Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podstawy produkcji roślinnej cz. 1 A. Gawrońska

19-01-2012, 23:58
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 19.90 zł     
Użytkownik celestin67
numer aukcji: 2034191771
Miejscowość Mogilno
Wyświetleń: 6   
Koniec: 12-01-2012 21:09:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Wszystkie aukcje | Komentarze | Strona "O mnie" | Wyślij wiadomość | Dodaj do ulubionych
HIT!

Podstawy produkcji roślinnej cz. 1

Kontakt

[zasłonięte]@wp.pl
Wysyłka


Wysyłamy w: 24 do 48h+ czas dostawy

Przy zakupie wielu książek, wszystko wysyłamy jedną paczką !

Płatności
Numer konta oraz moje dane zostaną automatycznie
przesłane przez serwis allegro na twój adres e-mail po wygraniu aukcji.

 

 

Specyfikacja wydania:

Autor: red. A. Gawrońska
Wydawca: Hortpress
ISBN: 83[zasłonięte]86384-X
Liczba: stron 150
Wymiary: 145x205mm
Okładka: miękka
 
   





Opis:


Podstawowym produktem wytwarzanym w gospodarstwie rolnym są rośliny uprawiane na gruntach ornych i użytkach zielonych. To one są podstawą naszego pożywienia, jak również paszą dla zwierząt gospo­darskich, a także surowcem dla wielu gałęzi przemysłu. O wysokości i jakości uzyskiwanych plonów będzie decydowała wiedza rolnika o roślinie i czynnikach kształtujących środowisko, a także umiejętność wykorzystywania tej wiedzy w codziennej pracy.

Umiejętność tę będziecie zdobywali na lekcjach przedmiotu Podsta­wy produkcji roślinnej. Przedmiot łączy elementy nauk ogólnych, jak: biologia, chemia, ochrona środowiska oraz rolniczych, jak: nawożenie, uprawa roli i ochrona roślin.

Książka, którą otrzymujecie, jest tylko częścią podręcznika Podstawy produkcji roślinnej. Obejmuje część materiału przerabianego w klasie pierwszej i drugiej.

Na lekcjach działu Biologiczne podstawy produkcji roślinnej poszerzy­cie swoją wiedzę o organizmach roślinnych, ich budowie, funkcjach po­szczególnych komórek, tkanek i organów. Zapoznacie się z ważniejszymi procesami fizjologicznymi, zachodzącymi w roślinie, np. odżywiania się roślin składnikami mineralnymi i ich gospodarką wodną. Poznacie rolę tych procesów oraz organizmów niższych w tworzeniu plonu.

Drugi rozdział obejmuje część materiału z zakresu chemii, niezbędną do zrozumienia zasad stosowania nawozów organicznych i mineral­nych, a także środków ochrony roślin. Wiadomości te pozwolą Warn w sposób właściwy wykorzystywać środki produkcji, do których zalicza się nawozy i pestycydy (środki ochrony roślin), dla kształtowania wy­sokości i jakości plonu oraz środowiska rolniczego. Stan środowiska zależy od nas wszystkich, tak dorosłych, jak i dzieci oraz młodzieży. Niszczymy je przez zwykłe codzienne niechlujstwo. Dbając o czystość lasów, łąk, trawników, podwórek chronimy środowisko.

Prowadząc działalność gospodarczą: rolniczą, rzemieślniczą czy przemy­słową możemy ograniczyć do minimum jej szkodliwy wpływ na środowisko.

Wiedza ma służyć człowiekowi i przyrodzie.

 

 

Wszystkie prawa zastrzeżone - kopiowanie szablonu, opisu i zdjęć zabronione!