (z wyjątkiem wiadomości o komórkach i tkankach) dla uczniów zasadniczej szkoły rolniczej.

Część II to "Anatomia i fizjologia zwierząt" - wyłącznie dla uczniów technikum. Dla uczniów szkoły zawodowej skrócona wersja anatomii z fizjologią znalazła się bowiem w części pierwszej.

Część III i IV obejmuje "Podstawy żywienia zwierząt i paszoznawstwo", łącznie dla uczniów technikum i szkoły zawodowej, gdyż ilość godzin przewidziana na ten problem w obu typach szkół jest do siebie zbliżona.

Część V to "Zoohigiena", dział, który dotąd nie był wyodręb­niony w podręcznikach do technikum rolniczego. Zawarta jest tu wiedza, która jest niezbędna w prowadzeniu gospodarstwa.

Spis treści

 

Wstęp                                                                      

Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej          

Budowa i funkcje organizmu zwierzęcego           

Różnorodność świata zwierząt                              

Anatomia i fizjologia zwierząt                           

Układ kostny                                                            

Układ mięśniowy                                                     

Układ powłokowy                                                    

Układ naczyniowy                                                   

Układ oddechowy                                                   

Układ pokarmowy                                                   

Układ moczowy (wydalniczy)                                 

Układ rozrodczy                                                      

Układ dokrewny                                                      

Układ nerwowy                                                        

Narządy zmysłów                                                    

Podstawy żywienia zwierząt i paszoznawstwo     

Racjonalne żywienie zwierząt                                

Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt           

Wartość pokarmowa pasz                                     

Charakterystyka pasz                                        

Zielonki stosowane w żywieniu zwierząt              

Kiszonki i sianokiszonki                                         

Okopowe i produkty uboczne ich przerobu          

Siana i susze z zielonek                                         

Pasze słomiaste i ich charakterystyka                 

Pasze treściwe i pochodzenia zwierzęcego       

Przemysłowe mieszanki, koncentraty i dodatki   

Dodatki mineralne i syntetyczne związki azotowe          

Zoohigiena                                                             

Zadania i cele zoohigieny                                      
Wpływ czynników klimatycznych na organizm zwierzęcy

Wpływ czynników glebowych na organizm zwierzęcy

Higiena pomieszczeń dla zwierząt                       

Higiena pojenia zwierząt                                        

Higiena żywienia                                                     

Higiena łąk i pastwisk                                                       

Higiena transportu zwierząt                                              

Choroby zwierząt                                                               

Ekonomika w produkcji zwierzęcej                           

Ekonomiczne cechy produkcji zwierzęcej                       

Organizacja bazy paszowej i ekonomika żywienia

 

 

podręczniki_tech_rol
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!