Wysyłka |
Wysyłamy w: 24 do 48h+ czas dostawy
Przy zakupie wielu książek, wszystko wysyłamy jedną paczką !
|
|
|
|
Płatności |
Numer konta oraz moje dane zostaną automatycznie przesłane przez serwis allegro na twój adres e-mail po wygraniu aukcji.
|
|
|
|
|
|
Specyfikacja wydania:
Autor: red. A. Gawrońska Wydawca: Hortpress ISBN: 83[zasłonięte]86384-X Liczba: stron 150 Wymiary: 145x205mm Okładka: miękka
Opis:
Podstawowym produktem wytwarzanym w gospodarstwie rolnym są rośliny uprawiane na gruntach ornych i użytkach zielonych. To one są podstawą naszego pożywienia, jak również paszą dla zwierząt gospodarskich, a także surowcem dla wielu gałęzi przemysłu. O wysokości i jakości uzyskiwanych plonów będzie decydowała wiedza rolnika o roślinie i czynnikach kształtujących środowisko, a także umiejętność wykorzystywania tej wiedzy w codziennej pracy.
Umiejętność tę będziecie zdobywali na lekcjach przedmiotu Podstawy produkcji roślinnej. Przedmiot łączy elementy nauk ogólnych, jak: biologia, chemia, ochrona środowiska oraz rolniczych, jak: nawożenie, uprawa roli i ochrona roślin.
Książka, którą otrzymujecie, jest tylko częścią podręcznika Podstawy produkcji roślinnej. Obejmuje część materiału przerabianego w klasie pierwszej i drugiej.
Na lekcjach działu Biologiczne podstawy produkcji roślinnej poszerzycie swoją wiedzę o organizmach roślinnych, ich budowie, funkcjach poszczególnych komórek, tkanek i organów. Zapoznacie się z ważniejszymi procesami fizjologicznymi, zachodzącymi w roślinie, np. odżywiania się roślin składnikami mineralnymi i ich gospodarką wodną. Poznacie rolę tych procesów oraz organizmów niższych w tworzeniu plonu.
Drugi rozdział obejmuje część materiału z zakresu chemii, niezbędną do zrozumienia zasad stosowania nawozów organicznych i mineralnych, a także środków ochrony roślin. Wiadomości te pozwolą Warn w sposób właściwy wykorzystywać środki produkcji, do których zalicza się nawozy i pestycydy (środki ochrony roślin), dla kształtowania wysokości i jakości plonu oraz środowiska rolniczego. Stan środowiska zależy od nas wszystkich, tak dorosłych, jak i dzieci oraz młodzieży. Niszczymy je przez zwykłe codzienne niechlujstwo. Dbając o czystość lasów, łąk, trawników, podwórek chronimy środowisko.
Prowadząc działalność gospodarczą: rolniczą, rzemieślniczą czy przemysłową możemy ograniczyć do minimum jej szkodliwy wpływ na środowisko.
Wiedza ma służyć człowiekowi i przyrodzie.
|
|
|
|