Książka Podstawy perfumerii jest przeznaczona dla studentów kosmetologii, chemii, farmacji, biologii i dziedzin pokrewnych, w których substancje zapachowe pojawiają się jako niezmiernie ważny element technologii i techniki, a ich rola w życiu człowieka. i otaczającego nas świata wymaga pogłębionej znajomości budowy tych substancji i ich rozlicznych fascynujących właściwości. Może być także źródłem informacji dla tych wszystkich, którzy interesują się światem zapachów, perfum, aromaterapią itp.
SPIS TREŚCI
1. Zmysł węchu - budowa i mechanizm działania
2. Zapach a psychika
3. Zapach jako źródło i nośnik informacji
4. Historia perfumerii cz.1. Starożytność i wczesne średniowiecze
5. Historia perfumerii cz.2. Woda Królowej Węgier
6. Historia perfumerii cz.3. Ostatnie stulecia
7. Klasyfikacja zapachów
8. Serowce zapachowe cz.1. Składniki naturalne pochodzenia zwierzęcego
9. Serowce zapachowe cz.2. Składniki naturalne pochodzenia roślinnego - otrzymywanie
10. Surowce zapachowe cz.3. Składniki naturalne pochodzenia roślinnego - przegląd wybranych olejków eterycznych
11. Surowce zapachowe cz.4. Składniki naturalne pochodzenia roślinnego - ekstrakty i olejki eteryczne z żywic
12. Surowce zapachowe cz.5. Składniki syntetyczne
13. Ocena jakości substancji zapachowych
14. Perfumiarze. Tworzenie kompozycji zapachowym
15. Perfumowanie wyrobów cz.1. Dobieranie kompozycji zapachowych do podstawowych grup wyrobów perfumowanych
16. Perfumowanie wyrobów cz.2. Zawartość kompozycji zapachowych w wyrobach. Technologia perfumowania. Ocena jakości zaperfumowania
17. Wyroby perfumeryjne i ich wytwarzanie
18. Regulacje prawne dotyczące stosowania kompozycji zapachowych
19. Aromaterapia, aromachologia, aromamarketing
20. Globalny przemysł perfumeryjny. Marki i ich właściciele