Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podstawy dietetyki dietetyka żywienie chorych

05-07-2015, 21:32
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 25.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 5486480342
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 6   
Koniec: 05-07-2015 21:38:03

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kontakt


Telefon: 512-[zasłonięte]-991

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Wysyłka


Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Formy płatności


Tradycyjny przelew na konto

mBank lub Inteligo

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Podstawy dietetyki

 

Podstawy dietetyki
Wydawnictwo: SGGW
  • Autor: Bujko Jacek
  • Wydawca, rok wydania: SGGW, 2015 wydanie 3
  • Liczba stron : 240
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN:[zasłonięte]978-8383-038-5
  • Publikacja „Podstawy dietetyki" przeznaczona jest głównie dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, mających w progra­mie studiów przedmiot podstawy dietetyki. Na tym wydziale rozpoczyna on kształcenie w zakresie dietetyki, dlatego w publikacji przedstawiono ogólne pod­stawy patofizjologii najczęściej występujących schorzeń, w których procesie le­czenia odpowiednia dieta odgrywa rolę zasadniczą, a więc: cukrzycy, miażdżycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, a także schorzeń przewodu pokar­mowego, wątroby i nerek. Wiedza ta będzie rozszerzana i pogłębiana na następ­nych, specjalizacyjnych przedmiotach w ramach kursu magisterskiego, takich jak: dietoterapia, dietoprofilaktyka schorzeń cywilizacyjnych, żywienie niemowląt i dzieci, preparaty dietetyczne czy nachylenie specjalizacyjne obejmujące wykłady prowadzone przez lekarzy, zajęcia na oddziałach szpitalnych i podstawy porad­nictwa dietetycznego.

    Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Mogła ona powstać dzięki długolet­niemu doświadczeniu zespołu pracowników Zakładu Dietetyki w dydaktyce, po­radnictwie dietetycznym i pracy naukowej. Głównąjej część zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto zagadnienia czysto żywienio­we, które studenci przerabiają w ramach innych, ściśle żywieniowych przedmio­tów. Niezbędne więc wydaje się przypomnienie przed kolejnymi ćwiczeniami wie­dzy z zakresu anatomii, fizjologii, żywienia czy towaroznawstwa i technologii gastronomicznej. W tym opracowaniu przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych tematów, także dostosowanych do możliwości WNoŻCiK w zakresie korzystania z komputerów i legalnego oprogramowania czy aparatury diagnostycznej. Wiadomości teoretyczne przedstawione w poszczegól­nych rozdziałach rozszerzane są i uaktualniane na wykładach, które ponadto obej­mują zagadnienia żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących, osób w podeszłym wieku, żywienia w alergiach i dietoterapii niewydolności nerek, które nie mają odpowiedników ćwiczeniowych.

    Autorzy niniejszej pracy mają nadzieję, że pomoże ona studentom w utrwaleniu podstawowej wiedzy z zakresu dietetyki, tak przydatnej w życiu codziennym i profi­laktyce, oraz przynajmniej część z nich zachęci do wyboru specjalizacji dietetyka.

    SPIS TREŚCI
    Przedmowa (Jacek Bujko) ... 5
    1. Wprowadzenie do dietetyki (Ewa Lange) ... 7
    2. Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetyczym (Jacek Bujko) ... 21
    3. Żywienie dzieci w pierwszym roku życia (Bożena Rutkowska) ... 43
    4. Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) ... 58
    5. Zaburzenia trawienia i wchłaniania (Dariusz Włodarek, Bożena Rutkowska) ... 84
    6. Ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby (Danuta Gajewska) ... 96
    7. Kamica pęcherzyka żółciowego (Danuta Gajewska) ... 107
    8. Kamica układu moczowego (Lucyna Kozłowska) ... 117
    9. Patofizjologia i dietoterapia otyłości (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) ... 128
    10. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy (Ewa Lange) ... 151
    11. Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy (Bożena Rutkowska) ... 179
    12. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy (Bożena Rutkowska) ... 192
    13. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego (Danuta Gajewska) ... 202
    14. Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy (Jacek Bujko, Sa’eed Bawa) ... 219