Kontakt
|
Telefon: 512-[zasłonięte]-991
E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl
|
|
|
|
Wysyłka
|
Książki wysyłamy:
Pocztą Polską
Kurierem Opek
|
|
|
|
Formy płatności
|
Tradycyjny przelew na konto
mBank lub Inteligo
Płacę z Allegro
Płatność przy odbiorze
|
|
|
|
|
|
|
Podstawy dietetyki
Wydawnictwo: SGGW
Autor: Bujko Jacek
Wydawca, rok wydania: SGGW,
2015 wydanie 3
Liczba stron : 240
Oprawa i wymiary: miękka,
170 x 240 mm
ISBN:[zasłonięte]978-8383-038-5
|
Publikacja „Podstawy dietetyki" przeznaczona jest głównie dla studentów
Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, mających w programie
studiów przedmiot podstawy dietetyki. Na tym wydziale rozpoczyna on
kształcenie w zakresie dietetyki, dlatego w publikacji przedstawiono ogólne
podstawy patofizjologii najczęściej występujących schorzeń, w których
procesie leczenia odpowiednia dieta odgrywa rolę zasadniczą, a więc:
cukrzycy, miażdżycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, a także
schorzeń przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Wiedza ta będzie
rozszerzana i pogłębiana na następnych, specjalizacyjnych przedmiotach w
ramach kursu magisterskiego, takich jak: dietoterapia, dietoprofilaktyka
schorzeń cywilizacyjnych, żywienie niemowląt i dzieci, preparaty dietetyczne
czy nachylenie specjalizacyjne obejmujące wykłady prowadzone przez lekarzy,
zajęcia na oddziałach szpitalnych i podstawy poradnictwa dietetycznego.
Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki
aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Mogła ona powstać dzięki
długoletniemu doświadczeniu zespołu pracowników Zakładu Dietetyki w
dydaktyce, poradnictwie dietetycznym i pracy naukowej. Głównąjej część
zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także
etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto
zagadnienia czysto żywieniowe, które studenci przerabiają w ramach innych,
ściśle żywieniowych przedmiotów. Niezbędne więc wydaje się przypomnienie
przed kolejnymi ćwiczeniami wiedzy z zakresu anatomii, fizjologii, żywienia
czy towaroznawstwa i technologii gastronomicznej. W tym opracowaniu
przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych
tematów, także dostosowanych do możliwości WNoŻCiK w zakresie korzystania z
komputerów i legalnego oprogramowania czy aparatury diagnostycznej.
Wiadomości teoretyczne przedstawione w poszczególnych rozdziałach
rozszerzane są i uaktualniane na wykładach, które ponadto obejmują
zagadnienia żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących, osób w podeszłym
wieku, żywienia w alergiach i dietoterapii niewydolności nerek, które nie
mają odpowiedników ćwiczeniowych.
Autorzy niniejszej pracy mają nadzieję, że pomoże ona studentom w utrwaleniu
podstawowej wiedzy z zakresu dietetyki, tak przydatnej w życiu codziennym i
profilaktyce, oraz przynajmniej część z nich zachęci do wyboru
specjalizacji dietetyka.
SPIS TREŚCI
Przedmowa (Jacek Bujko) ... 5
1. Wprowadzenie do dietetyki (Ewa Lange) ... 7
2. Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetyczym (Jacek Bujko)
... 21
3. Żywienie dzieci w pierwszym roku życia (Bożena Rutkowska) ... 43
4. Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego (Dariusz Włodarek,
Ewa Lange) ... 58
5. Zaburzenia trawienia i wchłaniania (Dariusz Włodarek, Bożena Rutkowska)
... 84
6. Ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby (Danuta Gajewska) ... 96
7. Kamica pęcherzyka żółciowego (Danuta Gajewska) ... 107
8. Kamica układu moczowego (Lucyna Kozłowska) ... 117
9. Patofizjologia i dietoterapia otyłości (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) ...
128
10. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy (Ewa Lange) ... 151
11. Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy (Bożena Rutkowska) ... 179
12. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy (Bożena Rutkowska) ... 192
13. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego (Danuta
Gajewska) ... 202
14. Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy (Jacek Bujko, Sa’eed Bawa)
... 219
|
|
|
|
|
|
|