Tytuł
|
Podstawy
ekonomiczne i prawne |
Autor
|
B.Gołębiewska, A.Grontkowska, B.Klepacki |
Wydawca
|
Format AB
|
Rok wydania
|
2007
|
Liczba stron
|
413
|
Wymiary
|
175 x 250 mm
|
Okładka
|
miękka
|
Spis treści
WSTĘP
Rozdział 1.
WIADOMOŚCI WSTĘPNE
1.1. Gospodarka i organizacje jako podmiot zainteresowania ekonomii
1.2. Ekonomia jako nauka o dysponowaniu zasobami
1.3. Potrzeby ludzkie i sposoby ich zaspokajania
1.4. Podstawowe systemy gospodarki narodowej
1.5. Produkt krajowy brutto i dochód narodowy brutto
1.6. Kondycja gospodarcza kraju, cykl koniunkturalny
1.7. Obieg produktu i dochodu w gospodarce
1.8. Rola państwa w gospodarce
1.9. Elementy czynników wytwórczych
1.10. Popyt, podaż i cena
1.11. Rynek kapitałowy i rynek pieniężny
1.12. Pieniądz i polityka monetarna
1.13. Rynek hotelarski i jego segmenty jako działalność gospodarcza
Pytania i polecenia
Rozdział 2.
RODZAJE I CELE DZIAŁANIA PODMIOTÓW GOSPODARCZYCH
2.1. Podmiot gospodarczy i jego cechy
2.2. Klasyfikacja podmiotów gospodarczych ze względu na rodzaj
prowadzonej działalności
2.3. Rodzaje przedsiębiorstw ze względu na formę organizacyjno-prawną:
przedsiębiorstwa własności publicznej i przedsiębiorstwa prywatne
2.4. Prywatyzacja przedsiębiorstw państwowych
2.5. Formy organizacyjne zrzeszania się przedsiębiorstw
Pytania i polecenia
Rozdział 3.
PODEJMOWANIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
3.1. Uzyskanie koncesji
3.2. Rozpoczynanie działalności hotelarskiej
3.3. Zgłoszenie działalności gospodarczej
3.4. Otrzymanie numeru statystycznego
3.5. Założenie rachunku bankowego
3.6. Zawiadomienie właściwego urzędu skarbowego
3.7. Dokonanie ubezpieczeń społecznych i gospodarczych
3.8. Zawiadomienie Państwowej Inspekcji Pracy, Państwowej Inspekcji
Sanitarno-Epidemiologicznej i innych instytucji
3.9. Spółka cywilna
3.10. Dokumentacja założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa
3.11. Zasady sporządzania, obiegu, kontroli i przechowywania dokumentów
księgowych
3.12. Wykorzystanie techniki komputerowej w rachunkowości
3.13. Podatki
3.14. Zasady naliczania podatku VAT, podatku akcyzowego i podatku
dochodowego
3.15. Podatki i opłaty lokalne
3.15. Zakończenie prowadzenia działalności
Pytania i polecenia
Rozdział 4.
GOSPODARKA CZYNNIKIEM LUDZKIM
4.1. Podaż i popyt na rynku pracy
4.2. Struktura organizacyjna
4.3. Dobór pracowników w przedsiębiorstwie
4.4. Źródła informacji o wolnych miejscach pracy
4.5. Fluktuacja kadr: mierniki, przyczyny, skutki
4.6. Regulamin pracy
4.7. Wydajność pracy i pracochłonność produkcji
4.8. Pojęcie i funkcje płac
4.9. Płaca nominalna i realna
4.10. Formy wynagrodzenia pracowników za pracę
4.11. Ocenianie
4.12. Bilans czasu pracy pracownika
4.13. Stosunki międzyludzkie w przedsiębiorstwie
Pytania i polecenia
Rozdział 5.
GOSPODARKA MAJĄTKIEM PRZEDSIĘBIORSTWA
5.1. Majątek przedsiębiorstwa i jego podział
5.2. Pojęcie i podział środków trwałych
5.3. Źródła finansowania – pasywa
5.4. Kredyty
5.5. Leasing
5.6. Inwentaryzacja
5.7. Bilans majątkowy, budowa i struktura
5.8. Zużycie środków trwałych
5.9. Amortyzacja i umorzenie środków trwałych
5.10. Ekonomika remontów środków trwałych
5.11. Badanie efektywności wykorzystania środków trwałych
5.12. Wskaźniki szybkości krążenia środków obrotowych
Pytania i polecenia
Rozdział 6.
