Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podstawy marketingu podręcznik - A. Nowacka

28-02-2012, 14:07
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24.50 zł     
Użytkownik arik_ksiegarnia
numer aukcji: 2029715485
Miejscowość SANOK
Wyświetleń: 10   
Koniec: 30-01-2012 10:18:26

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2008
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

e-mail: [zasłonięte]@arik.pl
tel: 510 [zasłonięte] 753


» Strona "o mnie"
» Inne moje aukcje
» Dodaj do ulubionych





Stron: 272
Format: 16.0x23.0cm
Rok wydania: dodruk 2009
Oprawa: Miękka



Podstawy marketingu podręcznik

Aldona Nowacka, Robert Nowacki

W kolejnych rozdziałach zaprezentowano zagadnienia:

  • Marketing jako narzędzie przedsiębiorcy
  • Rynek jako podstawa działalności marketingowej
  • Segmentacja jako narzędzie wyboru rynku docelowego
  • Badania marketingowe jako źródło wiedzy o rynku i nabywcach
  • Produkt jako narzędzie marketingu
  • Cena jako element mieszanki marketingowej
  • Dystrybucja jako system udostępniania produktu na rynku
  • Promocja jako narzędzie komunikacji przedsiębiorstwa z rynkiem
  • Plan marketingowy jako element zarządzania marketingowego
  • Specyficzne obszary stosowania marketingu
  • Prawo i etyka jako narzędzia regulacji działalności marketingowej,
  • Słowniczek pojęć marketingowych


  • Spis treści::

    Wstęp

    Rozdział l. Marketing jako narzędzie przedsiębiorcy
    1.1. Geneza marketingu
    1.2. Pojęcie i istota marketingu
    1.3. Orientacje biznesowe w działalności przedsiębiorstwa
    1.4. Charakterystyka otoczenia rynkowego przedsiębiorstwa
    1.5. Marketing-mix
    1.6. Zależności miedzy narzędziami marketingu-mix

    Rozdział 2. Rynek jako podstawa działalności marketingowej
    2.1. Pojęcie i istota rynku
    2.2. Klasyfikacja rynku
    2.3. Konkurencja i konkurenci
    2.4. Konsument indywidualny a konsument instytucjonalny
    2.5. Postępowanie nabywców na rynku
    2.6. Czynniki kształtujące postępowanie konsumenta na rynku
    2.7. Analiza profilu psychologicznego nabywców indywidualnych

    Rozdział 3. Segmentacja jako narzędzie wyboru rynku docelowego
    3.1. Pojęcie i kryteria segmentacji
    3.2. Procedura segmentacji rynku i wybór rynku docelowego
    3.3. Działania marketingowe oparte na segmentacji rynku

    Rozdział 4. Badania marketingowe jako źródło wiedzy o rynku i nabywcach
    4.1. Informacja marketingowa w przedsiębiorstwie
    4.2. Pojęcie i istota badań marketingowych
    4.3. Klasyfikacje badań marketingowych
    4.4. Proces realizacji badań marketingowych i jego etapy
    4.5.Dobór próby do badań
    4.6. Budowa kwestionariusza
    4.7. Rodzaje pytań i skal pomiarowych
    4.8. Metody badań marketingowych
    4.9. Charakterystyka ankietowych metod zbierania danych
    4.10. Charakterystyka wywiadów
    4.11. Metody badawcze oparte na obserwacjach i eksperymentach
    4.12. Specyficzne techniki badawcze
    4.13. Przygotowanie danych do analizy
    4.14. Wykorzystanie metod statystycznych w praktyce badań marketingowych
    4.15. Raport jako forma prezentacji wyników badania
    4.16. Wykorzystanie badań marketingowych w prognozowaniu zjawisk
    i określaniu pozycji rynkowej firmy
    4.17. Zasady współpracy z agencją badawczą

    Rozdział 5. Produkt jako narzędzie marketingu
    5.1. Pojęcie i klasyfikacje produktu w marketingu
    5.2. Strategia produktu
    5.3. Marka jako element polityki produktu .
    5.4. Nazwa i znak marki
    5.5. Opakowanie produktu i jego funkcje
    5.6. Oznakowanie produktu
    5.7. Inne elementy wyposażenia produktu .
    5.8. Kształtowanie struktury asortymentowej produktu
    5.9. Cykl życia produktu na rynku
    5.10. Wprowadzanie nowego produktu na rynek
    5.11. Zarządzanie asortymentem produktów a ich pozycja na rynku

    Rozdział 6. Cena jako element mieszanki marketingowej
    6. l. Miejsce i funkcje cen w strukturze marketingu
    6.2. Metody kształtowania cen w przedsiębiorstwie
    6.3. Strategie cenowe
    6.4. Zależności pomiędzy ceną a jakością produktu
    5.5. Downsizing jako instrument polityki produktowo-cenowej
    6.6. Zmiany i różnicowanie cen
    6.7. Negocjacje cenowe

    Rozdział 7. Dystrybucja jako system udostępniania produktu na rynku
    7. l. Pojęcie i funkcje dystrybucji
    7.2. Rodzaje i struktura kanałów dystrybucji
    7.3. Pośrednicy handlowi w kanałach dystrybucji
    7.4. Rodzaje dystrybucji
    7.5. Zasady i procedury wyboru kanałów dystrybucji
    7.6. Logistyka marketingowa (fizyczny przepływ towarów)
    7.7. Współpraca i konflikty w kanałach dystrybucji

    Rozdział 8. Promocja jako narządzie komunikacji przedsiębiorstwa z rynkiem
    8.1. Instrumenty promocji a komunikacja przedsiębiorstwa z rynkiem
    8.2. Funkcje i strategie promocji
    8.3. Program promocji
    8.4. Reklama jako instrument promocji
    8.5. Budowa przekazu reklamowego
    8.6. Reklama telewizyjna
    8.7.Reklama prasowa
    8.8.Reklama radiowa
    8.9. Reklama zewnętrzna
    8.10. Wykorzystanie internetu w reklamie
    8.11. Inne formy reklamy
    8.12. Współpraca z agencją reklamową
    8.13. Public relations - kształtowanie stosunków z otoczeniem
    8.14. Sponsoring
    8.15. Promocja sprzedaży i jej narzędzia
    8.16. Sprzedaż osobista

    Rozdział 9. Plan marketingowy jako element zarządzania marketingowego
    9.1. Określenie misji i celów przedsiębiorstwa
    9.2. Analiza strategiczna w przedsiębiorstwie
    9.3. Strategie marketingowe przedsiębiorstwa
    9.4. Plan marketingowy
    9.5. Wdrażanie i organizacja marketingu w firmie
    9.6. Kontrola efektywności działań marketingowych

    Rozdział 10. Specyficzne obszary stosowania marketingu
    10.1. Marketing w sferze usług
    10.2. Marketing w sferze organizacji non profit
    10.3. Marketing społeczny
    10.4. Marketing globalny
    10.5. Merchandising

    Rozdział 11. Prawo i etyka jako narzędzia regulacji działalności marketingowej
    11.1. Podstawy prawne działalności marketingowej na świecie i w Polsce
    11.2. Zwalczanie nieuczciwej konkurencji i przeciwdziałanie praktykom
    monopolistycznym
    11.3. Znakowanie i bezpieczeństwo produktów
    11.4. Przepisy prawne dotyczące działalności reklamowej
    11.5. Zasady etyki w prowadzeniu działalności reklamowej
    11.6. Ochrona konsumenta

    Słowniczek pojęć marketingowych

    Bibliografia