Podstawy marketingu. Podręcznik
Dodatkowe informacje
ISBN:83-7251-459-3liczba stron: 272Okładka: miękkaWydawnictwo: DifinWymiary: 160 x 230 mmRok wydania: 2004 Opis
Podstawy marketingu to nowoczesny podręcznik zawierający fundamentalną wiedzę marketingową zgodną z obowiązującym programem nauczania i rozszerzoną o treści nawiązujące do najnowszych osiągnięć z tej dziedziny. Zaprezentowane zagadnienia pozwalają czytelnikowi wykształcić umiejętność widzenia przedsiębiorstwa i jego działania w szerszej, strategicznej perspektywie.
Treści omawiane w podręczniku osadzone są w realnym świecie przykładów i konkretnych sytuacji zaczerpniętych z rzeczywistości. Czytając podręcznik mamy nie tylko rozumieć jego treść, ale także wyobrazić sobie dany proces czy zjawisko, analizować sytuacje rynkowe i, co najważniejsze, praktycznie korzystać z wiedzy. Sprzyja temu bogata szata graficzna, rozbudowane ćwiczenia oraz słowniczek pojęć marketingowych.
Podręcznik dopuszczony do użytku szkolnego przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania. Nr dopuszczenia 09/06
Spis treści:
Wstęp
Rozdział 1. Marketing jako narzędzie przedsiębiorcy
1.1. Geneza marketingu
1.2. Pojęcie i istota marketingu
1.3. Orientacje biznesowe w działalności przedsiębiorstwa
1.4. Charakterystyka otoczenia rynkowego przedsiębiorstwa
1.5. Marketing-mix
1.6. Zależności między narzędziami marketingu-mix
Rozdział 2. Rynek jako podstawa działalności marketingowej
2.1. Pojęcie i istota rynku
2.2. Klasyfikacja rynku
2.3. Konkurencja i konkurenci
2.4. Konsument indywidualny a konsument instytucjonalny
2.5. Postępowanie nabywców na rynku
2.6. Czynniki kształtujące postępowanie konsumenta na rynku
2.7. Analiza profilu psychologicznego nabywców indywidualnych
Rozdział 3. Segmentacja jako narzędzie wyboru rynku docelowego
3.1. Pojęcie i kryteria segmentacji
3.2. Procedura segmentacji rynku i wybór rynku docelowego
3.3. Działania marketingowe oparte na segmentacji rynku
Rozdział 4. Badania marketingowe
4.1. Informacja marketingowa w przedsiębiorstwie
4.2. Pojęcie i istota badań marketingowych
4.3. Klasyfikacje badań marketingowych
4.4. Proces realizacji badań marketingowych i jego etapy
4.5. Dobór próby do badań
4.6. Budowa kwestionariusza
4.7. Rodzaje pytań i skal pomiarowych
4.8. Metody badań marketingowych
4.9. Charakterystyka ankietowych metod zbierania danych
4.10. Charakterystyka wywiadów
4.11. Metody badawcze oparte na obserwacjach i eksperymentach
4.12. Specyficzne techniki badawcze
4.13. Przygotowanie danych do analizy
4.14. Wykorzystanie metod statystycznych
4.15. Raport jako forma prezentacji wyników badania
4.16. Wykorzystanie badań marketingowych w prognozowaniu zjawisk i określaniu pozycji rynkowej firmy
4.17. Zasady współpracy z agencją badawczą
Rozdział 5. Produkt jako narzędzie marketingu
5.1. Pojęcie i klasyfikacje produktu w marketingu
5.2. Strategia produktu
5.3. Marka jako element polityki produktu
5.4. Nazwa i znak marki
5.5. Opakowanie produktu i jego funkcje
5.6. Oznakowanie produktu
5.7. Inne elementy wyposażenia produktu
5.8. Kształtowanie struktury asortymentowej produktu
5.9. Cykl życia produktu na rynku
5.10. Wprowadzanie nowego produktu na rynek
5.11. Zarządzanie asortymentem produktów a ich pozycja na rynku
Rozdział 6. Cena jako element mieszanki marketingowej
6.1. Miejsce i funkcje cen w strukturze marketingu
6.2. Metody kształtowania cen w przedsiębiorstwie
6.3. Strategie cenowe
6.4. Zależności pomiędzy ceną a jakością produktu
6.5. Downsizing jako instrument polityki produktowo-cenowej
6.6. Zmiany i różnicowanie cen
6.7. Negocjacje cenowe
Rozdział 7. Dystrybucja jako system udostępniania produktu na rynku
7.1. Pojęcie i funkcje dystrybucji
7.2. Rodzaje i struktura kanałów dystrybucji
7.3. Pośrednicy handlowi w kanałach dystrybucji
7.4. Rodzaje dystrybucji
7.5. Zasady i procedury wyboru kanałów dystrybucji
7.6. Logistyka marketingowa (fizyczny przepływ towarów)
7.7. Współpraca i konflikty w kanałach dystrybucji
Rozdział 8. Promocja jako narzędzie komunikacji przedsiębiorstwa z rynkiem
8.1. Instrumenty promocji komunikacja przedsiębiorstwa z rynkiem
8.2. Funkcje i strategie promocji
8.3. Program promocji
8.4. Reklama jako instrument promocji
8.5. Budowa przekazu reklamowego
8.6. Reklama telewizyjna
8.7. Reklama prasowa
8.8. Reklama radiowa
8.9. Reklama zewnętrzna
8.10. Wykorzystanie Internetu w reklamie
8.11. Inne formy reklamy
8.12. Współpraca z agencją reklamową
8.13. Public relations - kształtowanie stosunków z otoczeniem
8.14. Sponsoring
8.15. Promocja sprzedaży i jej narzędzia
8.16. Sprzedaż osobista
Rozdział 9. Plan marketingowy jako element zarządzania marketingowego
9.1. Określenie misji i celów przedsiębiorstwa
9.2. Analiza strategiczna w przedsiębiorstwie
9.3. Strategie marketingowe przedsiębiorstwa
9.4. Plan marketingowy
9.5. Wdrażanie i organizacja marketingu w firmie
9.6. Kontrola efektywności działań marketingowych
Rozdział 10. Specyficzne obszary stosowania marketingu
10.1. Marketing w sferze usług
10.2. Marketing w sferze organizacji non-profit
10.3. Marketing społeczny
10.4. Marketing globalny
10.5. Menchandising
Rozdział 11. Prawo i etyka jako narzędzia regulacji działalności marketingowej
11.1. Podstawy prawne działalności marketingowej na świecie i w Polsce
11.2. Zwalczanie nieuczciwej konkurencji i przeciwdziałanie praktykom monopolistycznym
11.3. Znakowanie i bezpieczeństwo produktów
11.4. Przepisy prawne dotyczące działalności marketingowej
11.5. Zasady etyki w prowadzeniu działalności marketingowej
11.6. Ochrona konsumenta
Słowniczek pojęć marketingowych
Bibliografia