SYSTEM FINANSOWY I ANALIZA PRZEDSIĘBIORSTWA
6.1. Koszty działalności przedsiębiorstwa
6.2. Źródła przychodów przedsiębiorstwa
6.3. Ustalanie wyniku finansowego
6.4. Przepływy środków pieniężnych (cash flow)
6.5. Analiza finansowa i techniczno-ekonomiczna przedsiębiorstwa
6.6. Analiza turystycznych obiektów zbiorowego zakwaterowania
6.7. Działalność inwestycyjna przedsiębiorstwa
6.8. Próg rentowności i punkt największej opłacalności produkcji
Pytania i polecenia
Rozdział 7.
PODSTAWOWE WIADOMOŚCI Z ZAKRESU PRAWA
7.1. Pojęcie prawa
7.2. Źródła prawa w Unii Europejskiej i w Polsce
7.3. Norma prawna i przepis prawny
7.4. Zdarzenie prawne
7.5. Stosunek prawny i jego elementy
7.6. Stosowanie prawa
7.7. Wykładnia prawa
7.8. Publikacja i obowiązywanie aktów normatywnych
7.9. Biura notarialne
Pytania i polecenia
Rozdział 8.
WYBRANE ZAGADNIENIA PRAWA CYWILNEGO
8.1. Osoba fizyczna, osoba prawna, zdolność prawna i zdolność do
czynności prawnych
8.2. Czynności prawne
8.3. Przedstawicielstwo
8.4. Przedawnienie roszczeń
8.5. Własność i współwłasność
8.6. Pojęcie i źródła zobowiązań
8.7. Umowy
8.8. Odpowiedzialność cywilna
8.9. Wykonanie zobowiązań
8.10. Skutki niewykonania i nienależytego wykonania zobowiązań
Pytania i polecenia
Rozdział 9.
PRAWO PRACY
9.1. Ochrona pracy
9.2. Stosunek pracy i umowy o pracę
9.3. Powstanie i ustanie stosunku pracy
9.4. Ustanie umowy o pracę
9.5. Podstawowe prawa i obowiązki zakładu pracy i pracownika
9.6. Rodzaje odpowiedzialności pracowniczej
9.7. Wynagrodzenie za pracę i jego ochrona prawna
9.8. Regulamin wynagradzania
9.9. Czas pracy
9.10. Urlopy pracownicze
Pytania i polecenia
Rozdział 10.
PRAWO GOSPODARCZE
10.1. Pojęcie, zakres i źródła prawa gospodarczego
10.2. Podmioty prowadzące działalność gospodarczą i ich rodzaje
10.3. Klasyfikacja spółek
Pytania i polecenie
Rozdział 11.
PRAWO W DZIAŁALNOŚCI HOTELARSKIEJ
11.1. Ujednolicanie praw dotyczących hotelarstwa w Unii Europejskiej
11.2. Regulaminy hotelowe
11.3. Gość hotelowy i jego mienie
11.4. Umowa hotelowa i jej charakter prawny
11.5. Prawa i obowiązki stron umowy hotelowej
11.6. Niewykonanie lub nienależyte wykonanie umowy przez hotel
11.7. Nieprawidłowości występujące przy realizacji usług hotelowych
wchodzących w skład umowy hotelowej
11.8. Ustawowe prawo zastawu
11.9. Rękojmia w ramach umowy hotelowej
11.10. Odpowiedzialność zakładu hotelarskiego
11.11. Podstawy prawne odpowiedzialności cywilnej hotelu
11.12. Odpowiedzialność cywilna hotelu za rzeczy wniesione przez gościa
11.13. Ograniczenie odpowiedzialności hotelu
11.14. Postępowanie z przedmiotami pozostawionymi przez gościa
11.15. Odpowiedzialność cywilna hotelu za szkody na osobie gościa
11.16. Przedawnienie roszczeń w przedsiębiorstwie hotelowym
11.17. Dobre obyczaje w hotelarstwie
Pytania i polecenia
Rozdział 12.
PRZEPISY OCHRONY ŚRODOWISKA
12.1. Podstawowe zagadnienia prawnego systemu ochrony środowiska
12.2. Wymagania ekologiczne w stosunku do obiektów hotelowych
12.3. System sankcji za naruszenie wymagań ochrony środowiska
12.4. Reglamentacja korzystania ze środowiska
12.5. Działalność hotelarska a ochrona środowiska naturalnego
Pytania i polecenia
ZAŁĄCZNIK. KODEKS ETYKI HOTELARSKIEJ
LITERATURA