Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA - NOWA opis

14-03-2015, 7:33
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 31 zł     
Użytkownik azymut-book
numer aukcji: 5084454248
Miejscowość Bielsko-Biała
Wyświetleń: 4   
Koniec: 14-03-2015 07:35:03

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA.

PRZEWODNIK DO ĆWICZEŃ

PRACA ZBIOROWA  

INFORMACJE:



Wydawnictwo - SGGW

Rok - 2008

Stron - 258

Oprawa - MIĘKKA

Format - B5


STAN - NOWA


 

 

ZASADY:

Dane do przelewu:



* wszelkie pytania proszę kierować PRZED podjęciem decyzji o kupnie

* NIE WYSYŁAMY ZA POBRANIEM KUPUJĄCYM O WĄTPLIWEJ REPUTACJI ALLEGRO

* wysyłka odbywa się w ciągu MAX. 2 dni roboczych od momentu zaksięgowania wpłaty na koncie

* wszystkie książki wysyłamy w kopertach ochronnych (istnieje możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym umówieniu się


Więcej informacji na stronieO MNIE

REAL FOTO- wszystkie fotografie przedstawiają rzeczywisty stan książek

WYSTAWIAMY
FAKTURY VAT


Opis:

Przedmowa ... 5

 

1. WYBRANE ZAGADNIENIA FIZJOLOGII ŻYWIENIA ... 7

 

Ćwiczenie 1.1. Oznaczanie aktywności amylazy ślinowej (B. Pietruszka) ... 8

Ćwiczenie 1.2. Działanie enzymów przewodu pokarmowego (B. Pietruszka) ... 13

Ćwiczenie 1.3. Określanie podstawowej i całkowitej przemiany materii (E. Gulińska) ... 24

Ćwiczenie 1.4. Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia (A. Brzozowska, M. Jeruszka-Bielak) ... 33

Ćwiczenie 1.5. Gospodarka wodno-elektrolitowa oraz równowaga kwasowo-zasadowa (E. Wierzbicka) ... 41

Ćwiczenie 1.6. Normy żywieniowe (W. Roszkowski) ... 53

 

2. OCENA WARTOŚCI ODŻYWCZEJ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ... 60

 

Ćwiczenie 2.1. Tabele składu produktów spożywczych jako źródło informacji o ich wartości odżywczej (W. Roszkowski) ... 62

Ćwiczenie 2.2. Charakterystyka wartości odżywczej grup produktów spożywczych (E. Gulińska) ... 66

Ćwiczenie 2.3. Wartość energetyczna pożywienia oraz metody jej określania (E. Wierzbicka) ... 72

Ćwiczenie 2.4. Ocena i rola produktów spożywczych ze względu na zawartość błonnika pokarmowego (A. Kołlajtis-Dołowy) ... 81

Ćwiczenie 2.5. Określanie zawartości tłuszczu, kwasów tłuszczowych i cholesterolu w wybranych produktach spożywczych i całodziennej racji pokarmowej oraz oznaczanie NNKT w wybranych tłuszczach (B. Pietruszka) ... 89

Ćwiczenie 2.6. Wartość biologiczna białka z uwzględnieniem efektu uzupełniania się aminokwasów (D. Czerwińska) ... 95

Ćwiczenie 2.7. Ocena biodostępności żelaza i cynku z racji pokarmowej (K. Kozłowska) ... 101

Ćwiczenie 2.8. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą białka (na podstawie oznaczania ilości dostępnych aminokwasów) (D. Czerwińska) ... 110

Ćwiczenie 2.9. Zmiany wartości odżywczej produktów spożywczych pod wpływem wybranych procesów technologicznych – produkcja serów twarogowych i podpuszczkowych (A. Brzozowska, M. Jeruszka-Bielak) ... 118

Ćwiczenie 2.10. Wpływ wybranych procesów technologicznych na wartość odżywczą produktów spożywczych - produkcja mąk pszennych i żytnich (M. Jeruszka-Bielak, A. Brzozowska) ... 124

Ćwiczenie 2.11. Wzbogacanie produktów spożywczych (A. Brzozowska, M. Jeruszka-Bielak) ... 129

Ćwiczenie 2.12. Informacja o wartości odżywczej produktów spożywczych umieszczana na etykietach ich opakowań (A Kołłajtis-Dołowy) ... 133

 

3. OCENA SPOSOBU ŻYWIENIA I STANU ODŻYWIENIA ... 140

 

Ćwiczenie 3.1. Ocena sposobu żywienia (W. Roszkowski) ... 141

Ćwiczenie 3.2. Główne źródła energii i składników odżywczych w średniej dziennej racji pokarmowej (według wyników badań budżetów gospodarstw domowych) (E. Wierzbicka) ... 149

Ćwiczenie 3.3. Określanie zawartości fluoru w całodziennych racjach pokarmowych (D. Czerwińska) ... 156

Ćwiczenie 3.4. Badania antropometryczne i lekarskie stanu odżywienia (A. Kołłajtis-Dołowy) ... 163

Ćwiczenie 3.5. Ocena wysycenia organizmu wapniem i żelazem (AT. Kozłowska) ... 180

Ćwiczenie 3.6. Ocena wysycenia organizmu witaminą C i PP (K. Kozłowska) ... 188

Ćwiczenie 3.7. Określenie aktywności witaminy D oraz jej zawartości w posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym (E. Wierzbicka) ... 199

Ćwiczenie 3.8. Wybrane problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym żywieniem w Polsce (W. Roszkowski) ... 210

Ćwiczenie 3.9. Zasady układania jadłospisów (E. Gulińska) ... 214

Ćwiczenie 3.10. Układanie jadłospisów o zróżnicowanym koszcie (D. Czerwińska) ... 221

Ćwiczenie 3.11. Układanie jadłospisów dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej (D. Czerwińska) ... 226

Ćwiczenie 3.12. Wartość odżywcza diet alternatywnych (A. Kołłajtis-Dołowy) ... 232

Ćwiczenie 3.13. Wegetarianizm jako sposób żywienia (K. Kozłowska) ... 238

Ćwiczenie 3.14. Suplementacja racji pokarmowej składnikami odżywczymi (B. Pietruszka) ... 245

Ćwiczenie 3.15. Metody i formy upowszechniania wiedzy o prawidłowym żywieniu (A. Kołłajtis-Dołowy) ... 254





PRZED PODJĘCIEM DECYZJI PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE STRONĄ ,,O MNIE"


ZAPRASZAM NA INNE NASZE AUKCJE

POZDRAWIAM