Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podstawy mikrobiologi dla stomatologów Pituch

09-02-2014, 14:38
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 45 zł     
Użytkownik ksiegarnia_med
numer aukcji: 3940347181
Miejscowość Szczecin
Wyświetleń: 2   
Koniec: 09-02-2014 14:27:25

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 2.00 [kg]
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2004
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Podstawy mikrobiologii dla stomatologów


 

Autorzy: Hanna Pituch, Lakshman Samaranayake, Brian Jones

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Rok wydania: 2004

Wydanie: 1

 

 

„Jest to podręcznik poświęcony mikrobiologii stomatologicznej, bogato ilustrowany przejrzystymi schematami i rycinami, które ułatwiają zarówno zrozumienie tekstu, jak i przyswojenie wiedzy. Poszczególne części podręcznika poświęcono mikrobiologii ogólnej, podstawom immunologii, rodzajom i gatunkom drobnoustrojów ważnych w stomatologii, zakażeniom różnych układów i narządów oraz roli niektórych drobnoustrojów bytujących w jamie ustnej, chorobom jamy ustnej i przyzębia, a także tzw. reakcjom krzyżowym w stomatologii.”

 

Spis treści:

Część 1: MIKROBIOLOGIA OGÓLNA

Budowa i taksonomia bakterii Fizjologia i genetyka bakterii Wirusy i priony Patogeneza chorób wywoływanych przez drobnoustroje Diagnostyka mikrobiologiczna - metody laboratoryjne Chemioterapia przeciwdrobnoustrojowa

 

Część 2: PODSTAWY IMMUNOLOGII

Układ odpornościowy Odpowiedź immunologiczna Odporność a zakażenia

 

Część 3: DROBNOUSTROJE O SZCZEGÓLNYM ZNACZENIU W PRAKTYCE STOMATOLOGICZNEJ

Paciorkowce, gronkowce i mikrokoki Podzaje Lactobacillus, Corynebacterium i Propionibacterium

Promieniowce i Gram-dodatnie laseczki (rodzaje Clostridum i Bacillus) Rodzina Neisseriacae, rodzaje Veillonella i Capnocytphaga oraz małe pałeczki Gram-ujemne Pałeczki jelitowe Rodzaje Vibro, Campylobacter, Heliobacter i Wolinella Rodzaje Bacteroides, Porphymonas i Prevotella Rodzaje Fusobacterium i Leptotrichia oraz krętki Prątki i rodzaj Legionella Chlamydie, riketsje i mykoplazmy Wirusy o szczególnym znaczeniu w praktyce stomatologicznej Grzyby o szczególnym znaczeniu w praktyce stomatologicznej

 

Część 4: ZAKAŻENIA O SZCZEGÓLNYM ZNACZENIU W PRAKTYCE STOMATOLOGICZNEJ

Zakażenia układu oddechowego Zakażenia układu sercowo-naczyniowego Zakażenia ośrodkowego układu nerwowego i układu kostno-stawowego Zakażenia przewodu pokarmowego Zakażenia dróg moczowo-płciowych Zakażenia skóry, tkanek miękkich i ran Wirusowe zapalenia wątroby Zakażenia ludzkim wirusem upośledzenia odporności (HIV), zespół nabytego upośledzenia odporności (AIDS) oraz zakażenia u osób z niedoborami odporności

 

Część 5: ZAKAŻENIA W OBRĘBIE JAMY USTNEJ

Fizjologiczna flora jamy ustnej, ekosystem jamy ustnej Mikrobiologia próchnicy zębów Mikrobiologia chorób przyzębia Zakażenia zębodołowe i okołozębowe Zakażenia błony śluzowej jamy ustnej i gruczołów ślinowych

 

Część 6: ZAKAŻENIA KRZYŻOWE I ICH KONTROLA

 

Zasady kontroli zakażeń Procedury kontroli zakażeń w praktyce stomatologicznej Słownik terminów i skrótów Skorowidz